luni, aprilie 7, 2025
AcasăCULTURACălărăşenii sunt aşteptaţi să viziteze Muzeul Municipal Călăraşi

Călărăşenii sunt aşteptaţi să viziteze Muzeul Municipal Călăraşi

- Advertisement -

Din 19 septembrie a.c., atunci când s-au marcat Zilele Municipiului Călăraşi, Muzeul Municipal al Călăraşiului şi-a deschis porţile pentru cei care vor să străbată, prin expoziţiile găzduite de cel mai nou muzeu al judeţului, istoria municipiului Călăraşi. Obiectele expuse provin, în marea lor majoritate, din donaţiile călărăşenilor. Primarul Daniel Drăgulin a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au contribuit pentru realizarea acestui nou spaţiu de cultură şi istorie a oraşului, într-o scrisoare adresată acestora.

„Iniţiativa de înfiinţare a unui muzeu dedicat istoriei Municipiului Călăraşi a culminat cu deschiderea spaţiilor din primăria veche destinate acestui proiect. Astfel în prima zi din cele dedicate sărbătoririi oraşului nostru pe 19 septembrie 2014, la ora 12.00, a fost tăiată panglica viitorului sediu al Muzeului Municipal Călăraşi. Expoziţia organizată cu această ocazie conţine obiectele donate de călărăşeni începând din luna februarie când a fost făcut primul apel. Obiectele donate au fost aranjate de membrii familiilor Rădulescu (Cătălina, Ioana şi Ilinca), Meleacă (Cosmin şi Cristina) de Eremia Răzvan şi de Gigi Vâlcu după o idee şi sub îndrumarea lui Florin Rădulescu.

Expozeul muzeografic urmăreşte prin intermediul obiectelor donate traseul urmat de un membru al comunităţii de-a lungul vieţii. Familia este locul unde fiecare dintre noi îşi începe drumul, este locul unde ne simţim bine, este mediul prin intermediul căruia ne cunoaştem şi explorăm necunoscutul din exterior.

Traseul continuă cu locul unde fiecare copil este dus pentru a fi aranjat să arate bine – frizeria. În acest loc individul-copil mai întâi dus de mână sau însoţit de părinţi sau bunici, apoi singur sau însoţit de prieteni revine pe tot parcursul vieţii pentru a fi aranjat, ocazii în cadrul cărora socializează cu cei care aşteaptă să le vină rândul.

Următorul popas muzeografic este magazinul de la colţ sau mai nou de la scară unde copilul primeşte primele lecţii despre independenţă. Cu un bănuţ sau o bancnotă în mână copilul este trimis să cumpere nişte bomboane, o pâine sau un litru de ulei. Şi în acest loc va reveni pe tot parcursul vieţii.

Cârciuma, bodega, birtul, restaurantul, salonul, cafeneaua, ceainăria sau cofetăria fac parte din aceeaşi tipologie de spaţii menite să adăpostească temporar pe individ de la cea mai fragedă vârstă până la bătrâneţe în cadrul unor evenimente împortante din viaţă sau pur şi simplu pentru petrecerea timpului liber, excluzându-i pe cei atinşi de vicii care au alte motive pentru care prelungesc şederea în aceste spaţii.

Pasul următor este şcoala locul unde individului îi este organizat timpul pe o perioadă destul de lungă. Această perioadă va veni cu un plus de valoare în formarea ca adult. Aici va dobândi cunoştinţe despre el ca om, despre el ca produs al societăţii, îşi va descoperi compatibilităţi cu persoane sau cu meserii, va dobândi competenţe şi va fi învăţat să gândească logic. În cazul muzeului nostru va fi locul unde va primi informaţii despre istoria comunităţii din care provine.

Nu toţi cei care parcurg etapele anterior menţionate rămân în memoria locurilor ca nişte persoane cunoscute, dar cele care rămân, sigur îşi vor găsi locul în sala dedicată celor care au avut ceva de spus în domeniile lor de activitate.

Oraşul cu clădirile, parcurile şi împrejurimile lui trebuie să se regăsească pe acest traseu pentru că fără cei care s-au născut, au crescut sau au vieţuit aici, oraşul nu ar fi astăzi aşa cum este – cu bune şi rele la un loc.

Ultima sală de expoziţie conţine biroul primarului – locul unde converg toate celelate puncte de pe traseul nostru muzeografic. Membri familiei au nevoie de un certificat sau o autorizaţie, frizeria şi cârciuma au nevoie de autorizaţie de funcţionare, şcoala are nevoie de buget, personalităţile au nevoie de un spaţiu de desfăşurare iar oraşul are nevoie de un om sau de un grup de oameni care să hotărască ce trebuie făcut.

În afara acestor săli care creionează elemente din viaţa fiecăruia dintre noi a fost realizată la etaj, în locul unde înainte era sala de consiliu şi sala unde se oficiau cununiile civile, o sală pentru expoziţii temporare. Celelalte camere sunt pregătite să primească persoane de toate vârstele care au aptitudini artistice în a lucra cu lutul, culorile sau hârtia. Facem apel pe această cale către cei care au aptitudinile şi competenţele necesare să coordoneze aceste ateliere să ne contacteze pentru a discuta şi a încheia parteneriate în vederea desfăşurării unor astfel de activităţi. Pentru cei care îşi doresc o oază de linişte am organizat două săli de bibliotecă tip sală de lectură.”

 

Program de vizitare
  • LUNI, MARŢI, MIERCURI – ÎNCHIS
  • JOI, VINERI, SÂMBĂTĂ, DUMINICĂ – 10.00 – 18.00
- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite