Mircea Brândușă. La aproape trei ani de la învestirea în funcția de primar al comunei Grădiștea și cu fix un an până la viitoarele alegeri locale, Vasile Matei face o radiografie a activității sale, dar și a administrației publice locale pe care o conduce.
„De ce am candidat? Pentru că mi-am dat seama că în comuna mea se poate investi mai mult, că poate fi o comună mult mai curată. Cred cu tărie că un om capabil face lucruri frumoase cu bani puțini. Dacă te caracterizează seriozitatea, provocarea începe din prima zi în care preiei funcția de primar și se sfârșește atunci când îți închei mandatul.
Încă din prima zi de lucru mi-am dorit să cunosc personalul din subordine. Am discutat cu fiecare angajat în parte pentru a vedea ce studii are, ce experiență, ce sarcini de serviciu a îndeplinit, unde a mai lucrat. Această cunoaștere m-a ajutat să reorganizez echipa.
A urmat o altă provocare: identificarea problemelor nerezolvate până la sosirea mea. Mi-a fost de real folos să cunosc exact care este capacitatea financiară a instituției pe care o coordonez, să văd de unde provin încasările, de unde vin datoriile unor societăți care au lucrat cu primăria.
De asemenea am identificat mijloacele care pot ajuta autoritatea locală să recupereze aceste datorii. Alături de echipa mea, am continuat să lupt pentru respectarea promisiunilor din campania electorală. Am continuat să identific posibilitățile financiare și materiale care mă pot ajuta să-mi respect acele promisiuni.
O altă provocare pe care mi-am dorit să o câștig a fost cea a atragerii de finanțări externe pentru anumite proiecte pe care nu le puteam susține de la bugetul local. Aici am avut în atenție, de exemplu, posibilitatea de a găsi susținere pentru investiții de viitor.”, spune primarul Vasile Matei.
Odată câștigate alegerile, Vasile Matei s-a apucat de muncă, dorindu-și să ducă la bun sfârșit promisiunile făcute în timpul campaniei.
Astfel că, până la 1 iunie anul curent, a finalizat următoarele investiții:
-Proiectul de rețea de apă și canalizare având ca obiectiv modernizarea gospodăriei și înființarea stației de tratare apă cu finanțare fonduri europene a cărui valoare totală este de 6.569.109 lei;
-Modernizare străzi cu înveliș asfaltic prin fonduri naționale cu o valoare totală de 7.897.869 lei;
-Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială cu clasele V – VIII din satul Rasa, finanțăre cu fonduri naționale, valoarea totală de 1.956.255 lei;
-Reabilitare, modernizare și dotare Centrul Cultural „Aurel Mailat”, finanțare din fonduri naționale, valoarea totală de 3.899.041 lei;
-Construire sediu primărie nou cu demisol, parter și etaj, finanțare fonduri naționale cu valoare totală de 3.545.531 lei;
-Construire teren de minifotbal cu gazon sintetic, vestiare, gard împrejmuitor, instalație nocturnă și extindere pistă pentru bicicliști, finanțare fonduri europene, cu valoare totală de 438.998 lei.
Întrebat care sunt marile proiecte pe care vrea să le implementeze până la finele acestui mandat, dar, și pentru viitor, Vasile Matei a nominalizat canalizarea și asfaltarea întregii comune, punerea la punct a nomenclaturii stradale, construirea unor zone verzi pentru copii.
Acestea sunt proiectele mari, dar edilul comunei are în plan și alte lucrări pe care dorește să le pornească, transmițând următorul mesaj concetățenilor săi:
„Dragii mei, așa cum mă cunoașteți, știți că nu voi lăsa nimic nerezolvat din ce pot face azi. Iubesc copiii foarte mult și respect persoanele în vârstă, iar pe cei tineri îi chem să vină alături de mine pentru a face împreună ceva frumos pentru comunitatea în care trăim cu toții!
Și, ca să vă convingeți, dumneavoastră, cei care locuiți în satele Rasa și Bogata, în curând nu va mai trebui să vă deplasați la Grădiștea pentru a vă plăti taxele și impozitele sau pentru audiențe.
Am întrat în linie dreaptă cu finalizarea lucrărilor de reparație la fostul magazin din satul Rasa, acolo unde vor fi înființate birouri pentru taxe și impozite, audiențe și o sală de ceremonii pentru toate evenimentele din viața dumneavoastră!”