Marii operatori de telefonie mobilă din România impun clienţilor mai multe condiţii în cazul în care aceştia vor să renunţe la contracte înainte de termenul de expirare, inclusiv plata unor taxe de reziliere. Considerate abuzive, trebuie să ştii că de aceste taxe poţi scăpa. Vezi ce spun specialiştii.
“În primul rând această taxa este o clauză abuzivă. În practică, lucrurile stau simplu: operatorul trebuie anunţat din timp de faptul că vrei să denunţi contractul încheiat, şi anume cu 30 de zile înainte de perioada de la care vrei să înceteze serviciul”, susţine avocatul Marius Vicentiu Coltuc.
El arată că dacă procedura notificării e similară la cei trei operatori de telefonie mobilă cu putere semnificativă pe piaţă (Orange, Vodafone, Cosmote), tarifele de reziliere diferă, deşi legea e aceeaşi pentru toţi.
Când poţi renunţa la abonamentul Orange
Clienţii Orange trebuie să ştie că pot rezilia contractul de telefonie mobilă în cazul în care consideră ca operatorul nu a respectat parametrii de calitate. Rezilierea se face în scris, printr-o notificare transmisă cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data rezilierii.
Totodată, denunţarea unilaterală din partea clientului este posibilă doar în anumite situaţii, şi anume:
– la expirarea perioadei menţionate în oferta comercială care a stat la baza încheierii contractului, cu acordarea unui preaviz de minimum 30 de zile, prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire şi cu condiţia achitării tuturor datoriilor către Orange România;
– dacă se majorează tarifele abonamentului Orange contractat;
– ca urmare a decesului clientului;
– în orice alte cazuri prevăzute în mod expres în prezentul contract sau în lege.
Operatorul de telefonie mobilă, precizează că, în cazul în care consumatorul denunţa contractul înainte de perioada minimă contractuală sau, după caz, perioada minimă prevăzută în ofertă specială, va fi obligat la plată de despăgubiri. Acestea constă în contravaloarea abonamentului contractat înmulţit cu numărul de luni rămase până la expirarea perioadei minime contractuale.
În vederea exercitării dreptului la denunţarea unilaterală a contractului de către consumator, Orange pune la dispoziţia formulare standard, care pot fi găsite în magazinele Orange România.
Denunţarea unilaterală se poate face, însă, şi verbal. Totuşi, Orange precizează că nu poate fi garantată protecţia clientului împotriva abuzurilor care pot apărea în legătură cu denunţarea contractului în acest mod.
150 euro despăgubiri la Vodafone, dacă încetezi contractul înainte de termen
Clienţii Vodafone pot solicita încetarea prezentului contract printr-o notificare adresată Vodafone, cu 30 de zile înainte de data de la care doresc încetarea contractului. Notificarea se face sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.
La încetarea contractului şi dezactivarea cartelei SIM, clienţii se obliga să achite toate datoriile către Vodafone, dar şi o despăgubire suplimentară pentru încetarea contractului înainte de termen, în cazul în care au beneficiat de oferte promoţionale.
Astfel, clientul care solicită încetarea contractului înainte de durată minimă, datorează o despăgubire egală cu valoarea prejudiciului cauzat. Însă, prejudiciul se calculează pornind de la suma de 150 euro. În cazul în care clientul a achiziţionat la activare un telefon compatibil UMTS/Vodafone Internet on Your Mobile (IOYM) subvenţionat, valoarea despăgubirilor se calculează pornind de la suma de 270 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei contractuale.
Despăgubiri de până la 800 lei pentru denunţarea abonamentului la Cosmote
Şi la Cosmote denunţarea abonamentului din partea consumatorului se face prin notificare scrisă, într-un termen de cel puţin 30 de zile înainte de data de la care se doreşte încetarea serviciilor. Însă, clientul trebuie să-şi achite integral sumele datorate în baza contractului încheiat.
Dacă abonamentul este denunţat înainte de perioada prevăzută în contract, Cosmote poate percepe despăgubiri, denumite “costuri de încetare”. Sumele se percep pentru fiecare Cartela SIM dezactivată, după cum urmează:
– dacă încetarea contractului a intervenit la mai puţin de 3 luni faţă de sfârşitul perioadei prevăzute în contract, costurile – de încetare sunt echivalentul a 100 lei/Cartela SIM dezactivată;
– dacă încetarea contractului a intervenit la mai mult de 3 luni dar la mai puţin de 6 luni faţă de sfârşitul perioadei – prevăzute în contract, costurile de încetare sunt echivalentul a 200 lei/Cartela SIM dezactivată;
– dacă încetarea contractului a intervenit la mai mult de 6 luni dar la mai puţin de 12 luni faţă de sfârşitul perioadei prevăzute în contract, costurile de încetare sunt echivalentul a 400 lei/Cartela SIM dezactivată;
– dacă încetarea contractului a intervenit la mai mult de 12 luni faţă de sfârşitul perioadei prevăzute în contract, costurile de încetare sunt echivalentul a 800 lei/Cartela SIM dezactivată.
Ce drepturi îţi conferă legea
Lege nr. 193/2000 reglementează clauzele abuzive în contractele încheiate între comercianţi şi consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. 161/2010, prevede drept clauza abuzivă impunerea consumatorului, prin contract, a unei clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale.
Totodată, este interzisă prelungirea automată a unui contract încheiat pentru o perioadă determinată, prin acordul tacit al consumatorului, dacă perioada limita la care acesta putea să îşi exprime opţiunea a fost insuficientă.
Aceeaşi lege prevede că nu poate fi modificat contractul de către comerciant, fără acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor şi serviciilor care urmează să fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu.
De asemenea, consumatorul nu poate fi obligat la plata unor sume disproporţionat de mari în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant.
Pe de altă parte, specialiştii ANCOM atrag atenţia că utilizatorii care doresc păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie trebuie să fie atenţi inclusiv la contractul pe care îl au cu furnizorul de la care pleacă, pentru a beneficia pe deplin de avantajele portabilităţii.
ANCOM sfătuieşte utilizatorii să verifice dacă la data la care urmează să se efectueze portarea a expirat perioada minimă contractuală cu furnizorul pe care îl părăsesc. În caz contrar, cel mai probabil va trebui să plătească penalităţi de reziliere anticipată a contractului, deoarece transferul numărului la un alt furnizor nu anulează datoriile faţă de vechiul furnizor.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
avocat@coltuc.ro
0745150894
http://www.facebook.com/coltuc/follower