Rodica Zaharia. Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat pe site-ul său procedura privind modalitatea de cumpărare a locuinţelor ANL direct prin intermediul autorităţilor locale sau prin credite ipotecare, procedură lansată prin Agenţia Naţională de Locuinţe.
Guvernul a adoptat măsuri care să uşureze cumpărarea locuinţei pe care o deţin chiriaşii din ANL-uri, direct cu autorităţile locale, cât şi prin facilitarea contractării de credite garantate de stat, prin programul „Prima Casă” sau alt tip de credite.
În municipiul Călăraşi, la ora actuală sunt 279 de persoane ce au calitatea de chiriaşi ANL. Dintre aceştia, doar 12 şi-au exprimat intenţia către Serviciul Public Centrale Termice şi Administrare Fond Localiv Călăraşi de a începe procedurile de cumpărare, aflăm de la inspectorul de specialitate din cadrul SP CTAFL Călăraşi, Victor Vasile.
Tinerii care locuiesc într-o locuinţă ANL trebuie să ştie că pentru a putea-o cumpăra, trebuie să fie titularii contractelor de închiriere şi să aibă cel puţin un an vechime de chirie. Odată îndeplinite aceste condiţii, beneficiarii trebuie să adreseze o cerere autorităţilor locale, în speţă SP CTAFL Călăraşi, în administrarea cărora se afla imobilele.
Referitor la preţ, valoarea stabilită de lege a unei astfel de locuinţe este de 328 euro / mp (suprafaţa construită efectiv).
De asemenea, chiriaşii au la dispoziţie şi un număr de telefon unde pot obţine informaţii suplimentare privind achiziţia locuinţei şi anume 0800 800 636 – TELVERDE (apel gratuit).
NORMELE METODOLOGICE
Guvernul României a aprobat joi, 31 iulie, normele metodologice de punere în aplicare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, modificată şi completată recent prin OG nr. 6/2014. Modificările din normele metodologice vizează modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, a ratei dobânzii şi majorările de întârziere în privinţa vânzării cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de ANL.
Conform Normelor, în cazul achiziţionării locuinţei cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum şi comisionul de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei în rate lunare. Ratele lunare se pot plăti astfel:
– în maxim 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 80% – 100% salariul mediu brut pe economie;
– în maxim 20 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 50% – 80% salariul mediu brut pe economie;
– în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie. Venitul mediu pe membru de familie se stabileşte raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Naţional de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare – cumpărare.
Rata dobânzii de referinţă (rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR) este cea valabilă la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului. Pentru neachitarea la termenul scadent a obligaţiilor de plată, nivelul majorărilor de întârziere va fi de de 2% din cuantumul obligaţiilor neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Totodată miercuri, 30 iulie 2014, a fost emis Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 1391/2014, care stabileşte, conform metodologiei de calcul în vigoare, că valoarea de înlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe mp.Valoarea de înlocuire se stabileşte anual şi stă la baza calculării valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”,conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind înfiinţarea ANL, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, valoarea de vânzare a locuinţelor reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat multiplicată cu suprafaţa construită efectivă a fiecărei locuinţe, inclusiv cotele indivize aferente fiecărei locuinţe, diminuată cu amortizarea calculată în conformitate cu Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii” a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia ANL de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri şi întocmirea dosarelor, respectându-se condiţiile legale, la autorităţile publice locale, care urmează să întocmească listele de repartiţii.
În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.