Rodica Zaharia. Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor îi încurajează pe preoţi sa folosească internetul pentru a-i apropia pe oameni şi mai mult de biserică. Mai exact, toate bisericile vor avea site-uri, iar credinciosii vor fi invitati să le urmarească postările sau, pe viitor, chiar să asculte online slujbele la care nu pot asista.
În acest sens, în cursul zilei de marți, 25 noiembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, prin sectorul mass–media s-a organizat o conferinţă de presă prilejuită de lansarea primei reţele informaţionale ortodoxe din România, eveniment ce s-a desfăşurat sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin” din Slobozia.
În deschiderea conferinței de presă preacuviosul părinte arhimandrit Rafail, vicar eparhial, a făcut cunoscut celor prezenţi mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu cu privire la lansarea noii Reţele informaţionale a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, ulterior întâlnirea fiind condusă de părintele arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu care a prezentat şi un referatul cu tema „Mesajul Bisericii în presa laică”.
“Biserica are nevoie de presă pentru a-şi face cunoscut mesajul într-o formă cât mai accesibilă, către toate categoriile sociale. Realitatea este însă că tehnologia este numai un instrument. Scriptura afirmă că tot ceea ce a creat Dumnezeu este „bun foarte”, ceea ce înseamnă că scopul în care omul foloseşte tehnica este definitoriu. Iar scopul omului este transfigurarea lumii, spre slava lui Dumnezeu. Mass-media este un mijloc ce foloseşte din plin tehnologia pentru a comunica mesajul Bisericii către auditoriu.
Episcopia Sloboziei și Călărașilor a înţeles avantajele şi dezavantajele folosirii Internetului ca mijloc de comunicare instantanee. Biserica poate realiza prin Internet contactarea unei pături sociale şi culturale. La ora actuală, site-urile prezente pe Internet, care au mesaj creştin ortodox pot fi grupate în: – site-uri ale unităţilor de cult: oficiale centrale (Patriarhia, Eparhii) şi locale (parohii); site-uri ale instituţiilor afiliate unităţilor de cult (fundaţii, asociaţii etc.); site-uri ale instituţiilor de învăţământ teologic; site-uri ale unor instituţii de comunicare mediatică oficiale şi private (ziare, reviste, radio, TV); site-uri ale unor persoane fizice nominale sau anonime.
Biserica are, încă odată, şansa de a aduce „cuvântul care zideşte” în mijlocul unei societăţi din ce în ce mai atomizate şi mai dezbinate. Acesta a fost și scopul pentru care a luat naștere această reţea… Prima Reţea Informaţională Ortodoxă din România, pentru a transmite fiecărui creștin în parte responsabilităţile misionare. Episcopia Sloboziei și Călărașilor actualizează permanent și transmite credincioșilor în timp real informaţii despre activităţile desfășurate ca fiecare creștin să asiste în timp real la evenimente la care ei nu au putut participa. Această reţea este deja accesibilă multor persoane și poate fi accesată din orice locaţie, astfel publicul ţintă poate recepta mesajul Bisericii mult mai ușor și mult mai rapid, “ a precizat părintele arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu.
Date tehnice au fost aduse în discuţie de inginerul Cătălin Ion, preşedintele Asociaţiei Lăcaşuri Ortodoxe, cel care a prezentat modul de funcționare al rețelei şi utilitatea acestuia în rândul parohiilor de judeţele Călăraşi şi Ialomiţa şi în rândul credincioşilor.
“În urmă cu aproximativ un an de zile, dată fiind deschiderea enormă din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, cu binecuvântarea și susţinerea Preasfinţitului Părinte Vincentiu și cu participarea excepţională a Sectorului Mass Media, în mod special prin implicarea Părintelui Arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, care s-a întâmplat să studieze în domeniu și să aibă cunoștinţele necesare, am demarat discuţiile pe această temă, realizând o schiţă de proiect, care a fost aprobată într-una dintre ședinţele permanenţei eparhiale.
Am hotărât înfiinţarea unui serviciu specializat, în cadrul Agenţiei Lăcașuri Ortodoxe, care să se ocupe de realizarea de software, site-uri și servicii web, numit NETCreator. Cu participarea deschisă, binecuvântarea și interesul deosebit demonstrat de Întâistătătorul acestei Eparhii, Preasfinţitul Părinte Vincentiu, și cu colaborarea extraordinară a Sectorului Mass-Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, prin Arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, am reușit să găsim soluţia optimă pentru înlăturarea acestor neajunsuri.
Acest nou tip de reţea nu mai există la această oră pe Internet, nici în ţara și nici în străinătate, și reprezintă un cumul de funcţii și de principii care încearcă să lege cât mai strâns elementele unei reţele
Pentru aceasta, serviciul nou creat NETCreator a realizat mai multe programe informatice și unelte specifice, adaptate reţelei. Până la această oră, întrucât va trebui sa existe multe adăugiri în viitor, reţeaua dispune de funcţii precum: reţea RSS; hartă centrală interactivă, informaţională, pe care informaţiile apar în mod automat, fără refresh, în momentul în care o parohie din reţea le postează, sau un protopopiat sau chiar episcopia; trimiteri directe; bază de date comună cu toate locatiile (aproximativ 1000); motor propriu de căutare Google, destinat strict reţelei; toolbar, care trimite spre elementele reţelei; sistem de avertizare automată, prin care administratorul site-ului central al reţelei, respectiv Centrul Eparhial, poate publica un anunţ instantaneu si simultan pe toate site-urile reţelei, fără a apela la administratorii acestora și altele .
Până acum, reţeaua propriu-zisă (creierul central: www.sf-esc.ro) cuprinde peste 50.000 de fișiere, cu programe informatice în PHP și JavaScript, o bază de date valoroasă, cu absolut toate locaţiile, introduse manual timp de mai multe luni de zile (iar la aceasta, trebuie să menţionăm, ne-a ajutat foarte mult lansarea, exact în acest timp, a Monografiilor deosebite realizate la Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor), sisteme GPS și peste 15.000 de ore de lucru efectiv. Astăzi, toate site-urile web ale bisericilor și mănăstirilor din Eparhie, care existau, cândva, rătăcite în spaţiul web pe Internet, fiecare pe cont propriu, sunt legate în cadrul acestei reţele, fără a se urmări în vreun fel uniformizarea lor”, a menţionat inginerul Cătălin Ion
Tot în cadrul întâlnirii, părintele Manuel Rusu, consilier cultural, a făcut o recenzie la cartea „Biserică şi internet, real şi virtual”, scrisă de inginerul Cătălin Ion. Această carte este un ghid pertinent și performant pentru oricine dorește să fie activ în presa bisericească din spațiul web. Se perpetuează un clișeu „lumea virtuală”, „persoană virtuală”, iar cartea aceasta lămurește faptul că în spatele unei persoane virtuale stă o persoană reală.
Proiectele viitoare au fost și ele amintite în fața presei de către tânărul Teo-Christian Ion, responsabil de proiect în cadrul serviciului specializat NETCreator al Asociației Lăcașuri Ortodoxe® şi anume: Revistă electronică automatizată a Reţelei web a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi realizarea de site-uri web pentru fiecare parohie din cadrul Eparhiei, harta bisericilor şi mănăstirilor din episcopie, prin accesarea automată a bazelor de date deja existente, dezvoltarea Radioului on-line, dezvoltarea Televiziunii on-line, realizarea Calendarului Ortodox – Sinaxar dezvoltat, software care să asigure accesarea interactivă a Bibliei, digitalizarea manuscriselor şi icoanelor valoroase, care riscă să fie supuse degradării fireşti, odată cu trecerea timpului, alcătuindu-se astfel, o bibliotecă virtuală de valoare – inclusiv indexarea relicvelor bisericeşti şi cartografierea lor, dezvoltarea unui mediu sigur pentru navigarea pe internet, pentru toate categoriile de vârstă, în cadrul reţelei, prin extinderea a ceea ce astăzi se numeşte – tot în cadrul reţelei – Motor de Căutare, site cu sfaturi practice şi magazin virtual.
“Până în prezent, reţeaua propriu-zisă (creierul central: www.sf-esc.ro) cuprinde peste 50.000 de fișiere, programe informatice realizate în limbajele de programare PHP, JavaScript, o bază de date imensă, cu absolut toate locaţiile. Astăzi, toate site-urile web ale bisericilor și mănăstirilor din Eparhie, care existau undeva în spaţiul web, pe cont propriu, sunt legate în cadrul acestei reţele.
Rezultatele înregistrate, din momentul în care am început lucrul la reţea și până astăzi, sunt extrem de îmbucurătoare: numărul de vizitatori a crescut de 180 de ori; numărul accesărilor a crescut, de la 1.000 de accesări pe zi, maximă înregistrată înainte de implementarea reţelei, la 180.000 de accesări pe zi, maximă înregistrată după implementarea reţelei, poziţia siteu-lui în lume, conform topului oficial al site-urilor pe Internet, ALEXA, a crescut cu 7.566.106 locuri, de la locul 8.514.880, înainte de implementarea reţelei, la 948.774, după implementarea reţelei; majoritatea vizitatorilor sunt din România (44%), urmaţi de SUA (13%), Rusia 3%, Germania, Austria și altele.
Tot ca proiect de viitor, urmărim realizarea unei hărţi a tuturor bisericilor și mănăstirilor din episcopie, prin accesarea automată a bazelor de date pe care deja le avem. La această oră, harta existentă este una informaţională, în ea apărând doar parohiile și mănăstirile care au ceva nou de raportat. Harta bisericilor și mănăstirilor va extrage, din aceeași bază de date, și va puncta automat, toate locaţiile care îi pot interesa pe vizitatorii reţelei Episcopiei. Aceasta va întări și mai mult reţeaua și o va uni, urmând să fie amplasată pe toate site-urile din reţea.
Probabil, din luna ianuarie 2015, va demara realizarea unui Calendar Ortodox – Sinaxar dezvoltat, care urmează să fie și el prezent pe site-urile reţelei, acolo unde astăzi, observaţi un loc special pregătit, gol. Realizarea acestui calendar nu va fi una prea ușoară, fiindcă dorim, de asemenea, să venim cu ceva nou. Încă se studiază mai multe variante și metode de afișare, au loc discuţii cu preoţii din conducerea Episcopiei și probabil vor fi împrumutate elemente din programul Cartea Sfinţilor. De asemenea, avem în vedere o variantă de accesare a Bibliei acceptate de Biserica Ortodoxă. Știm că astăzi, pe Internet, circulă tot felul de variante nesigure ale Bibliei, iar această siguranţă este un element extrem de important și de strict, în cazul Bisericii. Ne dorim ca varianta realizată de noi, împreună cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, să fie prevăzută, din punct de vedere tehnic, cu funcţii foarte puternice, speciale, care să încânte vizitatorul și mai ales să fie utile.
Vă invităm să ne fiţi aproape, cu fiecare nouă ocazie și nouă lansare importantă, dorindu-vă și dorindu-ne, nimic altceva, decât să deveniţi vizitatori fideli și mulţumiţi ai reţelei noastre. Noi suntem aici și, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrăm. Este o inovaţie care vă este destinată și o facem, atât Agenţia de știri Lăcașuri Ortodoxe, cât și Episcopia Sloboziei și Călărașilor, cu toată dedicaţia și din tot sufletul.”