joi, noiembrie 28, 2024
AcasăEDITORIALEDOMENIILE OSTROV - FIŞE DE MONUMENTE ISTORICE

DOMENIILE OSTROV – FIŞE DE MONUMENTE ISTORICE

- Advertisement -

Prolog

Deschidem un nou, dar nu lung serial. Am zis că voi face o treabă bună, călărăşenii sunt apropiaţi de dobrogeni, doar Dunărea îi desparte, masterii Domeniilor Ostrov au botezat multe vinuri cu numele unor monumente istorice, patronii au construit o „staţiune” de pensiuni pentru turişti, eu chiar acolo lucrez şi am devenit dician (de ecce inde = de dincolo de…). Şi vă rog să mă credeţi, nu fac reclamă la ceea ce Dumnezeu a blagoslovit.

Pentru întocmirea celor câteva fişe de monument istorice din Dobrogea am folosit o importantă bibliografie, din care menţionăm selectiv:

?, Cadrilater, judeţul Durostor, Dorogea Nouă, Colecţia Apostol D. Culea, Ed. Casa Şcoalelor, ? (cărţulia, găsită într-un hambar la Almalău, nu mai avea coperţi …); Arhim. Andrei Tudor, Istoria crucilor de leac de la Mănăstirea Dervent, Ed. Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2009; (Colectiv), Ostrov, trecut şi prezent, pagini de monografie, Ed. Ex Ponto, Constanţa, 2009; D. M. Pippidi (coord.), Dicţionar de istorie veche a României (Paleolitic – sec. X), Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1976; Ion Miclea, Radu Florescu, Strămoşii românilor. Vestigii milenare de cultură şi artă. Daco-romanii, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1980; Theodorescu, Răzvan, Bizanţ, Balcani, Occident la începutul culturii medievale româneşti (sec. X – XIV), Ed. Academiei RSR, Bucureşti, 1974; Surse internet.

Nu lipsesc informaţiile inedite, opiniile mele şi îndemnurile la drumeţie!

FIŞE DE POSIBILE ŞI REALE MONUMENTE ISTORICE. CONFIRMĂRI ŞI POTENŢIAL TURISTIC

DEPOZITUL C.A.M. REGIE

Pe DN3, la circa 700 m de bac, în incinta sediului administrativ al S.C. Ostrovit S.A. (str. Regiei, nr. 1), impresionează o clădire prin dimensiuni şi istorie, un adevărat monument.

Folosită pentru fermentarea tutunului, clădirea a fost construită de Casa Autonomă a Monopolului Regatului României (C.A.M.), în anii 1924-1925.

Zidurile clădirii au fost realizate din stâlpi de beton armat, iar între ei umplutură de beton armat. Are subsol, parter şi patru etaje. Planşeurile sunt din beton armat mozaicat. Acoperişul, în formă de terasă, este construit dintr-un planşeu de beton armat peste care s-a pus un strat de asfalt şi un strat de pietriş măzărat.

Aici a fost unul din primele depozite de fermentare de construcţie modern (în 1929 C.A.M. avea în funcţiune 6 manufacturi de tutun).

Depozitul avea o remarcabilă capacitate pentru manipularea şi fermentarea a 500.000-600.000 kg de tutun brut, produs anual în cuprinsul fostului judeţ Durostor. Construcţia a costat 14.000.000 lei, iar valoarea terenului (împrejurimea şi dependinţele) au costat 6.000.000 lei. În depozit lucrau permanent 30 de bărbaţi şi 150 de femei.

Primul şef al depozitului a fost inginerul agronom Zaharia Ionescu, inspector diplomat al Şcolii Superioare de Agricultură de la Herăstrău.

În anii ’60, funcţiunea economică pentru care a fost conceput depozitul a încetat. Doar parterul a fost folosit pentru cazarea temporară a zilierilor.

În 2012, în subsolul imobilului a fost amenajată vinoteca Domeniilor Ostrov. Deocamdată, aici „îmbătrânesc”… sticle de vin.

Acţionarii Domeniilor Ostrov intenţionează să amenajeze în anii următori un mare complex hotelier, inclusiv un muzeu al tutunului şi diverse săli expoziţionale (artă, istorie, etnografie).

Răzvan Ciucă, iunie

Domeniile Ostrov

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite