vineri, octombrie 25, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEBeneficiarii de ajutor social trebuie să se reînregistreze la primării începând de...

Beneficiarii de ajutor social trebuie să se reînregistreze la primării începând de la 1 noiembrie

- Advertisement -

Venitul minim de incluziune (VMI) intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, acesta înlocuind ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă.

Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se reînregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI.

VMI reprezintă o formă de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

De acest venit beneficiază familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, denumite în continuare persoane fără adăpost, beneficiază de venit minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale în care trăiesc.

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI) sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 „Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

Venitul minim de incluziune este format din:

ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață;

ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în vârstă până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, stabilit de lege, este de 275 de lei/lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/lună.

Ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim ajungând la 480 de lei.

Documente necesare pentru acordarea venitului

-cerere tip

-declarație pe propria răspundere

-angajament de plată

Persoanele care beneficiază de acest ajutor au și obligații:

-să presteze muncă pentru primărie în cuantumul ajutorului, la rata salariului minim pe economie;

-să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite