duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăACTUALBugetarii ar putea să se transfere sau să se mute pe alte...

Bugetarii ar putea să se transfere sau să se mute pe alte locuri de muncă

- Advertisement -

Angajaţii din sectorul public ar putea să se transfere, la cerere sau în interes de serviciu, ori să se mute pe alte locuri de muncă, temporar sau definitiv, se arăta într-un proiect de act normativ adoptat tacit de Senat în şedinţa de marţi.

Angajaţii din sectorul public ar putea să se transfere, la cerere sau în interes de serviciu, ori să se mute pe alte locuri de muncă, temporar sau definitiv, se arăta într-un proiect de act normativ adoptat tacit de Senat în şedinţa de marţi.
Propunerea legislativă pentru completarea Codului muncii vizează, în principal, angajaţii din sectorul public, iar aceasta a fost adoptată tacit de senatori, în şedinţă din 3 martie, după ce a fost depăşit termenul în care parlamentarii se puteau pronunţa asupra actului.

Mobilitatea salariaţilor se va realiza în interesul acestora, pentru dezvoltarea carierei în domeniul public, dar şi pentru a eficientiza activitatea angajatorilor, prevede proiectul, care, pentru a se aplica, trebuie să treacă şi de Cameră Deputaţilor.

Astfel, angajaţii de execuţie şi personalul de conducere plătit din fonduri publice vor putea fi delegaţi şi detaşaţi, însă vor exista şi variantele transferului în interes de serviciu, mutării în cadrul angajatorului/altui angajator sau exercitării temporare a unei funcţii de conducere în cadrul angajatorului/altui angajator.

Transferul se va face la cerere sau în interes de serviciu

Transferul va avea loc în interes de serviciu sau la cererea angajatului şi va putea fi făcut doar pe un loc de muncă pentru care sunt îndeplinite condiţiile impuse în fişa postului.

În ceea ce priveşte transferul în interes de serviciu, acesta va fi făcut doar cu acordul scris al salariatului. Dacă transferul se va face în altă localitate, angajatul va avea dreptul la anumite beneficii, precum o indemnizaţie egală cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna de dinaintea transferului, acoperirea cheltuielilor de transport şi concediu plătit de cinci zile.

Un astfel de transfer va putea fi făcut pe un post de aceeaşi categorie, clasă şi grad profesional cu cel deţinut de salariat sau pe un post de nivel inferior, mai prevede propunerea legislativă.

Referitor la transferul la cerere, proiectul de act normativ prevede că acesta se va putea face doar după ce solicitarea salariatului va fi aprobată de către angajatorul la care se cere transferul. Acesta se va putea face, de asemenea, pe un post de aceeaşi categorie, clasă şi grad profesional sau pe un post de nivel inferior.

„În cazul posturilor de conducere, transferul se poate realiza pe posturi de conducere de acelaşi nivel sau, după caz, de nivel inferior, ale căror condiţii de ocupare şi experienţa profesională necesară în vederea ocupării sunt similare cu cele ale postului de pe care se efectuează transferul (…). Angajatorii între care se realizează transferul sunt obligaţi să verifice îndeplinirea condiţiei de similaritate a condiţiilor de ocupare şi a experienţei profesionale”, scrie în propunerea legislativă.

Atunci când mai mulţi angajaţi vor cere ocuparea unei funcţii publice vacanţe, selecţia va fi făcută în urma unui examen şi/sau a unui interviu.

Iniţiatorii proiectului subliniază, în expunerea de motive, că, în prezent, „este reglementată instituţia transferului doar pentru funcţionarii publici, acesta fiind atât o modalitate de modificare a contractului individual de muncă, cât şi de ocupare a postului, care însă exclude concursul”.

„În contextul actual şi viitor, prin politica de blocare a ocupării posturilor vacanţe pe bază de concurs sau examen, numai instituţia transferului va putea rezolva problema necesităţii personalului cu o experienţă şi o pregătire superioară, necesară funcţionării instituţiilor publice. Această reglementare va duce la o mai bună circulaţie a personalului pe piaţa de muncă, fie în sistemul public, fie în cel privat”, precizează iniţiatorii.

Mutarea pe alt loc de muncă va fi temporară sau definitivă

De asemenea, propunerea de act normativ care a trecut marţi de Senat introduce şi posibilitatea salariaţilor de a se muta pe alt loc de muncă, temporar sau definitiv, în cadrul angajatorului actual sau în cadrul altei structuri fără personalitate juridică.

Mutarea definitivă se va face la iniţiativa angajatorului, cu acordul scris al salariatului, pe un post liber echivalent, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, dar şi pe un post vacant inferior. Totodată, mutarea definitivă se va putea face şi la cererea justificată a salariatului, cu acordul angajatorului, pe un post vacant echivalent, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, dar şi pe un post vacant inferior.

În schimb, mutarea temporară vă fi dispusă de angajator pe un post vacant echivalent, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru cel mult şase luni într-un an calendaristic.

„În mod excepţional, mutarea temporară sau definitivă poate fi solicitată de angajat în cazul în care starea sănătăţii, dovedită pe baza unui examen de specialitate, nu îi mai permite desfăşurarea activităţii în acel compartiment. Mutarea temporară sau definitivă se face (…) dacă angajatul în cauză este apt profesional să îndeplinească atribuţiile care îi revin”, este menţionat în documentul citat.

Mutarea în altă localitate va presupune, în acelaşi timp, plata cheltuielilor de transport şi cazare, dar şi a unei indemnizaţii.

În altă ordine de idei, în proiectul de act normativ este prevăzut şi că angajaţii vor putea ocupa temporar funcţii de conducere vacanţe, dacă sunt îndeplinite condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor şi dacă acestora nu li s-a aplicat vreo sancţiune disciplinară.

Atenţie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de act normativ. Pentru a se aplica, acesta trebuie adoptat de Cameră Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite