Preţul apei, perceput în prezent de Ecoaqua Călăraşi, de 4,11 lei/mc (cu TVA), poate părea unul mare, comparativ cu cel din municipiile vecine Călăraşiului, însă dacă se ţine cont de calitatea apei care curge la robinet atunci se poate spune că acesta este unul echitabil. Directorul ADI Ecoaqua Călăraşi, Alin Drăgulin, ne-a prezentat o situaţie comparativă cu judeţele limitrofe Călăraşiului, iar acolo unde apa este mai ieftină aceasta nu corespunde normelor sanitare legale. Atât în Slobozia, cât şi la Alexandria apa de la robinet nu este potabilă.
„În ceea priveşte administrarea serviciului de către Ecoaqua, delegat prin Asociaţie, în aria de operare, ca şi diferenţe faţă de zonele asemănătoare ca specific socio economic, pentru că au existat mai multe discuţii în spaţiul public vizavi de costurile apei, aş putea să aduc unele lămuriri.
Judeţul Ialomiţa, cu care de multe ori ne comparăm, în momentul de faţă nu are o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, nu are operator propriu. Acolo îşi desfăşoară activitatea trei operatori regionali: Raja Constanţa, EuroApa Voluntari şi Ecoaqua Călăraşi.
Slobozia nu are apă potabilă, cam toate probele sunt neconforme, iar ca nivel al investiţiilor în sistemul de alimentare cu apă stă foarte prost. Ca şi comparaţie, în municipiul Călăraşi au fost investite, prin POS Mediu, 40 de milioane de euro (staţie de pretatare, de tratare, de epurare, modernizare reţele de apă şi canalizare), iar prin POIM (Program Operaţional Infrastructură Mare) se vor mai investi încă 20 de milioane de euro în perioada următoare, fonduri europene, de care municipiul Slobozia nu a beneficiat şi nici nu va beneficia. De aceea preţul apei în Slobozia este mai mic decât la Călăraşi, dar nu putem compara o apă pe care poţi să o consumi, de foarte bună calitate, una dintre cele mai bune ape potabile din ţară, cu una nepotabilă, periculoasă pentru sănătatea consumatorului.
Judeţul Giurgiu are o asociaţie mult mai mică decât a noastră, cererea de finanţare pe POIM este de 103 de milioane de euro, adică doar o treime din cât va accesa Călăraşiul. Din câte am înţeles există nişte probleme acolo şi au apărut discuţii privind o eventuală fuziune cu RAJA Constanţa, cel mai mare operator regional de apă din ţară.
Operatorul din Teleorman nu a reuşit să implementeze cu succes POS Mediu, nu au avut absorţie bună a fondurilor respective, iar în municipiul Alexandria apa de la robinete este sub parametri, conform buletinelor de analiză.
În ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor europene în investiţiile realizate, ne putem compara cu RAJA Constanţa, însă preţul apei furnizate de acest operator este mare cu 20% decât cel al ECOAQUA SA.
Am făcut aceste comparaţii pentru a se putea înţelege că preţul apei nu este stabilit arbitrar, el are în spate costuri, investiţii în calitate, iar acolo unde nivelul de calitate este asemănător preţul este mai mare cu 20% decât cel perceput de Ecoaqua Călăraşi. Un obiectiv foarte important va fi reducerea pierderilor din reţea, indicator ce va constitui un element de bază al viitorului plan de administrare a societăţii, document aflat în dezbatere.”, a explicat Alin Drăgulin, directorul ADI Ecoaqua Călăraşi.