Fotbalul călărăşean este unul sărac, iar acest lucru se oglindeşte în rezultatele modeste pe care echipa fanion a judeţului le-a avut în ultimii 15 ani. Clubul condus acum de către Costică Ştefan nu a mai reuşit să promoveze în Liga a 2-a de aproape 20 de ani şi nimeni nu îşi permite nici măcar să spere că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. Privind cu ceva mai mult realism decât de obicei, trebuie să recunoaştem că nici nu este momentul ca Dunărea Călăraşi să îşi propună să ajungă pe cea de-a doua scenă a fotbalului românesc.
Pentru a ajunge la o asemenea performanţă este nevoie de lucru în etape. În clipa de faţă, gruparea „galben-albastră” are un centru de copii şi juniori cu rezultate modeste. Conştient de acest lucru, Viorel Ivanciu, preşedintele Consiliului Director, şi-a propus ca din toamnă Dunărea să activeze în campionatul de juniori republicani. Cele două echipe vor fi alcătuite din cei mai buni jucători care activează în acest moment în campionatul judeţean destinat juniorilor A1. Competiţia de anul acesta a fost cât se poate de animată, la Mănăstirea, Independenţa şi Ciocăneşti având în componenţă jucători ce au trecut prin curtea Dunării. Unul dintre antrenorii care vor lucra la „republicani” este Marius Păun. Cosmin Onofrei îşi doreşte şi el să lucreze alături de Păun, însă numirea sa în funcţie întârzie. Îmbucurător este faptul că iniţiativa lui Ivanciu este privită cu ochi buni de către întreaga mişcare fotbalistică din judeţ. De pe urma juniorilor republicani are de câştigat toată lumea. Dintr-o grupă de 20 de jucători, 2-3 pot face pasul către echipă mare, alţi 5-6 ar putea pleca la echipele din judeţ unde ar da un plus de valoare şi de unde s-ar putea întoarce în câţiva ani gata să îmbrace tricoul Dunării. Tot din aceeaşi grupă, 4-5 ar putea să facă pasul spre arbitraj, având avantajul că au jucat fotbal şi pot judeca fazele mult mai bine decât un arbitru care nu s-a întâlnit niciodată cu mingea.
O altă problemă existentă acum la Călăraşi este dată de faptul că Dunărea nu mai atrage pe nimeni. A dispărut acea mândrie de a juca fotbal pentru echipa fanion a judeţului, pe cel mai mare stadion din judeţ, în faţa spectatorilor din reşedinţa de judeţ. Mentalitatea jucătorilor de acum este cu totul alta, dar la statutul de echipă neatractivă existent acum la Dunărea au contribuit rezultate din ultimele sezoane şi cei care au condus clubul. Neavând în componenţă jucători din judeţ, echipa nu mai reprezintă un brand pentru localnici. Ca urmare, este firesc ca publicul să lipsească din tribune, iar prin comunele unde încă se mai bate mingea spectatorilor să nu le pese atunci când un jucător este curtat de gruparea călărăşeană.
Conducerea clubului conştientizează toate acestea şi a decis ca în vara aceasta să schimbe politica de transferări. În locul unor jucători de la Bucureşti, care vin la Călăraşi pe vârfuri şi pleacă fără să le pese, preşedintele Costică Ştefan va încerca să aducă la Dunărea cei mai buni jucători care evoluează acum în campionatul judeţean, astfel încât gruparea „galben-albastră” să devină din nou reprezentativa judeţului. Sunt vizaţi jucătorii cu vârsta de cel mult 21 de ani, dar dacă antrenorii care vor organiza selecţia de la finalul campionatului vor avea surpriza să descopere un jucător cu o vârstă mai mare dar gata să ajute echipa, atunci oficialii din Călăraşi nu vor ezita să înregistreze transferul.
Pentru postul de portar, ocupat în acest moment de Gabriel Popa, jucător originar din Grădiştea, Dunărea poate apela la serviciile lui Ionuţ Oancea, de la Avântul Dor Mărunt. Acesta a mai trecut pe la Călăraşi acum câţiva ani, când nu era copt. Acum a crescut, oferă siguranţă în joc şi ar merita o şansă.
Linia de fund ar putea arăta mult mai bine dacă Florin Tenea, împrumutat acum la Mănăstirea, s-ar întoarce sub comanda lui Ion Răuţă. O altă soluţie pentru apărare poate fi Alexandru Tudor, de la Victoria Chirnogi. La fel de talentat este şi Gabriel Stoica, în vârstă de 17 ani, care evoluează pentru CSM Olteniţa. Eduard Olaru, de la Mănăstirea, a dovedit calităţi extraordinare sub comanda lui Gheorghe Stamelatos şi a intrat în vederile celor de la Dunărea.
În linia mediană, concurenţa este mult mai mare. Chirnogeanul Alin Tene este principala ţintă a celor de la Dunărea, însă în vederile echipei se mai afla Mirel Pena, de la Dunărea Ciocăneşti, Gabriel Suditu, de la Dinamo Săruleşti, Florin Gheorghe, de la Viitorul Curcani, Marius Gheorghe, de la Agricola Borcea, şi Ionuţ Popescu, jucător ce ar putea să revină la Călăraşi, echipa de la care a fost împrumutat la Dragoş Vodă.
Pentru un loc în atacul echipei se vor lupta Marcel Minea, de la Dragoş Vodă, jucător ce este curtat şi de Dunărea Ciocăneşti, Marian Şerbu, de la Mănăstirea, Viorel Năstase şi Ibraim Penu, ambii de la Ulmeni. Situaţia de acum a echipei nu este una tocmai fericită. Dunărea a pierdut vinerea trecută la Axintele, scor 1-3, iar marţi a remizat pe teren propriu, scor 0-0, cu prietenii de la Afumaţi. Până la finalul sezonului mai sunt doar două jocuri.