Rodica Zaharia. Europarlamentarul Adina Vălean s-a întâlnit sâmbătă, 12 aprilie, cu membri PNL din Călăraşi, în sala de cultură „Barbu Ştirbei”, în cadrul Conferinţei Teritoriale de Lansare a Programului PNL pentru alegerile europarlamentare.
Au fost prezenţi preşedintele Organizaţiei Judeţene, Răducu Filipescu, parlamentarii PNL, Raluca Surdu, Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu şi Liviu Tomoiagă, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL, Daniel Ştefan Drăgulin, preşedinţi ai altor organizaţii şi structuri PNL din ţară, dar şi primarul comunei Modelu, Gheorghe Dobre, candidatul Călăraşiului la europarlamentarele din 25 mai. Conferinţa a strâns în jur de 600 de membri ai birourilor permanente ai organizaţiilor locale şi judeţene.
Înainte de evenimentul pentru care a venit la Călăraşi, Adina Vălean a avut o întrevedere cu mass-media locală unde a făcut câteva precizări cu privire la scopul întâlnirii la care participă şi a transmis şi un mesaj alegătorilor.
„Am venit la Călăraşi în cea mai puternică organizaţie a liberalilor. Sunt aici în precampanie pentru o întâlnire cu colegii mei din Călăraşi pentru a discuta despre mesajele cu care mergem în faţa cetăţenilor în această campanie. În primul rând mesajul este de participare la vot. Vreau ca prin intermediul colegilor mei să transmit cetăţenilor mesajul acesta. Este important să meargă să voteze pentru Parlamentul European pentru că viaţa lor de zi cu zi depinde în mod direct de politicile care se fac, de lucrurile care se votează în Parlamentul European. Sunt lucruri care au un impact direct pozitiv sau la fel de bine, dacă lucrurile care trec în Parlamentul European îi dezavantajează, atunci ele au în viaţa lor de zi cu zi un impact negativ. Am exemple concrete întru-un fel şi în celălalt, unul dintre ele fiind chiar din activitatea mea, proiectul cu reducerea tarifelor la roaming, un proiect la care am lucrat direct. Au fost 5 rapoarte succesive de roaming care toate au concurat către o reducere a preţului la roaming, lucru ce a general o economie în facturile de telefon ale europenilor de 15 miliarde de euro, iar în facturile românilor de 700 de milioane de euro. Ca lucru negativ amintesc politicile exagerate de mediu promovate de Comisia Europeană, susţinute de socialişti, de verzi, cărora, noi, liberalii, am încercat să ne opunem promovării acestora, am încercat să reducem impactul pe care astfel de politici exagerate îl pot avea asupra competitivităţii economice. Asta înseamnă bani de la bugetul naţional investiţi în certificate verzi în loc să fie investiţi în sănătate sau transport. De aceea, mesajul meu este important şi anume să mergeţi să votaţi pentru Parlamentul European, în primul rând. În al doilea rând, să mergeţi să îi votaţi pe cei care pot veni cu fapte concrete în faţa dumneavoastră şi nu cu vorbe.”
De curând, eurodeputata liberală Adina Vălean a adresat o rugăminte Comisiei Europene de a face o modificare la directiva privind stabilirea preţului şi a listei de medicamente compensate la nivel european pentru a prevedea termene clare şi mai scurte în vederea unui răspuns ulterior afirmativ sau negativ privind includerea unui medicament inovator pe listă. Adina Vălean a adresat cu acest prilej rugămintea colegilor români din PE să facă echipă în a promova interesele pacienţilor români în politica europeană şi a dorit totodată să transmită un mesaj către partidul de guvernământ — să ia în serios continuarea politicilor fostului ministru liberal al sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Cine este Adina Vălean?
Adina Ioana Vălean (MEP) este vice-preşedinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European şi deţine titlul de cel mai puternic deputat în Parlamentul European (conform unui raport VoteWatch.eu). Ca politician, Vălean este inovatoare în structura, viziune şi filosofie. Abordarea personală a politicilor europene este considerată progresivă şi îndrăzneaţă. În perioada 2009-2014 Vălean este un membră a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE), Comisiei pentru petiţii (PETI) şi supleant în Comisia pentru bugete (BUDG). Activitatea ei este axată pe cetăţenie şi libertăţile civile, protecţia datelor şi securitatea cibernetică, industrie, telecomunicatii si energie. A fost raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul Conectarea Europei, un nou instrument de finanţare de 33 de miliarde de euro propus de Comisie pentru următorul cadru financiar multianual 2014-2020, care va coordona instrumentele de finanţare în domeniile energie, transport, telecomunicatii. Abordarea ei este incisivă faţă de reevaluarea finanţării publice cu scopul de a realiza o piaţă unică, de a crea mai mult concurenţa şi de a stimula investiţiile private şi pentru a favoriza astfel creşterea economică. Activitatea prezentă este o continuare a ceea ce Vălean a iniţiat în mandatul 2007-2009, în calitate de membru al Comisiei de libertăţi civile justiţie şi afaceri interne (LIBE) si al Comisiei de industrie, cercetare şi industrie (ITRE).
Adina Valean a fost raportorul Parlamentului European cu privire la Directiva privind libera circulaţie a cetăţenilor în interiorul Uniunii Europene. Raportul a subliniat faptul că nici un stat membru nu a pus în aplicare pe deplin această directivă crucială. In conjunctie cu acest raport, in 2008, Vălean a fost naratorul unui documentar numit “Migratorii”, în care prezintă realităţile şi greutăţile întâmpinate de imigranţi români care lucrează în UE.
În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Vălean privind serviciile de roaming. Controversatul raport a facut posibila scaderea tarifelor de roaming în interiorul UE, mai intai cu 25%, apoi 50%, tendinta care va culmina cu eliminarea completa a tarifelor la roaming in Uniunea Europeana in 2015.
Adina Valean este membru PNL, iar între 2004-2006 a fost membru al Parlamentului Romaniei. Activităţile sale în parlamentul naţional s-au concentrat pe piaţa forţei de muncă. Înainte de a fi parlamentar Vălean a activat ca secretar general al aripii de tineret a Partidului Naţional Liberal şi secretar al Comitetului Partidului Naţional Liberal cu privire la politica de afaceri, privatizare şi concurenţa. Ea s-a alăturat Partidului Naţional Liberal în anul 1999.
Înainte de a deveni politician Adina Valean a fost activist social, membru al mai multor fundaţii şi asociaţii care promovează toleranţa, dialogul şi o piaţă economică liberală.