duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăCULTURA100 de ani de săpături arheologice la Sultana, comuna Mânăstirea!

100 de ani de săpături arheologice la Sultana, comuna Mânăstirea!

- Advertisement -

Situl arheologic de la Sultana, comuna Mânăstirea – Călărași, este primul sit arheologic în care s-a făcut o cercetare științifică asupra culturii Gumelnița, încă din anii ’20 ai secolului trecut.

Sultana – Malu Roșu este unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din România, unde au fost descoperite de-a lungul timpului obiecte din neolitic (vase, unelte, podoabe etc.) și au fost cercetate locuințe preistorice de către școala de arheologie.

Tradiția continuă, iar cercetarea arheologică începută de specialiști în urmă cu un secol are loc și astăzi, și de aproximativ două decenii, an de an, studenții se formează pe șantierul arheologic de pe malul Mostiștei, la Sultana.

Anul acesta se împlinește un secol, 100 de ani de excelență, performanță și educație în cercetarea arheologică din România.
Cu acest prilej, Primăria Mânăstirea și Universitatea din București au organizat evenimentul „Sultana 100”.

O echipă formată de cercetători din România, SUA, Italia, Belgia, Franța, Ungaria, Anglia și Germania, coordonată de dr. Cătălin Lazăr, de la Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB), de Theodor Ignat, șef Birou Arheologie, Muzeul Municipiului București și de dr. Valentin Parnic, directorul Muzeului „Dunării de Jos” se implică, an de an, în a face cercetare arheologică de excepție și a scoate la suprafață vestigiile civilizațiilor Boian și Gumelnița.

Echipa de cercetare este instalată, ca punct de lucru și cazare, în grădinița din satul Sultana, fiind sprijinită, logistic, de primarul comunei Mânăstirea, Iancu Marian.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a vizitat cel mai important sit arheologic din SE Europei, un loc emblematic pentru preistoria României.Consiliul Județean Călărași susține, prin toate mijloacele administrative, conservarea, cercetarea, protejarea, promovarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric județean.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite