Rodica Dohot. În jur de 8000 de fermieri călărăşeni sunt aşteptaţi duminică, 24 noiembrie 2013, pentru a-şi da votul cu privire la alegerea membrilor în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole. Fermierii înregistraţi la cele 55 de primării din întreg judeţul vor vota pentru alegerea celor 25 de candidaţi ce vor face parte din Camera Agricolă. După alegerea membrilor, din rândul acestora va fi ales preşedintele şi membrii biroului permanent, a declarat Jenel Şerban, directorul APDRP Călăraşi.
În Camera Agricolă Călăraşi, cele mai multe locuri sunt rezervate asociaţiilor profesionale din agricultură, 10 în total. Apoi, următoarele locuri sunt destinate celor de la patronate, sindicatelor din agricultură, cooperativelor agricole, pentru unităţile de cercetare-învăţământ, pentru fermieriii cu vârsta de peste 35 de ani şi sub 35 de ani şi pentru medicii veterinari.
Autoritățile județene au constituit comitetele de iniţiativă iar fermierii așteaptă să aibă cât mai repede Camerele Agricole funcţionale. Deocamdată nu sunt prevăzute fonduri bugetare pentru activitatea acestei camere ea fiind constituită ca un ONG de utilitate publică. Singurele venituri pentru moment sunt din taxa de înscriere aplicată persoanelor juridice.
Printre atribuţiile Camerelor Agricole Judeţene se numără oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, tîrguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri şi mese rotunde. Camerele Agricole vor asigura asistenţă tehnică de specialitate, economică şi managerială a persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă.