Între Călăraşi, România şi Călăraşi, Republica Moldova s-a legat de foarte mulţi ani o prietenie sinceră, întreţinută an de an de administraţiile celor două oraşe. Delegaţiile din cele două ţări se vizitează reciproc cu ocazia zilelor oraşelor. În perioada 27-30 noiembrie, călărăşenii moldoveni au fost la fraţii lor din România, pentru ca ulterior, pe 13-15 octombrie, românii să fie primiţi în Călăraşiul moldovenesc.
Cuvântul care ar descrie cel mai bine sentimentul care-i leagă pe românii de pe cele două maluri ale Prutului este „dragoste”. Poate datorită faptului că simt şi gândesc româneşte, reprezentanţii celor două comunităţi se simt ca în familie de fiecare dată când se văd. Cu o ospitalitate ieşită din comun, moldovenii le-au făcut oaspeţilor lor din „Ţara mamă” şederea extrem de plăcută. Pe parcursul a trei zile, delegaţia din România a participat la evenimentele organizate cu prijlelul aniversării a 580 de ani de atestare documentară. Din delegaţia română, condusă de viceprimarul Marius Dulce, au făcut parte reprezentanţi ai Primăriei Călăraşi, consilieri locali, oameni de afaceri şi ziarişti. De asemenea, pentru prima oară a participat şi o delegaţie a Consiliului Judeţean Călăraşi condusă de preşedintele Răducu George Filipescu.
Chişinăul – un oraş frumos, fără câini vagabonzi şi cerşetori
În prima zi pe meleaguri moldoveneşti s-a vizitat capitala Chişinău, iar impresia generală a celor prezenţi a fost aceea că se află într-un oraş curat şi frumos care începe să capete aura unui oraş european. Chiar dacă am plecat la drum cu prejudecata că mergem în una dintre cele mai sărace ţări din Europa, am constatat totuşi că oraşul Chişinău are multe de oferit celor care-l vizitează. Străzi curate, parcuri mari şi îngrijite, clădiri istorice dar şi moderne. Ceea ce a impresionat este respectul pe care moldovenii îl afişează vizavi de tot ce înseamnă istoria României. Scriitorii români sunt la loc de cinste pe o alee din Parcul Central, iar denumirile bulevardelor, străzilor sau al cartierelor te fac să te simţi acasă. De altfel, intrarea în parcul central şi bulevardul ce-i poartă numele sunt străjuite de statuia impunătoare a lui Ştefan cel Mare, acolo unde zeci de tineri se fotografiau. O oprire „obligatorie” a fost la restaurantul La Plăcinte acolo unde s-au degustat produsele tradiţionale moldoveneşti.
Integrarea în Uniunea Europeană, şansa Moldovei de a scăpa de sărăci
România este una dintre ţările sărace din Uniunea Europeană, însă între sărăcia românească şi cea moldovenească sunt diferenţe de la cer la pământ. Cu toate că, din cauza nenumăratelor probleme cu care ne confruntăm, am ajuns să nu mai sesizăm progresele făcute, acesta îţi revin în minte odată ce păşeşti pe meleagurile moldovene. Banii europeni ne-au adus destul de aproape de civilizaţie, avem drumuri mai bune, clădiri mai noi şi moderne, bani mai mulţi pentru educaţie şi şcoală, nemaivorbind de salarii. Primarul Călăraşiului, de exemplu, câştigă doar 200 de dolari pe lună (700 de lei), în condiţiile în care preţurile la alimente şi îmbrăcăminte sunt chiar mai mari decât în România. Speranţa moldovenilor e să ajungă în Uniunea Europeană, ori prin unirea cu România ori separat şi apoi să alipească României. Chiar dacă mai sunt voci separatiste, sentimentul de Unire este din ce în ce mai prezent în fosta republică sovietică. Preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu, le-a promis colegilor săi din Consiliul Raional că, începând de la anul, 10-12 persoane din administraţie să vină la Călăraşi pentru a învăţa de la colegii români procedurile privind accesarea de fonduri europene.
Evenimente multe şi variate la împlinirea a 580 de ani de atestare
Gazdele manifestării, primarul Nicolae Melnic şi preşedintele raionului Călăraşi Ilie Rău, alături de toţi reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Raional, le-au oferit oaspeţilor din România, Ucraina, Polonia, Belarus, Franţa şi Germania două zile pline de evenimente. Pe 13 octombrie, de Ziua Oraşului Călăraşi a fost organizat un moment festiv prilejuit de aniversarea a 580 de ani de atestare documentară, urmat de vizite la centrul de minori Mihai Viteazul, la fabrica de coniac Călăraşi Divin, mândria oraşului, iar seara s-a încheiat cu un dineu şi un spectacol urmat de un foc de artificii. A doua zi a început la sediul Consiliului Raional, unde preşedintele Ilie Rău a prezentat obiectivele realizate graţie colaborării cu oraşele înfrăţite. Oficialii s-au deplasat în centrul oraşului unde au asistat la o paradă a comunelor participante la festivalul „Toamna de Aur”, au spus câteva cuvinte oamenilor din piaţă, apoi au vizitat standurile agricultorilor din fiecare localitate a Raionului, fiecare cu specificul său. Delagaţia din Călăraşi a donat suma de 800 de euro pentru reabilitarea unei troiţe ce se află în cimitirul în care se află mormintele a 40 de soldaţi români.