Din luna septembrie 2023 au început, în județul Călărași, lucrările la gazoductul care va transporta gaze din Marea Neagră către Europa. 140 de kilometri de conductă vor traversa județul prin mai multe localități.
În prezent există activitate intensă pe raza comunei Dragalina, în zona DN 21, paralel cu Autostrada Soarelui, acolo unde a fost decopertat deja terenul pentru săpături.
De aceste lucrări se ocupă subcontractorul român CIS GAS din județul Mureș.
Firma turcă Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi va primi 1,61 de miliarde de lei pentru a construi conducta prin care România intenționează să transporte în rețeaua națională și europeană gazele naturale extrase din Marea Neagră.
Beneficiarul investiției este compania de stat Transgaz, care a scos la licitație această lucrare încă din 2018. Conducta de transport gaze naturale de la țărmul Mării Negre până la Podișor/jud. Giurgiu va avea o lungime totală de 308,323 de kilometri.
Vor fi două tronsoane, care vor străbate județele Constanța, Călărași și Giurgiu:
Tronsonul: Marea Neagră – Amzacea, va avea o lungime de 32,4 kilometri
Tronsonul: Amzacea – Podișor, în lungime de 275,9 km
În județul Călărași, gazoductul va străbate comunele Borcea, Jegălia, Perişoru, Dragalina, Ştefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiştea, Independenţa, Alexandru Odobescu, Ciocăneşti, Dorobanţu, Ulmu, Lupşanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, şi Crivăț, adică o lungime totală de aproape 140 de kilometri.
La Podișor va fi construită o stație de comprimare gaze prin care conducta se va cupla cu gazoductul Podișor – Corbu. Acest gazoduct face parte din coridorul de transport gaze naturale Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).