Mircea Brânduşă. 15 luni s-au scurs de la învestirea în funcţia de primar, timp în care Laurenţiu Manole a desluşit încet dar sigur tainele administraţiei publice, având o viziune de lucru avansată în comparaţie cu predecesorii săi. Astfel, ca primar al comunei Frăsinet a iniţiat o serie de proiecte prin care îşi doreşte „O viaţă mai bună, pentru comuna noastră”. De asemenea, crearea locurilor de muncă şi accesul egal la şanse şi oportunităţi este o altă idee pe care îl preocupă. Despre toate acestea, dar şi despre proiectele de viitor, Laurenţiu Manole a răspuns cu multă amabilitate întrebărilor din interviul de mai jos.
Rep: Pentru început vă rog să faceţi cunoscut cum a decurs activitatea primăriei în acest an, din punct de vedere administrativ, economic şi social?
L.M.: Efectul deciziei fostului Guvern de a nu angaja personal bugetar se simte şi în administraţia primăriei Frăsinet. Volumul de muncă este foarte mare, iar unele servicii din primărie sunt descoperite ca efectiv. Cu toate acestea, viceprimarul Vasile Diţoiu şi personalul existent îşi desfăşoară activitatea, spun eu, destul de bine. Economic, am terminat anul 2012 cu un plus în visteria primăriei. Taxele şi impozitele sunt colectate într-un procent de 65% raportându-ne la 01.09.2013, nu avem restanţe financiare către furnizorii de servicii ai primăriei. Serviciul social are în plată 20 de dosare pe Legea 416 şi acordă 12 îndemnizaţii pentru asistenţi persoane cu handicap. Nu sunt probleme de natură financiară privind salariile acestora. La nivelul comunei a existat un caz social special. Oprea Maria, lipsită de resurse financiare a necesitat internarea într-un spital de specialitate. De asemenea, casa acesteia ,o ruină, a fost dărâmată, primăria construind alta în regie proprie.
Rep: În aceste 15 luni de când ocupaţi funcţia de primar, care sunt realizările cele mai importante prin care consideraţi că viaţa concetăţenilor dvs. s-a schimbat în bine, iar imaginea comunei Frăsinet a fost îmbunătăţită?
L.M.: Mi-aş fi dorit să implementez mai multe proiecte prin care să fie posibilă o viaţă mai bună pentru comuna noastră, dar lipsa fondurilor financiare şi-a spus cuvântul. Totuşi, consider că următoarele realizări sunt vizibile şi contribuie la un grad mărit al civilizaţiei în comuna Frăsinet:
– Reţea Alimentare Apă Potabilă în satele Luptători, Curăteşti, Dăneşti şi Frăsinet. Proiect aflat într-un stadiu de 80% al execuţiei. Aştept repartizarea ultimei tranşe de fonduri pentru finalizarea lucrărilor în acest an;
– Refacere Drumuri Comunale prin lucrări de pietruire;
– Proiect Reabilitare şi Modernizare Cămin Cultural, sat Luptători – finalizat;
– Proiect Extindere Reţea Electrică, sat Dăneşti – stagnat de 20 de ani;
– Reînfiinţare Echipă Fotbal UNIREA FRĂSINET;
– Proiect Reabilitare şi Modernizare Castel Apă, Frăsinetul de Jos;
– Împrejmuire cu Gard Metalic Cimitir Nou, sat Luptători;
– Proiect Înfiinţare teren sintetic minifotbal în sat luptători.
Rep: Pentru următorii ani ai mandatului dvs., ce programe vă gândiţi să accesaţi? Care sunt obiectivele vizate? De unde veţi obţine fonduri?
L.M.: Intenţionez să accesez Subprogramul „Modernizarea satului românesc” în cadrul căruia să implementez următoarele proiecte:
– „Realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităţilor de învăţământ preuniversitar” – Reabilitare Şcoală sat Dăneşti; Reabilitare Şcoală sat Frăsinetul de Jos; Reabilitare Şcoală sat Frăsinet; Reabilitare Şcoală sat Luptători, Dotare cu mobilier a şcolilor din comuna Frăsinet; Reabilitare, împrejmuire şcoli comuna Frăsinet pentr anul de învăţământ 2013-2014;
– „Reabilitare/modernizare a drumurilor publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice în interiorul localităţilor” – Modernizare drumuri de interes local, comuna Frăsinet, prin asfaltare; Întreţinere şi reparaţii curente drumuri locale în sat Frăsinetu de Jos, prin pietruire; Întreţinere şi reparaţii curente drumuri locale în sat Curăteşti, prin pietruire; Întreţinere şi reparaţii curente drumuri locale în sat Dăneşti, prin pietruire; Reabilitare drumuri locale sat Tăriceni, prin pietruire; Asfaltare străzi în satele aparţinătoare comunei Frăsinet; Reabilitare drumuri vicinale comuna Frăsinet, prin pietruire; Reabilitare drumuri comunale – DC 35 şi DC 76;
– „Realizare, extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităţilor sanitare din mediul rural” – Reabilitare sediu Dispensar Uman, sat Frăsinet;
– „Realizare/modernizare/reabilitare poduri, podeţe sau punţi pietonale” – Reabilitarea podului care face legătura între DC 35 şi DC 76, Frăsinet Jos-Tăriceni;
Cu excepţia proiectului Modernizare Drumuri de Interes Local comuna Frăsinet care este aprobat şi cu proiectul Întreţinere şi Reaparaţii Curente Drumuri Locale în Frăsinetu de Jos care se află în stadiu SF, pentru toate celelalte proiecte urmează a li se întocmi documentaţia tehnică. Valoarea lor se ridică la suma de 23.530.813 lei, fonduri pe care sper că le voi primi de la bugetul de stat.
Rep: Care ar fi principalele probleme cu care vă confruntaţi? Ce soluţii credeţi că puteţi găsi – oferi pentru rezolvarea acestora?
L.M.: Lipsa locurilor de muncă şi interesul scăzut al investitorilor. Sunt principalele două probleme pe care mi-aş dori foarte mult să le pot rezolva. Se leagă una de alta. Sunt convins că dacă în comuna Frăsinet şi-ar face apariţia anumiţi investitori, atunci s-ar rezolva şi problema locurilor de muncă. Primăria va emite autorizaţii şi va oferi tuturor celor interesaţi facilităţi fiscale.
Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor?
L.M. Mesajul meu este foarte simplu. Le solicit încredere şi răbdare. Îi asigur că voi încerca să le îmbunătăţesc viaţa prin proiectele ce le voi implementa. Le mulţumesc pentru sprijinul acordat. Tuturor le transmit sănătate.