vineri, octombrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATEPrimăria Belciugatele | Raportul primarului Mihai Gurlui

Primăria Belciugatele | Raportul primarului Mihai Gurlui

- Advertisement -

RAPORTUL PRIMARULUI MIHAI GURLUI PRIVIND STAREA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ A COMUNEI BELCIUGATELE, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, ÎN ANUL 2022

În conformitate cu art. 155, alin (3), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, primarul prezinta Consiliului Local, in primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale, care se publica pe pagina de internet a unitatii administrativ-teritoriale in conditiile legii.

Autoritatile din administratia publica trebuie sa dea dovada de profesionalism si etica la cele mai ridicate standarde, sa aiba transparenta in actul administrativ, sa fie flexibil si adaptabil conform cerintelor individualizate ale cetatenilor, precum si responsabilitate fata de cetateni si comunitatea locala.

Pornind de la un stadiu de dezvoltare destul de precar in cele mai importante domenii si avand permanent in vedere necesitatea dezvoltarii durabile a localitatii, toate masurile stabilite in 2022 concretizate in Hotararile Consiliului Local si in Dispozitiile cu caracter normativ emise de Primar, au vizat implementarea unui sistem organizat cu prezentarea lucrurilor in mod real, scopul fiind acela de a valorifica oportunitatile in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta comuna noastra.

Principalul obiectiv al activitatii noastre este acela de a creea o administratie publica locala eficienta, in folosul cetateanului. Dezvoltarea comunei trebuie sa se realizeze in mod echilibrat in toate cele 5 sate componente. Acesta este si motivul pentru care ne-am propus pentru viitor elaborarea unei strategii de dezvoltare locala, pentru perioada 2022-2027, strategie care sa reflecte o gandire unitara pe termen mediu si lung de relansare si promovare a comunei Belciugatele in noul context european. In spiritul transparentei si respectului fata de cetateni, principii care trebuie sa guverneze administratia publica locala, redau mai jos activitatea desfasurata in anul 2022, pe domenii de activitate:

CAPITOLUL I: FINANȚE

La nivelul anului 2022 Bugetul Local al comunei Belciugatele a fost de 10.724.035,47 lei = venituri si un total cheltuieli de 6.667.035,47 lei. La data de 31 decembrie 2022 bilantul contabil inregistreaza un excedent de 4.057.000,00  lei. Compartimentul fiscal inregistreaza un numar de 4000 de pozitii rol.

În ceea ce priveşte colectarea taxelor şi impozitelor locale au fost realizate pe total comuna de la persoane fizice şi juridice pe anul 2022 în procent de 80%, acest lucru datorându-se în primul rând reorganizării Compartimentului Impozite si Taxe locale si implementării unui nou sistem informatic.

În baza documentaţiei depuse avem in evidenta un nr. de 3 de persoane (veterani de razboi, vaduve de veteran de razboi, detinuti politici si deportati), pentru care s-au efectuat scutiri parţiale sau totale de la plata impozitelor şi taxelor locale, conform Codului fiscal.

În anul 2022 s-a lucrat intens la întocmirea de dosare fiscale pentru fiecare contribuabil în parte, dosare și evidențe care nu au mai fost întocmite odată cu trecerea colectării impozitelor locale în subordinea primăriei. Practic, în Primăria Belciugatele nu au fost întocmite dosare fiscale până la jumătatea anului 2012, evidența fiscală a contribuabililor fiind mai mult decât haotică.

Persoane cu handicap gradul I si II, existente in evidenta sunt in numar de 48 cu scutiri parţiale sau totale de la plata impozitelor şi taxelor locale, conform Codului fiscal. Atât pentru persoanele fizice cât şi juridice cu datorii la buget au fost efectuate înştiinţări de plată, notificări şi chiar demersuri pentru executări silite.

În afara încasării impozitelor datorate pentru clădiri şi terenuri au fost încasate de la populaţie şi alte taxe prevăzute în Hotărârea Consiliului Local nr. 102/29.12.2021, pentru aprobarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2022 (taxe eliberare adeverinte de orice fel, taxe eliberare autorizatie de functionare, taxe notariale si bugetare, taxe pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire, etc).

S-a analizat execuţia de venituri si cheltuieli ori de câte ori a fost nevoie pentru a afla situatia soldului care este in trezorerie.

CAPITOLUL II: ASISTENȚĂ SOCIALĂ

În anul 2022 Comapartimentul Asistenta Sociala din cadrul Primariei comunei Belciugatele, s-au realizat activitati specifice acestui domeniu dupa cum urmeaza:

Concediul pentru cresterea copilului: primirea si solutionarea unui numar de 32 dosare privind acordarea concediului pentru cresterea copilului conform O.U.G. nr. 111/2010; tranmiterea documentatiei catre A.J.P.I.S. – Călărași.

Alocatia de stat: primirea, solutionarea unui numar de 13 dosare privind acordarea alocatiei de stat pentru copii; tranmiterea documentatiei catre A.J.P.I.S. – Călărași.

Alocatia pentru sustinerea familiei: primirea, solutionarea si monitorizarea unui numar de 13 dosare privind alocatia pentru sustinerea familiei; intocmirea si transmiterea documentatiei specifice catre A.J.P.I.S. -Călărași.

Venit minim garantat: primirea si solutionarea unui numar de 15  dosare si monitorizarea trimestriala a acestora prin ancheta sociala; intocmirea referatelor, dispozitiilor, raportarilor statistice, situatiilor centralizatoare privind plata acestei prestatii; transmiterea documentatiei catre A.J.P.I.S. – Călărași. elaborarea Planului de actiuni anual/lunar de interes local pentru un numar de 8 persoane apte de munca;

Persoane cu handicap: intocmirea unui numar de 45 anchete sociale privind situatia sociala in vederea stabilirii gradului de handicap atat pentru adulti cat si pentru copii; monitorizarea activitatii unui numar de 17  indemnizatii de handicap; elaborarea raportului semestrial privind activitatea asistentilor personali in numar de 19; intocmirea si transmiterea documentatiilor specifice catre D.G.A.S.P.C. – Călărași; consilierea persoanelor cu handicap si asistentilor personali in vederea cunoasterii drepturilor si obligatiilor ce le revin; consiliere in vederea prevenirii marginalizarii sociale.

Protectia copilului: monitorizarea cazurilor cu risc de abandon; intocmirea unui numar de anchete sociale privind masurile de protectie speciala; transmitere catre D.G.A.S.P.C. – Călărași trimestrial a rapoartelor de monitorizare.

Ajutor incalzire locuinte: primirea si solutionarea unui numar de 177 cereri pentru sezonul rece 2022-2023; intocmirea si transmiterea catre Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Călărași a situatiilor centralizatoare privind acordarea sumelor pentru plata ajutorului de incalzire a locuintei; elaborarea si tehnoredactarea referatelor, proiectelor de dispozitie privind beneficiarii de ajutor de incalzire; monitorizarea dosarelor de ajutor incalzire.

CAPITOLUL III: SĂNATATE

În comuna functioneaza : un cabinet medical uman care deserveste cele 5 sate;  un medic si un asistent de medicina generala ; un cabinet medical veterinar privat. Persoane care au beneficiat de îngrijire medicală la Dispensar în anul 2022: bolnavi cronici; pacienți între 30 și 65 de ani; pacienți sub 35 de ani; pacienți peste 65 de ani.

CAPITOLUL IV: EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ

ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE: Educatia este asigurata prin 2 scoli, 2 gradinite si un numar de 15 cadre didactice: educatoare -2 titulari și 1 suplinitor necalificat, 5  invatatori si 7 profesori (6 titulari și 1 suplinitor calificat). elevii inscrisi la invatamantul primar sunt in numar de 110; elevii inscrisi la invatamantul gimnazial sunt in numar de 78; la Gradinita Belciugatele frecventeaza un numar de 42 copii, iar la Grădinița Măriuța frecventează un număr de 15 copii.

BIBLIOTECA COMUNALĂ: La nivelul comunei Belciugatele avem o biblioteca care are in dotare 6600 de volume. Biblioteca Comunala Belciugatele a fost selectionata in Programul „Biblionet – lumea in biblioteca mea”, program care  faciliteaza  accesul gratuit la informatie. Biblioteca este dotata in prezent in cadrul acestui program cu  4  calculatoare, soft, imprimanta, scanner, router wireless, proiector si ecran de proiectie. Primăria comunei Belciugatele intenționează să acceseze proiectul cu titlul: „Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Componenta 7 Transformarea digitală, INVESTIȚIA I17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

CAPITOLUL V: PROTECȚIA MEDIULUI, URBANISM ȘI AMENAJAREA TERITORIULUI

Primarul a fost instruit la nivel judetean de catre reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, privind sarcinile ce-i revin in caz de inundatii si alte pericole pe teritoriu. La nivelul comunei Belciugatele este constituit Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta – sef S.V.S.U.- OPREA GEORGE-OVIDIU, care impreuna cu primarul – presedinte C.L.S.U. sunt responsabili in luarea de masuri privind protejarea vietii cetatenilor si a bunurilor acestora.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Belciugatele s-a intrunit in sedinte, ori de cate ori a fost cazul. În anul 2022 s-au mai inregistrat interventii  ale S.V.S.U. urmare a unor evenimente precum arderi necontrolate și neaprobate de miriști, incendierea vegetației  de pe un teren aflat în proximitatea locuințelor.

URBANISM. In cadrul acestui compartiment, in anul 2022 s-au emis un numar de 28 de autorizatii de construire si  106 certificate de urbanism.  Au fost organizate şi efectuate activităţi de control privind disciplina în construcţii, şi s-au luat măsuri de intrare în legalitate acolo unde s-au constatat abateri de la actele normative. În perioada vacanţelor de vară la şcoli au fost făcute lucrările de igienizare şi curăţenie. Referitor la normele de protecţie a mediului, s-a asigurat pe raza comunei serviciul de salubrizare, colectarea deşeurilor şi depozitarea lor prin S.C. REBU S.A..

CAPITOLUL VI: AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ

În anul 2022 figurează înregistrat un numar de 3465 pozitii de rol agricol, cu o suprafata totala de 7891,99 ha din care: Arabil – 6995,4 ha; Pasune – 178,97 ha; Paduri – 11,55 ha; Alte suprafete – 1095,31 ha. S-au eliberat un numar de 1200 adeverinte rol agricol, 5 atestate de producator, 4 carnete de comercializare și s-au inregistrat 219 contracte de vanzare – cumparare terenuri/declarații înregistrare acte proprietate.; La nivelul comunei inregistram un numar de 15 bovine, 390 ovine, 150 caprine, 340 porcine, 3087 pasari, 9 cabaline si 223 familii albine.

CAPITOLUL VII: DRUMURI

Pe perioada de iarna s-a avut in vedere asigurarea  lucrarilor de deszapezire pe toate arterele de circulatie din comuna si aprovizionarea cu antiderapant, sare si nisip. Circulatia pe drumurile publice a fost efectuata corespunzator si nu s-au inregistrat blocaje in trafic. In prezent microbuzul scolar este functional si asigura transportul tuturor elevilor si prescolarilor de pe raza localitatii, la Scoala Gimnaziala cu clasele I-VIII Belciugatele si Gradinita Belciugatele, Școala Primară din satul Măriuța și Grădinița Măriuța.

CAPITOLUL VIII: ORDINE PUBLICĂ

In cursul anului 2022, postul de politie Belciugatele este format din 4 lucratori de politie, 1 sef post si 3 agenti de politie, pentru a desfasura activitati in conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002, privind organizarea si functionarea Politiei Romane, precum si in baza ordinelor, dispozitiilor si regulamentelor interne.

Activitatea s-a axat in principal pe prevenirea faptelor antisociale, executandu-se deplasari in teren la domiciliul cetatenilor care au fost instruiti cu privire la modul de asigurare al locuintelor si dependintelor acestora. In anul 2022, lucratorii postului de Politie Belciugatele au solutionat un numar de 12 petitii, majoritatea privind aspecte de natura conflictuala (litigii), s-au inregistrat un numar de 42 de dosare penale cu autori necunoscuti privind: furturi din locuinte, taieri ilegale de arbori, acte de violenta (loviri). S-au aplicat un numar de 180 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 180.100,00 de lei la Legea nr. 61/1991, republicata, Legea Silvica, Legea nr. 12/1990 (r), Cod Rutier, etc.

La nivelul Postului de Politie Belciugatele s-au desfasurat activitati pe linie de evidenta populatiei, ocazie cu care au fost puse in legalitate un numar de 58 de persoane, cu carti de identitate expirate si persoane care locuiau fara forme legale. S-au efectuat verificari la agentii economici de pe raza comunei Belciugatele, fara a fi constatate nereguli la modul de asigurare, respectandu-se prevederile Legii nr. 333/2003, modificata.

În cursul anului 2022, Primaria Comunei Belciugatele a avut o colaborare defectuoasa cu politia din comuna, existand nemultumiri cu privire la nerezolvarea unor petitii adresate de cetatenii din comuna. Mentionam ca la nivelul Primariei Belciugatele au fost depuse mai multe sesizari referitoare la activitatea Postului de Poliție Belciugatele. Totodata Postul de Politie Belciugatele nu detine o adresa oficiala de email, ceea ce împiedică o bună comunicare.

CAPITOLUL IX: STATISTICĂ, STARE CIVILĂ

În activitatea de coordonare a biroului autoritate tutelară, asistenţă socială şi stare civilă nu au fost întâmpinate probleme. Activitatea de stare civila, s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Legii nr. 119/1996, republicata si H.G. 64/2011, pentru aprobarea metodologiei cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila.

Ofiterul de stare civila delegat a fost desemnata doamna Mihai Mariana. In urma controlului de fond pe linie de stare civila, efectuat in luna februarie 2022 de catre Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Călărași, nu s-au constatat nereguli in activitatea de stare civila proprie desfasurata.

Totodată se transmit lunar şi semestrial rezultatele activităţii de stare civilă la instituţiile abilitate pentru ţinerea evidenţelor privind activitatea de stare civilă, dupa cum urmeaza (an 2022): numar casatorii: 27: numar acte deces: 30: numar acte nastere: 0: certificate nastere eliberate: 9 certificate casatorie eliberate: 39: certificate de deces eliberate:38: numar solicitari extrase acte de stare civila: 7.

În urma acestor înregistrări de acte precum şi a menţiunilor primite pentru operarea faptelor pe marginea actelor de stare civilă s-au operat un număr de 79 de  menţiuni si s-au comunicat un numar de 79 de mentiuni. Atat hotararile emise cat si dispozitiile au fost comunicate in termen Institutiei Prefectului Judetului Călărași, pentru exercitarea controlului de legalitate, iar comisiile de specialitate s-au intrunit in sedinta de lucru.

CAPITOLUL X: RELAȚII CU PUBLICUL

In anul 2022  au avut loc  6 sedinte ordinare, 22 de sedinte extraordinare, ale Consiliului Local, in care au fost adoptate un numar de 90 de hotarari ale Consiliului Local, initiate de primarul comunei si a caror aplicare a condus la desfasurarea unei activitati corespunzatoare in plan legislativ si executiv in comuna noastra. Potrivit legii administratiei publice locale, primarul, in exercitarea atributiilor sale, emite dispozitii. Astfel in cursul anului 2022 au fost emise un numar de 168 de dispozitii.

Conform O.G. nr. 27/2002, modificata prin Legea nr. 233/2002, biroul de relatii cu publicul solutioneaza si inregistreaza toate cererile adresate, cat si modul de solutionare al acestora, precum si diversele adrese emise de alte institutii cu termene de rezolvare.

Astfel in anul 2022 s-au inregistrat 9285 de documente si s-au solutionat 1732 de cereri catre cetateni; s-au inregistrat 3468 de cereri pentru eliberarea adeverintelor de rol agricol si adeverinte in vederea eliberarii actelor de identitate; s-au inregistrat 1366 cereri eliberare certificate fiscale; s-au inregistrat 35 cereri inregistrari numere vehicule lente; s-au inregistrat 2320 adrese eliberate din oficiu si trimise la diverse institutii pentru solutionare; s-au inregistrat 1400 de adrese sosite de la institutii (Consiliul Judetean, Institutia Prefectului – Judetului Călărași, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Directia Protectia Copilului, Directia Muncii, Mediu, Directia Apelor, Oficiul de Pensii, DADR), etc.

Cetatenii au solicitat sprijin in solutionarea unor probleme personale, ajutoare financiare, ajutoare sociale, propuneri de reabilitari drumuri, extindere iluminat public, ajutoare de incalzire, etc., nerespectarea ordinei si linistii publice, litigii. Cele care au sesizat unele aspecte si nereguli privind normele de convietuire si de nerespectare a ordinii si linistii publice, au fost inaintate organelor de politie locale Belciugatele.

Referitor la Programul de audiente al Primarului acesta a fost zilnic intre orele 11:00-16:00, cetățenii comunei având acces la Primar ori de câte ori au avut nevoie să vorbească cu acesta. Problemele ridicate in cadrul audiențelor, in majoritatea lor, au adus la cunostinta probleme de: fond funciar, autorizarea lucrarilor in constructii, solicitarea sprijinului material si financiar, deranjamente cu privire la intreruperea curentului electric, etc.

CAPITOLUL XI: ALTE REALIZĂRI

În anul 2022 am reușit finalizarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) ceea ce aduce un plus de claritate privind situația urbanistică a localității. Finalul anului 2022 a adus cu sine semnarea prelugirii contractelor de finanțare pentru proiectele finanțate prin PNDL 2.

Astfel prin Actul adițional nr.3, Contractul de finanțare nr.2338/20.03.2018 privind proiectul ”Extindere și modernizare rețea de apă în comuna Belciugatele, județul Călărași”, a fost prelugit până la 31.12.2024. Prin Actul adițional nr.4, Contractul de finanțare nr.3355/07.05.2018 privind proiectul ”Realizare și dotare grădiniță cu program prelungit în comuna Belciugatele, județul Călărași”, a fost prelugit până la 31.12.2024.

În anul 2022 a fost finalizat proiectul ”Reabilitare și modernizare dispensar uman în comuna Belciugatele , județul Călărași.

OBIECTIVE DE VIITOR: Asfaltarea unor drumuri de exploatare agricolă prin care se crează centuri ale satelor care vor prelua traficul utilajelor agricole și a celor grele; Extinderea rețelei electrice în zonele neelectrificate, cu prioritate în zonele în care primăria a acordat locuri de casă în folosință gratuită potrivit Legii nr.15/2003; Extinderea iluminatului public pe lămpi LED în toate zonele care se vor electrifica.

Transport în comun interjudețean Belciugatele – București, gestionat direct de către Primăria Belciugatele sau cel puțin sub autoritatea primăriei; Înființarea unui centru multifuncțional care să cuprindă spații pentru administrația locală, (arhivă, spații pentru situații de urgență, spații de depozitare produse ajutoare UE, sală de consiliu), sală pentru diverse evenimente, dispensar uman, farmacie, etc.; Construirea unui centru social pentru persoanele din categoriile defavorizate; Amenajarea de parcuri și locuri de joacă în fiecare sat component al comunei Belciugatele; Reabilitarea fostului Dispensar uman din satul Măriuța prin atragerea de fonduri europene  și crearea unui Centru de permanență medicală; Reabilitarea fostei școli din satul Mataraua și crearea unui centru pentru mici meșteșugari; Atragerea investitorilor prin adoptarea unor politici publice de încurajare a acestora în crearea de noi locuri de muncă; Dezvoltarea unor parteneriate public-private în vederea impulsionării desfășurării de noi activități economice și crearea de noi locuri de muncă; Finalizarea procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate, punere în posesie și eliberare titluri de proprietate. Din ceea ce am prezentat în acest raport rezultă că s-a făcut un pas important in continuarea dezvoltării si modernizării comunei, concluzionand ca ne aflam pe drumul bun, sperăm să continuăm ceea ce am început şi anume să cream un nivel de trai mai bun pentru cetăţenii comunei Belciugatele. Aşadar există motive întemeiate să abordăm anul 2023 cu încredere si speranţă într-un trai mai bun pentru toţi locuitorii comunei Belciugatele.

PRIMAR BELCIUGATELE,

Mihai Gurlui

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite