joi, noiembrie 28, 2024
AcasăACTUALITATERecomandările D.S.V.S.A Călăraşi pentru Sărbătorile de Paşte

Recomandările D.S.V.S.A Călăraşi pentru Sărbătorile de Paşte

- Advertisement -

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași a iniţiat o serie de controale ce vor viza în primul rând sacrificarea şi comerci­a­lizarea mieilor, dar şi con­di­ţiile de producere, transport, depozitare şi comercializare a celorlalte produse alimentare specifice respectiv: ouă, lapte şi produse lactate precum şi diverse produse de panificatie.

În acelaşi timp, acţiunile de control vor viza modul de respectare a condiţiilor sanitar-veterinare din târgurile de animale, pieţele agro-alimen­tare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi alimentaţie publică

Direcţia Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi recomandã cetăţenilor sã cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă, unitati supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Este in­terzisă comercializarea pro­du­selor alimentare şi a ali­men­telor de origine animală în spaţii improvizate, pe stra­dă sau în spaţii în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespun­ză­toare.

Iată câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească produsele specifice sărbătorilor pascale:

Carnea de miel sau ied

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (şi după sacrificare, iar în urma examinarii nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

La nivelul judetului Calarasi există autorizate sanitar veterinar 5 abatoare pentru specia ovine / caprine la nivelul cărora persoanele juridice (exploatiile comerciale ) dar si persoanele fizice (exploatiile nonprofesionale) pot sacrifica mieii/ iezii de Paste.

Carnea de miel provenita din abatoare autorizate sanitar veterinar este marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele:

– în partea superioară denumirea tării respectiv „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al ţării „RO”, in cazul cărnii obţinute în abatoare din România,

– în centru numărul de autorizare sanitar veterinar

– în partea inferioară abrevierea Comunităţii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc. cu majuscule

Până la aceasta data, D.S.V.S.A Călăraşi nu a primit solicitari din partea primariilor pentru autorizarea sanitara veterinara de centre temporare de sacrificare miei/  iezi şi comercializare directa catre consumatorul final.

Atentie!  carnea rezultata in centre temporare de sacrificare nu se admite a fi omercializata in magazine si / sau alte unitati, aceasta va fi comercializata numai direct catre consumatorul final.

Carnea de miel provenită de la sacrificările din gospodăriile individuale este destinată exclusiv consumului familial, nu vânzării.

Carnea de miel (ied) care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar – are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:

– în partea superioară: „ROMÂNIA”, cu majuscule;

– în centru: indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii;

– în partea inferioară: „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”, cu majuscule

Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate.

În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru.

Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt uşor de confundat pentru o persoană neavizată.

Ouăle

Achiziţionarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor presupune că acestea:

– provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar; obligatoriu ouale provenite din unitati supuse controlului sanitar veterinar sunt marcate cu codul exploatiei de povenienta format din indicativul RO, al judetului si  codul de trei cifre ce indica modul de crestere al gainilor ouatoare , urmat de  data valabilitatii

– au fost transportate până la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar ce  respectă condiţiile de igienă şi de temperatură;

– sunt depozitate şi expuse spre comercializare cu respectarea condiţiilor de igienă şi temperatură

Laptele şi produsele din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene.

– producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

– brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc).

– brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

– sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor.

– comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

– în vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc. se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi: aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate; afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toata perioada comercializării a unor informaţii înscrise pe tăbliţe sau panouri (aplicate sau prezentate deasupra sau în dreptul produsului expus spre comercializare), din care să reiasă tipul produsului, data producţiei, originea, etc.

Produsele de panificaţie

Alte produse alimentare tradiţionale precum: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc., se pot achiziţiona din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul în care persoanele care comercializează produsele de origine animală respectă cerinţele de igienă stabilite de legislaţia în vigoare.

Toate persoanele care manipulează produsele de origine animală până la comercializare trebuie să fie sănătoase, să aibă carnete de sănătate vizate periodic de către o unitate medicală şi să poarte îmbrăcăminte curată (halat, şorţ şi bonetă de culoare albă).

Începand cu data de  12.04.2013, D.S.V.S.A Călăraşi a continuat activităţile de control în unităţile din industria alimentară.

S-au efectuat 107  controale în unităţi care-şi desfăşoară activitatea în domenii de activitate precum: abatoare, exploatatii de animale, supermarket-ui, fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse de origine animala si nonanimala.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale din care o (una) sancţiune contraventionala în valoare de 600 de lei şi  14 avertismente.

În baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, au fost constituite echipe mixte care vor verifica, în perioada 22.04 – 05.05.2013, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmări, în principal, următoarele aspecte:

-condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;

– condiţiile de depozitare a produselor de origine animală;

– originea alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor;

– cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de caracase provenite de la porcine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;

–  cerinţele referitoare la marcarea produselor de origine animală;

–  cerinţele referitoare la etichetarea produselor de origine animală;

– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;

Totodată, o atenţie deosebită se va acorda modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile organizate periodic de autorităţile locale unde se comercializează produse alimentare de origine animală tradiţionale.

Din 20 aprilie şi până pe 5 mai, D.S.V.S.A Călăraşi asigură permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel încât consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

La nivelul D.S.V.S.A Călăraşi şi al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale cat si in toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală si nonanimala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Atenţionam înca o data asupra riscului la care se supun consumatorii care achiziţionează şi consumă carne, oua, lapte si produse lactate, produse specifice de origine animala si nonanimala, comercializate clandestin, provenite din surse necunoscute sau care nu a fost supuse controlului sanitar veterinar şi rugăm a ne sesiza neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor, la numărul de telefon 0242313676.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite