La recensământul din 20 octombrie 2011, înregistrarea etniei, limbii materne şi a religiei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care nu au vrut să declare aceste trei caracteristici, precum şi pentru persoanele pentru care informaţiile au fost colectate indirect din surse administrative, informaţia nu este disponibilă pentru aceste 3 caracteristici.
Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcţie de numărul total de persoane care şi-au declarat etnia, limba maternă şi respectiv religia şi nu în funcţie de numărul total al populaţiei stabile.
Informaţia privind etnia a fost disponibilă pentru 283,1 mii persoane (din totalul celor 306,7 mii persoane). S-au declarat români 259,3 mii persoane (91,6%). Populaţia de etnie turcă înregistrată la recensământ a fost de 0,5 mii persoane (0,2%), iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 22,9 mii persoane (8,1%).
Faţă de recensământul din anul 2002 s-a înregistrat o creştere a ponderii populaţiei de etnie romă (de la 5,7% la 8,1%).
Potrivit liberei declaraţii a celor 283,1 mii persoane care au declarat limba maternă, structura populaţiei după limba maternă se prezintă astfel: pentru 98,2% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obişnuit în familie în perioada copilăriei. Limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,5%, iar limba turcă a reprezentat limba maternă pentru 0,2% din populaţia care a declarat limba maternă.