La sediul Consiliului Județean Călărași a avut loc conferința de recepție a vehiculului amfibiu (autobuzul fluvial) pentru proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra”.
Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG VA România – Bulgaria”, Consiliul Județean Călărași având calitatea de lider, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Municipalitatea Silistra.
Scopul proiectului este de a elimina barierele din calea liberei circulații a cetățenilor între cele două comunități, Călărași (România) și Silistra (Bulgaria) prin introducerea unui mijloc de transport nou.
Consiliul Județean Călărași a achiziționat un autobuz fluvial (vehicul amfibiu) ce va facilita transportul fluvial între Călărași și Silistra.
Pentru această operațiune este necesară consolidarea și amenajarea ambelor maluri, pe partea românească și cea bulgărească. Pe malul românesc se va construi și o gară fluvială.
Totodată, pentru acostarea ambarcațiunilor de transport, gara fluvială va fi dotată cu un ponton plutitor, prevăzut cu pasarelă de acces. De asemenea, se vor amenaja alei pietonale și spații verzi.
Parteneri în acest proiect:
Partener Lider – Consiliul Județean Călărași
Partener 2 – Municipalitatea Silistra
Partener 3 – Primăria Municipiului Călărași
În data de 26.07.2023 Consiliul Județean Călărași a încheiat contractul de furnizare autobuz amfibie cu societatea RiverRide KFT din Ungaria, cu termen de predare al acestuia până cel târziu în data de 30.10.2023, în valoare de 921.052 euro. Autobuzul are o capacitate de 37 locuri (35 pasageri + 2 conducători). Viteza de deplasare pe uscat este de 65 km/oră și pe apă de 13 km/oră.
În data de 25.10.2023 autobuzul amfibie a fost livrat în România, la sediul Registrului Auto Român pentru efectuarea testelor și inspecției specifice transportului pe uscat.
După finalizarea inspecției și aprobarea omologării de către Ministerul Transporturilor, autobuzul amfibie a fost adus în Călărași, pe data de 22.11.2023 a fost prestată testarea acestuia pe apă în prezența reprezentanților Autorității Navale Române și a Căpităniei Portului Călărași.
Traseul autobuzului amfibie va fi cu plecare din gara fluvială (construită tot prin acest proiect), se va continua pe Brațul Borcea (atunci când nivelul apei va permite navigația ) sau pe rampa de la feriboat, cu traversarea Dunării până pe malul bulgăresc.