Miercuri, 30 septembrie a.c., la sediul ADR Sud Muntenia, a avut loc o conferinţă de presă care a avut ca scop evaluarea proiectelor depuse pe Programul Operaţional Regional (POR), în judeţul Călăraşi, în exerciţiul financiar 2007-2013.
Directorul ADR, Liviu Muşat, a trecut în revistă proiectele, axele şi domeniile pentru care Călăraşiul a obţinut finanţare europeană. Ulterior, jurnaliştii au vizitat ambulatoriul Spitalului de psihiatrie din Săpunari, ce a fost reabilitat cu fonduri nerambursabile Regio.
„Suntem într-o perioadă de finalizare a proiectelor 2007 – 2013, moment în care vedem ce s-a făcut bine, mai puţin bine, ce putem prelua pentru următorul program din această etapă şi cu siguranţă vizitele cu reprezentanţii mass-media călărăşene, pentru a se vedea efectiv realizările.”
Conform datelor prezentate, la nivelul Regiunii Sud Muntenia au existat 1285 de proiecte depuse, 757 este numărul proiectelor contractate, doar 509 fiind finalizate.
„La nivelul judeţului Călăraşi s-au depus în cadrul întregului program 123 de proiecte dintr-un total de 1285 la nivelul întregii regiuni, din care s-au semnat 80 de contracte. Numărul proiectelor călărăşene nu este foarte mare, undeva la o zecime din proiectele depuse la nivelul regiunii, însă, în comparaţie cu alte judeţe, mergând pe parte de eficienţă, vă pot spune că judeţul Călăraşi, cu 80 de contracte semnate din 123 au fost materializate în contracte de finanţare, atât în domeniul administraţiei, cât şi în domeniul privat. Cele 80 de contracte au o valoare de finanţare de 282.000.000 lei, 212.944.842 lei reprezentând contribuţia POR.
Mergând pe cele cinci Axe ale programului, în Axa 1 s-au depus patru aplicaţii, anvelopări ale locuinţelor rezidenţiale din municipiul Călăraşi, patru aplicaţii cu o valoare de 7.000.000 lei, din care sumă nerambursabilă aproximativ 4.000.000 lei. Este de apreciat această preocupare a municipalităţii călărăşene deoarece la nivelul regiunii nu avem foarte multe proiecte depuse, mai sunt decât în Giurgiu şi Ploieşti.”
Aici se pot menţiona reabilitarea termică a blocurilor A9, A20, A21, A23, K17, L1, M1, L51 şi N34 din municipiul Călăraşi.
„În ceea ce priveşte Domeniul Major de Intervenţie 2.1 din Axa 2 – infrastructură de transport rutier, aici au fost depuse şapte aplicaţii din care au fost contractate decât trei, ele fiind finalizate în prezent. Valoarea celor trei proiecte de de 130.471.595,27 lei din care sumă nerambursabilă 103.029.108,43 lei.”
Contractele semnate s-au derulat pentru următoarele proiecte: modernizarea şi reabilitarea DJ303, tronsonul Călăreţi – Valea Argovei, reabilitarea şi modernizarea DJ 201B, km 19+000 – km 39-95,0 pe traseul limită de judeţ Ialomiţa şi DJ303, km 26+294 – km 48+278 pe traseul Valea Argovei – Mănăstirea şi modernizarea şi reabilitarea DJ301, tronsonul Fundeni – Budeşti, km 13+000 – km 36+578.
„Şi aici putem să remarcăm comportamentul judeţului Călăraşi care a depus trei aplicaţii, spuns asta pentru că sunt judeţe cu mai multe aşteptări decât judeţul Călăraşi unde nu s-au depus atâtea proiecte şi mai mult decât atât, faptul că au fost finalizate înseamnă un punct important pentru judeţul Călăraşi şi o speranţă că programul 2014 – 2020 va aduce şi alte proiecte de acest gen. Proiectele sunt finalizate, ele deja aduc beneficii judeţului Călăraşi, cât şi altor beneficiari.
În ceea ce priveşte domeniul de intervenţie 3.1 – infrastructură de sănătate este domeniul în care s-a desfăşurat şi proiectul care primeşte vizita presei călărăşene. Pe acest capitol s-au depus trei proiecte, toate contractate şi finalizate. Este vorba de Ambulatoriul de la Călăraşi, Ambulatoriul de la Lehliu Gară şi Ambulatoriul Spitalului de la Săpunari, valoarea nerambursabilă a acestor contracte fiind de 24.184.251,71 lei. La fel ca şi domeniul de drumuri şi pe acest segment se vor putea continua proiecte în programul 2014 – 2020.
Pe Domeniul Major de Intervenţie 3.2 – infrastructură socială au fost depuse patru aplicaţii, două au fost contractate, ambele în municipiul Călăraşi. Una este a Consiliului Local Călăraşi, alta a Consiliului Judeţean Călăraşi. Proiectele sunt finalizate, valoarea nerambursabilă a acestora fiind de 1.563.098,19 lei.”
Unul din proiecte face referire la Modernzarea şi Extinderea Centrului de Zi pentru persoane cu handicap, iar cel de-al doilea la Modernizarea Centrului de Asistenţă Medico-Socială Călăraşi.
„Pe Domeniul Major de Intervenţie 3.3 – proiectul integrat Smurd – infrastructură pentru intervenţii în situaţii de urgenţă putem spune că este un program reuşit la nivelul întregii regiuni, un proiect care, după părerea noastră, ar putea sta la baza dezvoltării şi altor proiecte în viitoarele parteneriate dintre judeţele regiunii, bineînţeles la nivelul de maxim şapte judeţe. Aici putem evidenţia cele trei contracte cu o valoare nerambursabilă de 68.512.200,20 lei. Utilajele, echipamentele, autospecialele deja sunt în serviciul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi suntem convinşi că şi datorită acestor echipamente pierderile de vieţi omeneşti, pagubele suferite şi calamităţile sau mai puţine sau mai mici.
Pe segmentul infrastructurii educaţionale, Domeniul de Intervenţie 3.4 au fost depuse 24 de proiecte, numai 21 obţinând contracte de finanţare. Este de apreciat acest lucru, în contextul în care până anul trecut nu erau foarte multe depuse din judeţul Călăraşi, nu a existat o foarte mare preocupare, dar când a venit acea suplimentare de bani din transport şi mediu, din judeţul Călăraşi au fost depuse cele mai multe dintre proiecte astfel încât contractele semnate sunt în număr de 21, cu o valoare totală de 56.525.655,66 lei, cu sumă nerambursabilă de peste 42.000.000 lei.
Unele dintre aceste proiecte au şi mici deficienţe, dar, cu siguranţă, oricât am acorda corecţii, sumele oricum vin în plus şi contribuie la finalizarea unor obiective destul de importante. Se remarcă aici, ca şi valoare, proiectul de la Fundulea cu o valoare de peste 22.000.000 lei şi proiectul de la Călăraşi (Dan Mateescu) de peste 7.000.000 lei, restul fiind cu o valoare mai mică (n.r. unităţi de învăţământ din Cuza Vodă, Ştefan cel Mare, Coslogeni, Nicolae Bălcescu, Nana, Luica, Curcani, Mănăstirea, Fundeni, Gâldău, Tămădău Mare, Crivăţ, Plătăreşti, Gălbinaşi, Chirnogi, Spanţov, Belciugatele, Chiselet şi Modelu).
La capitolul microintreprinderi, Domeniul de Intervenţie 4.3 sunt 75 de aplicaţii depuse, peste jumătate contractate, respectiv 46, cu o valoare de peste 32.000.000 lei de la bugetul programului. Marea majoritate a acestora sunt finalizate la acest moment, ele aduc, în prezent, câteva locuri de muncă în judeţul Călăraşi şi chiar le păstrează. Şi acest domeniu va avea o prelungire în 2014 – 2020, pentru acest segment deja fiind aprobate criteriile de eligibilitate, Autoritatea de Management – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice aşteptând doar avizul de la Consiliul Concurenţei pentru schema de ajutor de stat, astfel încât să pornească din această toamnă.
Şi în programul următor, aici, pe parte de IMM-uri, grantul va fi, în continuare, de 100%, contribuţia beneficiarului zero, proiectele fiind tot la o valoare de 200.000 de euro. Tot la acest capitol, dacă vorbim de cauzele care au dus la neacceptarea unor proiecte putem să spunem că unele motive au fost neîncadrarea solicitanţilor în criteriile de eligibilitate, apoi evaluarea tehnică şi financiară, dar a mai fost şi cauza renunţării la finanţare, spun asta pentru că au fost beneficiari care au câştigat proiecte, dar care au renunţat din varii cauze, ori că evaluarea s-a făcut mai târziu sau din cauza unor situaţii financiare.”
Pe domeniul patrimoniului istoric şi cultural, aici a fost un singur proiect depus din judeţul Călăraşi, este vorba de Mănăstirea de la Negoeşti.
„Dup cum ştiţi, proiectul a avut o mică problemă vizavi de asigurarea cofinanţării care nu a fost deloc mică, dar se pare că eforturile conjugate ale Eparhiei şi Consiliului Judeţean Călăraşi, dar şi ale altor instituţii, au dus şi acest proiect în pragul de a fi finalizat şi de a fi un reper important în circuitul turistic, în special pentru zona de vest a judeţului Călăraşi.
Pe Domeniul de Intervenţie 5.2, din păcate, nu a existat nici un proiect depus din Călăraşi, drept pentru care pun punct aici listei de proiecte.
Aceasta este o fotografie succintă a programelor din judeţul Călăraşi şi aş dori să remarc, la proiectele mari, chiar dacă nu au fost multe, că este foarte important că ele au fost duse până la capăt şi asta de ceva vreme. Avem în judeţele regiunii o serie de proiecte mari care întâmpină dificultăţi, există serioase semne de întrebare vizavi de finalizarea acestora, o situaţie care, în judeţul Călăraşi, nu s-a întâlnit, drept pentru care sunt convins că programul următor va aduce noi şi noi proiecte în judeţ care să fie finalizate, la fel, în timp şi fără emoţii.”
Vizita la Ambulatoriul Spitalului Săpunari
Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie Săpunari, judeţul Călăraşi” a primit finanţare europeană în cadrul Axei prioritare 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Contractul de finanţare s-a derulat pe o perioadă de 22 de luni, începând din aprilie 2013 până în februarie 2015.
Proiectul a avut o valoare totală de 2.095.922,76 lei, din care 1.566.660,92 lei a reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de Consiliul Judeţean Călăraşi, în calitate de beneficiar. Această investiţie face parte din portofoliul de proiecte al CJ Călăraşi, ce vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite unei categorii vulnerabile a populaţiei (persoane cu probleme de sănătate mintală) şi pentru creşterea accesibilităţii şi calităţii serviciilor de sănătate mintală din judeţul Călăraşi.
Singura unitate medicală de profil din zonă, Spitalul de Psihiatrie Săpunari are rolul de a deservi locuitorii judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, respectiv peste jumătate de milion de persoane. Capacitatea spitalului este de 170 de locuri, cinci medici de specialitate asigurând gărzile în spital şi având în supraveghere în prezent aproximativ 130 de pacienţi cronici şi acuţi aflaţi în tratament.