marți, ianuarie 7, 2025
AcasăACTUALCare sunt cele 4 tipuri de instalații frigorifice? Motivele pentru care ai...

Care sunt cele 4 tipuri de instalații frigorifice? Motivele pentru care ai nevoie de experți!

- Advertisement -

Foarte multe persoane sunt de părere că o defecțiune la nivelul unei instalații frigorifice poate fi ușor rezolvată – au nevoie doar de o trusă de unelte și de o sursă de lumină, nu-i așa? Evident, lucrurile nu sunt chiar atât de ușor de gestionat.

Până la urmă, există patru tipuri principale de instalații, fiecare cu o construcție diferită și desigur, cu moduri de operare diferite. Astfel, ai nevoie de un expert atunci când se pune problema unei defecțiuni, mai ales când instalația cu probleme se află în interiorul unei afaceri și influențează în mod direct profitul lunar al acesteia.

Încercarea de a economisi câteva sute de lei pentru reparația unei defecțiuni sau pentru o mentenanță preventivă te poate costă mii de lei la final de luna, în raportul profiturilor și pierderilor.

Instalații frigorifice cu refrigerare termoelectrica

Aceste instalații sunt cunoscute în industrie pentru faptul că nu utilizează un agent de refrigerare sau apă pentru a menține temperaturile scăzute. În schimb, procesul lor de funcționare are la bază utilizarea unui termocuplu și implicit a curentului electric pentru a scădea temperaturile din interiorul instalației.

Interiorul acestui termocuplu prezintă două fire de metal care sunt unite la capete. Restul componenței (fire și altele) sunt izolate complet de aceste fire. În momentul pornirii instalației, curentul electric interacționează cu termocuplul, moment în care un capăt al acestuia se încălzește, iar celălalt se răcește.

Instalații frigorifice cu refrigerare prin absorbție

În cazul acestui tip de instalații, căldura este transferată în afară prin intermediul unui agent de refrigerare care se comprimă și extinde în mod repetat. Modul de operare al instalației are la baza absorbția căldurii de către refrigerant, mutarea acestuia din urmă în sectorul instalației care se află sub presiune ridicată și apoi eliberarea căldurii – după care procesul se repetă, menținându-se astfel temperatura scăzută în sectorul cu presiune scăzută al instalației.

Instalații frigorifice cu refrigerare prin evaporare

Instalațiile cu refrigerare/răcire prin evaporare răcesc aerul cald care vine din exterior prin suflarea acestuia peste zone îmbibate în apă. Acest tip de răcire este întâlnită deseori la sistemele HVAC, în special la aerul condiționat.

Zonele îmbibate cu apă absorb căldura din aer, după care apa caldă rezultată se evaporă. Desigur, ultimul pas implică suflarea de aer rece în interiorul zonei de răcit, proces care duce și la producerea transferului de căldură – aerul cald fiind împins afară.

Instalații frigorifice cu refrigerare prin compresie mecanică

Acesta este cel mai des întâlnit tip de refrigerare/răcire – dacă administrezi o afacere cu instalații frigorifice mai vechi, atunci acestea sunt bazate pe procesul de răcire prin compresie mecanică.

În cazul acestor instalații, agentul de refrigerare este comprimat în mod mecanic și adus într-o formă lichidă, la presiune mică – și temperaturi scăzute, evident. Apoi, agentul este lăsat să se extindă, căpătând formă gazoasă, la presiune mare și temperaturi ridicate. Agentul de refrigerare absoarbe căldură din interiorul instalației și o va elimina atunci când atinge formă lichidă.

Până acum, ar fi trebuit să înțelegi care pot fi implicațiile unei încercări de a-ți repara singur instalațiile frigorifice. Soluția recomandată este apelarea experților firmei FrigoTehnics – cu peste 17 ani de activitate în domeniu, aceștia pot avea grijă de orice instalație!

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite