Rodica Dohot. În cursul zilei de miercuri, 17 aprilie, Consiliul Judeţean Călăraşi a fost gazda unei întâlniri a primarilor din judeţul Călăraşi cu Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Discuţiile s-au axat pe tema inundaţiilor, realizarea de noi perdele forestiere pentru prevenirea deşertificării şi starea digurilor şi a malurilor din Lunca Dunării.
Lucia Varga a solicitat primarilor să trimită informaţii la minister cu privire la desfăşurarea unor lucrări de decolmatare a cursurilor de apă împreună cu unităţile de gospodărire a apelor de la nivel judeţean, având în vedere că inundaţiile produse în ultimii ani au fost cauzate de neîntreţinerea cursurilor de apă.
Răducu Filipescu a prezentat celor prezenţi o situaţie privind atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014 – 2020, pe două direcţii importante: apă şi canalizare.
,,Am aşezat lucrurile foarte clar, fiecare comună în ce stadiu este cu implementarea acestor două proiecte, după care am explicat primarilor care sunt avantajele. Dacă aceste primării vor să facă în continuare investiţii în aceste două domenii au obligaţia de a intra în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, pentru că toate sumele din fonduri europene se vor dirija numai prin cadrul acestei asociaţii, cerinţă impusă de Uniunea Europeană.
Rămâne ca toţi cei care sunt de acord, până la data de 30 aprilie 2013, să semneze documentele pentru a deveni membri. De asemenea, localităţile care au sub 2.000 de locuitori şi care nu pot beneficia de aceste fonduri, vor avea şi ele capacitatea să implementeze aceste proiecte de apă potabilă, dar nu din fonduri europene ci din fonduri naţionale.”, a spus Filipescu.
S-a adus în discuţie şi situaţia acelor comune care sunt în stadiul final al proiectelor de apă şi canalizare.
„Sunt câteva comune care au cam terminat şi canalizarea şi apa, deci au fondurile necesare, dar mai au nişte extinderi de făcut, cum e Roseţi, Unirea, Ştefan cel Mare, câteva primării care sunt pe final şi a rămas ca ele să se mai gândească dacă vor intra sau nu pentru că, odată intrate în această asociaţie operatorul regional este SC Ecoaqua SA care va avea preţ unic la nivelul judeţului, preţ ce nu va mai putea fi ca şi preţul la nivelul fiecărei comune.”, a mai declarat preşedintele CJ.
Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a un studiu ce ar putea reamenaja Lunca Dunării, lucru ce ar gestiona mai eficient inudaţiile.
„Sunt la Călăraşi să mă ocup de inundaţii şi când nu sunt inundaţii. Temele discutate cu primarii au fost cu preponderenţă pe partea de inundaţii. M-am asigurat că toţii edilii localităţilor din judeţul Călăraşi au planurile de apărare şi cunosc măsurile preventive pentru a putea interveni în cazul apelor mari. Am pus însă accentul pe măsurile ce trebuiesc luate de acum încolo, atfel încât să putem gestiona fenomene meteorologice extreme, secetă şi inundaţii.
După dezastrele din 2006, la nivelul ministerului nostru s-a demarat un studiu pentru reamenajare şi redimensionare a Luncii Dunării pentru a face faţă fenomenelor extreme. Chiar dacă studiul a fost finalizat, a rămas la nivel de studiu, dar vreau ca în calitatea mea de ministru să îmi asum punerea lui în practică.”, a declarat ministrul Lucia Varga în cadrul întâlnirii de la Călăraşi.
Lucia Varga a mai declarat presei călărăşene că a discutat cu specialiştii ministerului pe marginea acestui studiu, iar ei au venit cu o soluţie de mijloc pentru aceste fenomene, o soluţie cu trei variante şi anume: prima variantă ar fi renaturarea completă a Dunării, să nu mai existe nici un fel de dig, ceea ce nu se poate din punct de vedere economic şi social.
A doua variantă ar fi să se facă digurile mult mai înalte şi să se consolideze cele existente, dar şi aici costurile ar fi foarte mari. O ultimă variantă ar fi consolidarea digurilor în zonele locuite şi cu activitate economică, dar să se facă şi nişte poldere, un fel de buzunare laterale, prin care, în perioadă de apă mare să se poată prelua controlat debite, dar în rest să fie prielnice pentru agricultură şi nu în ultimul rând să se facă zone umede acolo unde terenul se pretează la aşa ceva.
Studiul propus de ministrul Varga a arătat că se pot realiza incinte îndiguite pretabile pentru agricultură pe 43,3% din lungimea Dunării, incinte mixte agricole (poldere) pentru stocarea apei pe 40,8% din suprafaţă şi incinte agricole pentru renaturare 15,9%. Judeţul Călăraşi are propuse trei zone cu destinaţie de inundare dirijată, aceste poldere la care a făcut referire ministrul şi anume Borcea de Sus, Olteniţa – Surlari – Mănăstirea şi Boianu – Sticleanu.
Discuţii pe marginea acestor trei zone s-au făcut şi la întâlnirea cu primarii, edilii arătându-se interesaţi de oportunitatea începerii proiectelor în aceste zone. Lucia Varga a mai subliniat că în paralel cu aceste poldere se vor face şi unele lucrări de consolidare a digurilor, mai ales acolo unde există pentru apărarea comunităţilor.
Un alt subiect discutat de ministrul Varga cu primarii din Călăraşi a fost acela de realizare a perdelelor forestiere. La nivel de minister s-a făcut o analiză privind suprafaţa deţinută de fiecare judeţ, Călăraşiul fiind judeţul cu cel mai mic procent de pădure din ţară, undeva în jur de 6%, în condiţia în care media de suprafeţe împădurite în România este de 27%, iar strategia de dezvoltare durabilă ducea procentul undeva la 40%. Zonele fără pădure duc implicit la deşertificarea terenurilor şi multe dintre ele nu mai dau un randament bun pentru producţiile agricole.
Prin urmare, realizarea unui program de împădurire a terenurilor din Lunca Dunării este o prioritate pentru minister, acest program fiind estimat a fi promovat până în toamna anului 2013.
„Am avut o discuţie şi pe această temă cu primarii din Călăraşi să găsim acele terenuri pentru realizarea acestor perdele forestiere pentru că, cea mai mare problemă este lipsa terenurilor. Aici vorbim de terenurile care sunt în proprietatea statului, prin ADS şi prin Ministerul Agriculturii, altele care sunt păşuni şi islazuri, şi terenurile care aparţin cetăţenilor.
Vrem să schimbăm un pic abordarea, să nu mergem doar pe exproprieri ci să îi facem parte a programului.”, a afirmat Lucia Varga în cadrul întâlnirii de la Călăraşi.