luni, noiembrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATEChirnogi - file de istorie!

Chirnogi – file de istorie!

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Chirnogi, această mare localitate rurală, de pe malul Dunării, înfrăţită cu Turtucaia bulgărească continuă să uimească. La mijlocul săptămânii trecute, data de 5 februarie 2015 va dăinui pentru istoria localităţii Chirnogi cu o semnificaţie dublă: o lansare de carte şi împlinirea a 2 ani de colaborare româno-bulgară. Până aici nimic neobişnuit, câte s-au lansat şi se vor mai lansa… însă la Chirnogi a fost o lansare de carte ATIPICĂ! De ce? Ce au făcut mai special chirnogenii, decât alţii? Au realizat lansarea unei cărţi cu mare FAST. Un simplu ”ţăran” din Chirnogi (diriginte de poştă, epitrop, consilier local, inginer), mai pe scurt, Relu Cotoban şi-a făcut publică lucrarea: „Chirnogi file de istorie”.

Evenimentul s-a petrecut în centrul comunei, în interiorul unei biserici arhipline de invitaţi. Oameni de calitate, veniţi din plăcere şi dragoste pentru cultură, nu elevi, nu localnici aduşi cu forţa. În prezenţa întregii administraţii locale a localităţii Chirnogi, primar Irinel Roman, viceprimar Ştefan Ion, secretar Violeta Petcu, coordonator proiecte, Mihai Pîrîianu, şi mai ales în prezenţa vârfului administraţie bulgare din Turtucaia-Tutrakan, primar dr. Dimităr Stefanov, viceprimar cultural Petya Kneazova, viceprimar Milen Marinov, traducător Stefca Kapinceva, s-au desfăşurat două evenimente concomitente, întrepătrunse, având chiar o simbioză, şi anume sărbătorirea a doi ani de relaţii comune între Chirnogi şi Tutrakan şi lansarea cărţii, al cărui autor, Relu Cotoban este şi iniţiatorul acestei prietenii română-bulgare. Atmosferă înaltă, spiritualizată, bogată în idei şi mai ales în oameni de valoare.

Au fost prezenţi alături de reprezentaţi ai clerului român, protosingherul Gherasim Noapteş – stareţul mănăstirii Radu Negru, protoiereul Olteniţei pr. Dr. Marian Necula, preoţii sachelari parohi Postolea Adrian, Georgescu Dumitru, Maharea Mihai, preotul Sorin Toader, pr. Moşu Alexandru, Ioniţă Dumitru, Ciobanu Valentin, Ionuţ de la Radovanu, şi unul din foştii slujitori ai bisericii din Chirnogi pr. Necula Dumitru, au slujit un tedeum de mulţumire lui Dumnezeu, pentru colaborarea româno-bulgară, şi pentru apariţia cărţii, împreună cu colegii lor preoţi sosiţi din Bulgaria pr. Kiril Sinev, pr. Sachelar Mihail Mihailov, pr. Valentin, pr.Dimiter şi diaconul Dean din cadrul mitropoliei de la Ruse. Momentele au fost emoţionante. Preotul Sinev a transmis un mesaj de felicitare  pentru întreaga adunare, scris de însăşi mitropolitul de Ruse, Înalt prea Sfiinţia Sa, Naum.

La manifestare a participat şi editorul cărţii, renumitul gazetar creştin, Răzvan Bucuroiu, precum şi reprezentanţi ai mass-media – tv Trinitas, tv Radio-Olteniţa, Radio România Actualităţi. Relu Cotoban şi-a prezentat invitaţii: fostul ambasador al României în diverse ţări europene, inclusiv Vatican, d-na Lia Maria Andreiţa, scriitoarea Auroria Georgescu, învăţătoarea Mircea Ana, fiica Chirnogiului, profesorul Nicolae Mavrodin, consilierii locali din Chirnogi, actualul şi fostul director al muzeului de arheologie Gumelniţa din Olteniţa, conducerea poştei călărăşene, distinşi cetăţeni din localitate şi oameni de afaceri. Nu în ultimul rând, a prezentat pe unicul sponsor al cărţii, „mic la stat, mare la sfat”, Lucia Cotoban, mama sa, cartea nebeneficiind de nici un leu din fonduri publice.

A urmat un şir lung de oratori, toţi adresând cuvinte frumoase la adresa autorului cărţii. Între timp, în sediul primăriei Chirnogi, a sosit o altă delegaţie bulgară formată din consultanţi pe proiecte europene, venită special de la Sofia pentru a dezbate o primă colabolare româno-bulgară între Chirnogi şi Turtucaia privind implementarea unor proiecte transfrontaliere. Manifestarea s-a încheiat cu scurte cântări religioase în limba română şi bulgară, cu flori şi felicitări adresate autorului, zâmbete şi autografe, urmate îndeaproape de o agapă. Într-adevăr, începând de la micuţul copil de 5 ani Andrei Anghel ce a primit delegaţiile şi parte din preoţi cu pâine şi sare, terminând cu deosebiţii fii ai satului, tinerii viitori ingineri Ionuţ Alexandru Cârciog şi Florin Dragoş Matache  tehnoredactorii acestei cărţi, toţi au format un întreg, un spirit comun al acestei localităţi vii din lunca Dunării ce freamătă de viaţă şi creaţie.

În curând se va vorbi despre Chirnogi, la superlativ, ţinând cont că astfel de evenimente de mare ţinută, de multe ori nu se desfăşoară în marile municipii ale ţării. Lansarea cărţii propriu-zise a fost însoţită şi de un lucru inedit în mediul rural. Şi anume cartea pe format electronic, având ca fundal muzical cântări (închinate sfântului Nicolaie sub auspiciile căruia s-a desfăşurat evenimentul) interpretate de preotul prof de muzică psaltică  Ion Florian din Ţăndărei.

Relu Cotoban mulţumeşte pe această cale tuturor participanţilor şi celor ce vor citi această carte, ce mai scrie o pagină din istoria de secole (încă din neolitic) a localităţii Chirnogi.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite