vineri, octombrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATECiclism prin Grădiştea – tradiţii, cultură şi natură!

Ciclism prin Grădiştea – tradiţii, cultură şi natură!

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Luni 29 iunie 2015, comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, s-a aliniat Europei şi a serbat Ziua Internaţională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria). Cu această ocazie, primarul comunei, ing. Constantin Corbu, a organizat o conferinţă de presă ad-hoc în cadrul căreia a lansat proiectul: „Piste pentru ciclişti – cale de valorificare a tradiţiilor şi potenţialului economico-social al comunei Grădiştea, judeţul Călăraşi” şi „Conservarea specificului local prin organizarea de târguri tradiţionale şi evenimente culturale, utilizarea mijloacelor de prezentare on-line a patrimoniului natural şi cultural al comunei Grădiştea”.

În cuvântul de deschidere, Costantin Corbu a precizat următoarele: „Implementarea acestui proiect se doreşte a fi o investiţie prin care se încearcă revitalizarea culturală a comunei şi dezvoltarea spiritului civic al locuitorilor, prin promovarea tradiţiilor culturale locale, cu ocazia fiecărei manifestaţii cultural artistice. Pista pentru ciclişti se va construi de-a lungul DN 31 Călăraşi – Olteniţa, pe partea stângă, cu o lungime de 5641 m. Pista începe de la lacul Gălăţui din satul Rasa, km 10 pe DN 31, şi se termină în satul Grădiştea în dreptul străzii Buzeşti. Pista are o lăţime de 1 m, 29 platforme (acostamente) de încrucişare cu lungimea de 8 m şi lăţimea de 1 m, amplasate la cca. 200 m una de cealaltă. Valoarea totală a proiectului este de 665.906 lei, din care valoarea eligibilă este de 516.603 lei, valoarea TVA de 127.260 lei, iar valoarea de cofinanţare de 22.043 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni.

În ceea ce priveşte conservarea şi promovarea specificului local, primăria Grădiştea a achiziţionat două trăsuri rustice, amplasate în faţa Căminului Cultural în care oamenii de afaceri din mediul local îşi vor comercializa legumele, fructele, produsele şi derivatele lactate, toate bio”. Odată încheiată prezentarea proiectului, a avut loc o expoziţie având ca tematică fluviul Dunărea. Au fost vizitate standurile din cele două trăsuri: a d-lui Vasile şi Nina Berbecel, producători de miere de salcâm, rapiţă, polifloră şi derivate precum ceară, propolis, faguri, polen, precum şi a d-lui Laurenţiu Ştefan, care avea o gamă diversificată de brânzeturi şi produse animaliere. De asemenea, d-na Dora Ştaube, pictor pe sticlă şi-a prezentat producţia proprie de magiunuri şi dulceţuri.

A urmat un frumos program artistic prezentat de copiii de la Liceul Teoretic „Constantin George Călinescu”, coordonaţi de d-na Făniţa Baraitaru, care a cuprins informaţii despre fluviul Dunărea, un recital de poezii privind Evocarea Dunării în limba şi literatura română precum şi „Valsul Dunării Albastre”. Ansamblul Folcloric „Brâuleţul Dunării” coordonat de coregraful Aurel Mailat a susţinut un spectacol de dansuri populare care a entuziasmat asistenţa. Evenimentul a mai cuprins concursuri pentru elevii şcolilor din localitate care au avut ca tematică Dunărea şi modalităţi de conservare şi promovare a patrimoniului Dunărean. În încheiere, primarul Constantin Corbu, luând în calcul încă un mandat a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea participării comunei Grădiştea ca membru fondator în Clusterul inovativ „Agri-Bio-Tech”, care a trecut cu brio în şedinţa ordinară de lucru a Consiliului Local din data de 30 iunie 2015.

P.S. Întâmplare sau pronie cerească, spre finalul evenimentului, localitatea Grădiştea a fost tranzitată de doi turişti-biciclişti francezi, Jan şi Florian, ambii din Paris, care au fost invitaţi de primar să ia parte la manifestaţie.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite