Controlul s-a desfăşurat la 31 de operatori economici din mediul urban şi rural, în reţeaua de comercializare (inclusiv magazine proprii ale producătorilor) atât din mediul urban cât şi din mediul rural, identificându-se abateri de la prevederile legale la 14 operatori. S-a verificat în total o cantitate de 1133 kg pâine şi produse de panificaţie, din care 236 kg nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
Măsuri aplicate: pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor s-au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale (amenzi în valoare totală de 7000 lei şi avertismente). Concomitent s-au dispus şi 5 măsuri de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor a cantităţii totale de 57 kg pâine şi produse de panificaţie în valoare de 164 lei; parte din abaterile de informare/etichetare la raft s-au remediat pe loc, în timpul controlului. S-a dispus şi o măsură de oprire definitivă de la comercializare 1 kg produse de panificaţie în valoare de 22 lei şi eliminare din circuitul consumului uman a produselor comercializate deşi erau în afara datei limită de consum.
S-au identificat în principal abateri referitoare la:
- Calitatea produselor la un operator economic din mediul rural: se comercializau foietaje cu mac preambalate, expuse la comercializare deşi erau în afara datei limită de consum de 1 zi.
- Încadrarea în cantitatea netă declarată : în urma verificărilor efectuate prin sondaj – nu s-au identificat abateri de la încadrarea în cantitatea netă declarată de producatori în actele de provenienţă.
- Modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor.
S-a constatat nerespectarea prevederilor art.11 alin.(3) din OUG nr.12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale (în structurile de vânzare cu amănuntul se afişează obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/ kg şi lei/bucată) la 8 operatori economici din urban şi rural. În fapt, deşi aceştia comercializau pâine vrac provenind de la producători diferiţi nu era afişat la loc vizibil şi lizibil preţul/kg al produselor sau denumirile furnizorilor de pâine.
În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie preambalate s-au identificat abateri privind inscripţionarea corecta pe etichete a denumirii produselor. Exemplu : Sortimentele “ Pâine toast tărâţă”, “ Pâine seminţe la formă”, “ Pâine graham” preambalate. În contextul în care ingredientul principal este făina albă denumirea produselor poate induce în eroare consumatorii; de asemenea, la rubrica “ Ingrediente “ nu se declară procentul de tărâţă/seminţe pe care îl conţine produsul şi nici nu se declară ingredientul “apă”. S-au identificat şi două cazuri în care se comercializau produse preambalate fără nici un element de identificare-caracterizare. Afişarea preţurilor de vânzare – la 2 operatori economici din mediul rural. Afişarea orarului de funcţionare al unităţii sau respectarea acestuia, la 2 operatori economici.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
– Acordaţi atenţie la cumpărarea pâinii şi produselor de panificaţie şi solicitaţi vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora;
– Refuzaţi produsele care prezintă aspect necorespunzator: produse arse, cu urma lipiturilor pe părţile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra/cuptorul murdară, produse deformate, produse rupte, produse care prezintă urme ale contactului cu rozatoare;
– Refuzaţi pâinea şi produsele de panificaţie ce prezintă urme de mucegai;
– Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
– Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
– La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
– Nu cumparaţi pâine şi produse de panificaţie din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.