A douăsprezecea întâlnire a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg V-A România – Bulgaria
Marţi, 15 decembrie 2020, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru graniţa România – Bulgaria, în calitate de Secretariat Comun în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din România, în calitate de Autoritate de Management şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, în calitate de Autoritate Naţională, a organizat online, prin intermediul aplicaţiei Zoom, a douăsprezecea întâlnire a Comitetului de Monitorizare.
Comitetul de Monitorizare este format din reprezentanţi la nivel naţional, regional şi local din România şi Bulgaria, monitorizează Programul şi este responsabil pentru deciziile sale strategice. Preşedinţia Comitetului de Monitorizare alternează anual între cele două State Membre.
Discuţiile s-au axat pe stadiul implementării Programului, anul 2020 fiind un an plin de provocări, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Prin măsurile adecvate luate de către structurile de management ale Programului, au fost asigurate condiţii pentru a continua implementarea proiectelor şi, deci procesul de dezvoltare a zonei de graniţă româno-bulgare. Astfel, chiar şi în contextul pandemiei COVID-19, ţinta de absorbţie de 34 milioane euro stabilită pentru anul 2020, a fost realizată şi chiar depăşită.
La nivelul Programului, un număr de 172 de proiecte au primit finanţare în valoare totală de peste 275 milioane euro. Prin aceste proiecte, Programul a contribuit la modernizarea a 70 km de drumuri, în timp ce alţi 150 km de drum sunt în diferite stadii de execuţie, 45 de produse turistice integrate care la rândul lor au contribuit la creşterea numărului de înnoptări în regiune cu peste 85.000, 22 de parteneriate în domeniul managementului riscurilor care asigură măsuri adecvate de protecţie pentru peste 740.000 de cetăţeni din regiune, 162 de iniţiative ce vizează forţa de muncă şi 79 de mecanisme transfrontaliere în diferite domenii.
Multe alte concluzii, rezultate, informaţii şi date statistice sunt disponibile pe pagina de internet a programului, www.interregrobg.eu.