luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALITATECampanie de vaccinare antirabică a vulpilor în perioada octombrie – decembrie 2014

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor în perioada octombrie – decembrie 2014

- Advertisement -

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi anunţă că începând cu data de 6.10.2014 a demarat campania de vaccinare a vulpilor pe teritoriul judeţului.

Rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi. Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi a tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei şi se va derula în perioada octombrie – decembrie 2014.

Vulpile din judeţul Călăraşi vor fi vaccinate antirabic atât manual, cât şi cu ajutorul unor momeli cu vaccin, aruncate dintr-un avion.

Campania de vaccinare a vulpilor cu momeli vaccinale distribuite aerian (din avion) va dura 10 zile, în perioada 6 – 16.10.2014, timp în care un avion utilitar va împrăştia 25 de momeli cu vaccin pe fiecare kilometru pătrat.

Din data de 8.10.2014 va fi demarata vaccinarea antirabică a vulpilor prin distribuire manuală a momelilor vaccinale la vizuină. Administrarea manuală se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare, împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA.

La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării.

În această perioadă se se va desfășura o campanie de informare a populaţiei cu privire la realizarea acţiunilor de vaccinare antirabică a vulpilor, dar şi a unor măsuri de prevenire şi a unor reguli care trebuie respectate de către cetăţeni.

Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub forma unor tablete cu miros puternic de peşte.

Pentru bună desfăşurare a campaniei în perioada în care se efectuează vaccinarea, se vor lua mai multe măsuri: câinii trebuie să fie ţinuţi închişi sau legaţi şi să se evite contactul cu momelile.

În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi se plasează momeală într-o pungă de plastic şi se anunţă medicul veterinar din cea mai apropiată localitate.

Este important să se anunţe medicul veterinar, administraţia publică locală sau gestionarul fondului de vânătoare dacă sunt găsite animale moarte pe teritoriul supus vaccinării.

Persoanelor care intră accidental în contact cu vaccinul administrat vulpilor trebuie să li se administreze asistenţă de urgenţă, ca şi în cazul expunerii la un animal suspect de turbare.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite