luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALITATEAcţiuni prioritare ale IPJ Călăraşi pentru sfârşitului anului 2013 şi obiectivele urmărite...

Acţiuni prioritare ale IPJ Călăraşi pentru sfârşitului anului 2013 şi obiectivele urmărite în anul 2014

- Advertisement -

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în cursul acestei săptămâni la sediul IPJ Călăraşi au fost prezentate direcţiile prioritare de acţiune ale poliţiştilor pentru perioada sărbătorilor şi a sezonului rece şi obiectivele urmărite în 2014.

Comisar-şef de poliţie, Ionel Costache, împuternicit şeful inspectoratului, a prezentat obiectivele locale stabilite pentru anul 2014 pentru realizarea următoarelor obiective generale:

Obiectiv general: Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;

Obiective locale: – Asigurarea unui management în sistem integrat al situaţiei operative la nivelul judeţului prin activităţi de menţinere a ordinii publice în vederea reducerii infracţionalităţii stradale, – Promovarea unei culturi de siguranţă publică în comunitate prin intermediul poliţiştilor de proximitate pentru creşterea gradului de conştientizare şi identificare a ameninţărilor locale,- Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar,- Prevenirea şi combaterea criminalităţii, cu efect direct în ceea ce priveşte creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor, – Reducerea riscului rutier- Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul  armelor şi la regimul fondului cinegetic şi al protecţiei vânatului, – Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontalieră, destructurarea grupărilor infracţionale, – Intensificarea cooperări poliţieneşti,- Destructurarea grupărilor infracţionale care generează conflicte stradale sau sunt specializate în comiterea unor infracţiuni grave sau cu moduri de operare deosebite, – Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, – Creşterea capacităţii Serviciului de Investigare a Fraudelor de a identifica cu operativitate ilegalităţile prin care este prejudiciat bugetul general consolidat al statului, – Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, – Distribuirea şi utilizarea eficientă a resurselor umane în sistemul de ordine şi siguranţă publică, pentru „acoperirea străzii”, – Accesarea de fonduri europene în vederea asigurării resurselor materiale şi pregătirii personalului pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice.

Şi comisarul-şef de poliţie, Costel Chirică, adjunctul şefului inspectoratului, s-a referit în expunerea sa la prezentarea acţiunilor în derulare şi a rezultatelor obţinute până în prezent, analiza situaţiei operative înregistrate la nivelul I.P.J. Călăraşi în primele 10 luni ale anului 2013 şi transmiterea de recomandări cu privire la prevenirea furturilor de animale şi păsări, a furturilor din locuinţe, din autovehicule şi din buzunare.

Infracţionalitatea sesizată, în primele 10 luni ale anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, cunoaşte o creştere uşoară de 5%, poliţiştii fiind sesizaţi despre producerea a 9.516 infracţiuni. În schimb, scade cu 4,9% numărul infracţiunilor sesizate contra persoanei şi cu acelaşi procent infracţiunile contra vieţii. Deşi infracţiunile sesizate de furt cunosc o creştere cu 2,9%, scade numărul furturilor din locuinţe cu 4,6% şi, în special scad cu 42,8% furturile din locuinţe având ca mod de operare ruperea butucului.Există o creştere de 32% a infracţiunilor rutiere sesizate, precum şi o creştere de peste 45% a infracţiunilor sesizate în flagrant. S-a subliniat faptul că eforturile poliţiştilor de documentare a activităţii infracţionale în dosarele penale aflate în instrumentare s-au concretizat în creşterea cu 10,8 % a numărului infracţiunilor constatate (începerea urmăririi penale) şi cu 30% a infracţiunilor constatate în flagrant.

În ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor penale, a crescut ritmul de soluţionate cu 21%.La 01 septembrie a.c., a fost demarată o acţiune naţionale de verificare a operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie, care vizează prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării acestor produse. În cele trei luni de acţiune pe această linie, poliţiştii I.P.J. Călăraşi au efectuat 545 de controale la societăţi comerciale şi la persoane fizice, fiind verificate şi 510 mijloace de transport. Au fost constatate 45 de infracţiuni, dintre care 34 de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 6.739.512 lei, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de 58.616 lei. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate şi 344 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 159 potrivit Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, cu o valoare totală a amenzilor de 765.730 lei.

Pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, a fost deja declanşată acţiunea Foc de artificii. Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică, potrivit Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, în următoarele categorii:a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi4, aarticolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Este interzisă comercializarea articolelor pirotehnice către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege – 16 ani. Fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite