Mircea Brânduşă. În data de 2 noiembrie un grup de 30 de elevi ai şcolilor din comuna Spanţov, susţinuţi moral şi financiar de primarul Silviu Niki Gheorghescu, a participat cu succes la a treia ediţie a Festivalului Internaţional „Gugulan cu car cu mere” care a a avut loc în Caransebeş.
Cele două formaţii de dansuri populare, „Mugurelul” din Stancea şi „Cununa” din Spanţov, au participat alături de alţi 463 de concurenţi veniţi din 26 de judeţe ale ţării, precum şi din Serbia, şi au reprezentat cu cinste zona şi tradiţiile folclorice din Câmpia Dunării. Astfel, formaţia ,,Cununa” a obţinut menţiune, iar ,,Mugurelul” premiul al II-lea la secţiunea ,,Dans popular”.
Tradiţia dansului popular la Spanţov este foarte veche, de la hora satului despre care îşi amintesc cu mare drag bătrânii şi povestesc pe nerăsuflate când li se oferă prilejul, cum se adunau cu toţii, fete şi flăcăi, cum arvuneau lăutarii să le cânte pentru tot anul dându-le plata în „bucate”, cum băteau cu chiote de bucurie pământul şi se mişcau frenetic pe strunele lăutelor, până astăzi când hora se joacă mai rar, dar cu aceeaşi frenezie de urmaşii acestora, cele două formaţii de dans popular „Mugurelul” şi „Cununa”.
„Mugurelul” a luat fiinţă în urmă cu 30 de ani din dorinţa păstrării cu sfinţenie a patrimoniului imaterial al zonei sub îndrumarea domnului învăţător şi director al şcolii, domnul Mitiţescu Petre şi ulterior cu această denumire, în urmă cu 15 ani. Generaţii au trecut peste formaţia de dansuri şi prin mâna domnului director, participări nenumărate la spectacole în toată ţara şi cu bucurii pe măsura dăruirii cu care se lucra, atât din partea copiilor, cât şi din partea instructorului. Munca nu a fost în zadar, formaţia de dansuri populare reprezentând un blazon al localităţii şi creând totodată o mulţime de amintiri şi legături importante de suflet.
Odată cu pensionarea domnului învăţător, formaţia a fost preluată de doamna director Braică Anghelina şi de doamna învăţător Gheorghescu Simona care cu multă dăruire au continuat tradiţia şi în plus au înfiinţat un nou grup de folclor în luna mai a anului 2013, „Cununa” Spanţovului. Copiii care activează în cadrul celor două formaţii au vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi sunt elevi ai şcolilor din localitate. Ansamblul „Mugurelul”, format din elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 2 Stancea, a participat în anul şcolar precedent la reprezentaţii cu ocazia spectacolelor oferite de Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa în cadrul proiectului transfrontalier „Aurul verde al Dunării” unde s-a remarcat prin vivacitate şi o ţinută deosebită, a fost prezent la toate evenimentele din localitate încântând prin naturaleţe, Ziua comunei, Ziua Naţională, serbările de sfârşit de an şcolar.
Ansamblul „Cununa” şi-a făcut lansarea în luna iunie la festivitatea de încheiere a anului şcolar 2012-2013, fiind apreciaţi şi primiţi cu aplauze şi curiozitate, deoarece este primul grup de dans popular care a fost înfiinţat în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Spanţov. Participarea la Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret de la Caransebeş a venit ca o încununare a efortului depus de copii, părinţi şi cadre didactice oferind ocazia de a demonstra calitatea, seriozitatea şi nivelul la care se lucrează cu aceştia.
Deoarece nu deţin costume populare autentice, ci doar costume lucrate cu ajutorul părinţilor, pentru această reprezentaţie s-a solicitat sprijin din partea Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, respectiv domnului director Mihai Neagu, care cu mare încredere a oferit costume populare autentice aflate în dotarea muzeului celor douăsprezece perechi de dansatori dornici de afirmare. Încrezători în ei, au intrat în concurs cu reprezentanţi din alte douăzeci şi şase de judeţe din ţară şi din Serbia, însoţiţi de cele două cadre didactice şi de domnul Toma Cornel, viceprimar al comunei Spanţov şi susţinător necondiţionat al acestora. Emoţiile au fost la cel mai înalt grad în ziua spectacolului când în drum spre Casa de Cultură „George Suru” întâlneau copii şi tineri care purtau cu mândrie şi respect costumul popular autentic al zonei de provenienţă, colorând şi oferind aer de sărbătoare întregului oraş.
Festivalul aflat la cea de a treia ediţie a avut trei secţiuni: recitare de poezie în grai, solişti vocali, solişti instrumentişti şi dansuri populare, evoluţia concurenţilor fiind apreciată de un juriu format din specialişti în folclor, reprezentanţi ai televiziunii locale şi scriitori, acordându-se premiile I, II, III şi menţiune la fiecare secţiune, pe categorii de vârstă. Succesul avut de dansatorii călărăşeni a uimit participanţii de la ediţiile anterioare veniţi din întreaga ţară şi a adus bucurie şi entuziasm tinerilor câştigători ai locului al II-lea, respectiv menţiunii.
Merită amintite numele acestora: „Mugurelul”- Ciolacu F. Maria Gabriela – Golea Nicuşor; Mitran F. Ionela – Virgil Beniamin; Stan D. Denisa Adriana – Flaugiu M. Adrian Marian; Milan F. Alexandra Gabriela – Constantin I. Ion; Bălaşa I. Cristina Andreea – Budică Ionuţ Narcis; Costache Roxana – Costache Ştefan. „Cununa” – Toma C. Andreea Ramona – Surdu M. Ionuţ; Stoica M. Cătălina Ionela – Tulache S. Costel; Iacomin G. Adelina Florentina – Niţă Gabriel; Iacomin G. Teodora Laura – Radu M. Ioana Alexandra; Călin M. Ana Maria – Barbu M. Andrei; Gheorghe V. Ana Maria – Cărăneamţ O. Andreea; Ghencea I. Florina – Ioniţă Gh. Ştefan; Proca C. Cristina – Ion M. Georgian Cristian; Chirea Gh. Mihaela – Dumitru C. Cosmin. Acest festival a fost o oportunitate prin care copii şi cadrele didactice au luat contact cu valorile culturale, s-au intors la izvoare, la tot ce este autentic pentru a constitui ceea ce trebuie să numim cu dragoste şi mândrie, ”identitate naţională ”.