În urma controalelor efectuate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, cu ocazia începerii noului an şcolar, 70 de elevi călărăşeni au fost depistaţi cu păduchi, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la liceu.
Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi a făcut publică informaţia potrivit căreia, în urma triajului epidemiologic efectuat preşcolarilor şi elevilor la redeschiderea unităţilor de învăţământ din judeţul Călăraşi după vacanţă de vară, din datele transmise de personalul medical care a efectuat triajul în colectivităţi de copii şi elevi, au rezultat următoarele:
– Au fost examinaţi un număr de 31168 copii, dintre care 17830 copii în mediul urban şi 13338 copii în mediul rural
– În rândul copiilor examinaţi au fost depistaţi cu boli infectoparazitare acute un număr de 293 copii, dintre care 211 în mediul urban şi 82 în mediul rural
– Cazuri de îmbolnăvire depistate în urma triajului epidemiologic au fost reprezentate de:
- angine (“roşu în gât”): 69 cazuri (44 cazuri în mediul urban şi 25 cazuri în mediul rural dintre care 3 cazuri din mediul urban confirmate cu streptococ hemolitic).
- Pediculoza (păduchi): 70 cazuri (din care 34 cazuri în mediul urban-1 caz la grădiniţă , 9 cazuri la şcoală, 23 cazuri la liceu şi 1 caz la şcoală profesională – şi 36 cazuri în mediul rural-6 cazuri la grădiniţă, 30 cazuri la şcoală).
- 3 cazuri suspecte hepatita virală acută, toate în mediul urban.
- Micoze: 16 cazuri din care 14 în mediul urban şi 2 cazuri în mediul rural.
- Alte boli: 135 cazuri, 116 cazuri în mediul urban şi 19 cazuri în mediul rural.
Observaţii:
1) Având în vedere numărul preşcolarilor şi elevilor raportat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi pe site-ul propriu instituţiei reiese că au fost examinaţi 1/2 din totalul preşcolarilor înscrişi şi 70% din totalul elevilor înscrişi pentru anul şcolar 2013-2014.
2) Având în vedere neasigurarea asistenţei medicale şcolare în unităţile de învăţământ din judeţ există risc considerabil de înregistrare de focare de colectivitate de boli transmisibile.
3) Solicităm din nou autorităţilor publice locale să identifice modalitatea de asigurare a asistenţei medicale a preşcolarilor şi şcolarilor pentru fiecare dintre unităţile de învăţământ din teritoriu.
Din 2008 s-a legiferat transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii în domeniul medicine şcolare către autorităţile publice locale.