Rodica Dohot. Deşi locuinţele ANL pot fi cumpărate de chiriaşi de ceva vreme, foarte puţini călărăşeni s-au arătat interesaţi de acest lucru. Dacă ar fi să comparăm preţul pieţei, costul unei locuinţe ANL este dublu, iar pe de altă parte, chiria este de aproape 10 ori mai mică decât la privat. În acest sens, directorului SP Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ, Gheorghe Ciocârlan, a venit cu lămuriri suplimentare vis-a-vis de acest lucru.
„Conform Legii 152/1998, locuinţele pentru tineri (ANL-urile) se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea termenului de minim 1 an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.”, a declarat Gheorghe Ciocârlan.
De altfel, preţul locuinţei trebuie obligatoriu achitat integral, iar valoarea acesteia reprezintă valoarea de înlocuire pe metrul pătrat multiplicată cu suprafaţa construită efectiv incluzând cotele indivize, valoare diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune până la data vânzării afective. Valoarea de înlocuire pe metrul pătrat este de fapt o sumă ce se stabileşte anual prin ordin emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Pentru anul 2012 aceasta era de 411 euro/mp de suprafaţă construită, anul acesta nefiind stabilită o sumă până la această dată.
Dacă facem un calcul la o simplă garsonieră de 40 mp, valoarea ANL-ului pentru cumpărare ar ajunge la suma de 16.440 de euro. Singura nelămuriere cu privire la legea emisă ar fi că, la nivelul municipiului Călăraşi, există două tipuri de ANL-uri, acele căsuţe construite pe structură metalică şi blocurile din BCA, ambele având aceeaşi valoare. Un lucru bun este acela că nici un chiriaş nu poate fi obligat să-şi cumpere locuinţa şi poate sta oricât cu chirie, acest drept fiindu-i acordat prin hotărârea de Consiliu Local pe care a obţinut-o iniţial.