luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALCâinii vor fi vaccinaţi contra rabiei, numai după microcipare şi înscriere în...

Câinii vor fi vaccinaţi contra rabiei, numai după microcipare şi înscriere în Registrul Naţional de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS)

- Advertisement -

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi anunata toti detinatorii de caini ca incepand cu  1 noiembrie 2014, se va derula  campania  de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice din gospodăriile populatiei, care presupune nu doar imunizarea câinilor cu stăpân, ci şi identificarea şi înregistrarea lor.

În conformitate cu prevederile Ordinului 29 din 25 februarie 2014 acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie si este va fi efectuata la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate.

Vaccinarea este suportata de la bugetul de stat privind vaccinul si manopera de vaccinare.

Acţiunea de identificare prin microcipare si inregistrare  a cainilor cu stapan  este contracost si se realizează de către medicii veterinari de libera practica înregistraţi ca identificatori şi operatori ai Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS).

Inregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate cu serie şi număr unic.

Obligaţiile deţinătorilor de câini

Proprietarii de caini au şi obligaţia de a solicita medicilor veterinari identificarea electronică cu microcip, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz.

De asemenea, au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al RECS, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte. În cazul morţii animalului, proprietarii trebuie să solicite medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.

În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător trebuie să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei

Autoritatea Natională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari au pus la dispoziţia cetăţenilor portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie – Rompetid.ro – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.

Totodată tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele.

Atragem atenţia deţinătorilor de animale de companie asupra importanţei pe care o are realizarea acestor acţiuni în scopul asigurării indemnităţii efectivelor de caini sub raportul rabiei, boală deosebit de periculoasă şi transmisibilă la om.

D.S.V.S.A. Călăraşi solicită receptivitate din partea populației, adică să permită accesul liber în gospodării medicilor veterinari, să indice toți câinii în cazul în care nu au fost luați la evidență și să asiste medicii veterinari de libera practica în timpul vaccinării.

DIRECTOR  EXECUTIV,

Dr. Vasile NEDELCU

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite