Mircea Brândușă. La final de an, primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu, ne-a prezentat un bilanț al activității sale, despre care consideră că a fost una fructuoasă.
Rep.: D-le primar, în câteva cuvinte, cum apreciați să fi fost anul 2023 pentru administrația pe care o conduceți?
C.O.: 2023 a fost un an al încununării, ca să zic așa, a muncii noastre de doi ani. Anul acesta am avut cele mai multe proiecte care au ajuns la maturitate, pe care le implementăm sau sunt în curs de implementare și multe proiecte pentru care aplicăm în continuare.
A fost un an în care am muncit pentru proiecte pe fonduri europene și, personal, sunt foarte mulțumit de rezultatele noastre deoarece, cu o echipă mică, chiar foarte mică, am reușit să atragem sume impresionante.
Rep.: Ne puteți prezenta câteva dintre cele mai importante proiecte?
C.O.: Cel mai important, din punctul meu de vedere, dar care nu se vede aproape deloc, este cadastrarea. Cadastrarea imobilelor din extravilan a început încă din anul 2021, am eliberat undeva la cinci mii și ceva de cărți funciare în nordul extravilanului nostru.
Ăsta a fost sistematic 6, suntem în sistematic 7 acum, în care atingem și o parte din intravilan. Ne așteptăm ca în luna februarie 2024 să avem încă vreo cinci mii și ceva de cărți funciare.
Un UAT nu poate accesa decât o anumită sumă, dar pentru a face această cadastrare am ales să susținem o parte de cofinanțare din bugetul local, pe lângă cei 250 lei cu cât vine ANCPI, pentru fiecare imobil din intravilan am mai pus și noi o sumă foarte mică, undeva la 10-12 lei, și am reușit să includem tot intravilanul U.A.T.-ului. Îi oferim omului o carte funciară pentru care nu trebuie să mai alerge, rezolvăm și foarte multe probleme de posesie unde oamenii nu au acte.
După cum bine știți, bătrânii noștri au cumpărat cu o chitanță de mână anumite suprafețe, anumite imobile în intravilan. Trebuia să meargă să dea în judecată primăria, să ajungă la instanță, o acțiune de lungă durată care era peste puterile multor dintre bătrânii din satele noastre.
Așadar, rezolvăm și problemele lor, în sensul că vor primi o carte funciară. Eu sunt cel mai mândru de acest proiect și chiar dacă nu se vede eu știu că rezolvăm foarte, foarte multe probleme.
Rep.: Apă, canalizare, asfaltare, iluminat, sisteme video?
C.O.: Da, am schimbat 300 de lămpi, mai venim cu încă 300 de lămpi și finalizăm toată comuna, în condițiile în care aveam 357 de lămpi pe sodiu și vom ajunge la un consum de 40% din consumul anterior, deci avem o reducere de 60%, ceea ce este impresionant și se va vedea cu siguranță. Deja începe să se simtă în bugetul local.
Urmează să ne vină și microbuzele școlare electrice, am ales modelele de colantare, stații de încărcare pentru vehicule electrice, rețeaua de gaze, avem foarte multe proiecte.
Am demarat în primăvară asfaltarea străzilor din comună, care însumează aproximativ 8 km, cu finanțare de 16 milioane de lei obținută pe PNI Anghel Saligny. Lucrăm și la înlocuirea rețelelor de apă.
Proiectul pentru o școală nouă, valoarea acestuia se ridică la peste 4 milioane de euro, un proiect pe care vom încerca și îl vom depune cu siguranță pe sesiunea ce se va deschide la ADR Sud Muntenia.
Chiar sunt foarte multe proiecte și câteodată trebuie să mi le pun așa pe hârtie pentru că nici noi nu le mai ținem minte. În mare parte suntem foarte mulțumiți de ceea ce am reușit să facem în acest mandat.
Rep.: Urmează un an electoral. Cum îl veți gestiona dvs.?
C.O.: Este un an foarte interesant, nu știu, de multe ori facem abstracție de apartenența politică pentru că n-am intrat în campanie electorală, cu scuzele de rigoare e un balamuc politic și am libertatea de a vorbi deschis despre subiectul acesta. Dacă mâine ar veni cineva să mă întrebe cu cine trebuie să voteze, nu cred că aș fi în stare să-i dau un răspuns cinstit.
Rep.: Candidați?
C.O.: Da. Mergem mai departe, dar cu sprijinul populației. Dacă populația dorește să rămân la primărie, cu siguranță voi candida.
Rep.: Care ar fi prioritățile dvs, cel puțin pentru anul 2024?
C.O.: Am două priorități mari și late: proiectul de gaze, pentru că noi suntem lideri într-o asociere Unirea, Jegălia, Dichiseni. Avem două mari dificultăți pe care trebuie să le abordăm cu grijă.
Una dintre ele deja facem demersuri și avem nevoie de o Hotărâre de Guvern. Durează, așa cum știe toată lumea, mult mai mult. Eu speram să dureze mai puțin și să fie rezolvată mai repede, dar uite că suntem încă în flux, așteptăm ca pe raza comunei Perișoru să primim o suprafață de teren pe care să amplasăm stația de pompare a gazelor, practic, zona în care se „înțeapă” în conducta principală de transport a Transgaz și va devia gazul către noi.
Asta este una din provocări, a două provocare este găsirea unui operator pentru că sunt realist, nu-mi închipui că vom avea o racordare de 100% instantaneu. Lucrurile vor fi cumva delicate la început, dar pe măsură ce vor fi din ce în ce mai mulți oameni racordați, ei vor vedea beneficiile cu siguranță. Și dacă nu le vor vedea ei cu siguranță copiii lor le vor vedea.
Deci operatorul va avea anumite reticențe în primă fază pentru că nu suntem o zonă urbană unde să avem blocuri și din 10 metri de țeavă trasă ai conectat 6 apartamente. Aici în 50 de metri ai conectat o casă.
Asta ar fi una, și a doua, așa cum vă ziceam, provocarea mea este proiectul acesta pe școală. Intenționez din toată inima, noi în momentul ăsta avem trei corpuri de școală, fiecare cu problemele lor, fiecare cu acoperișul lor, fiecare cu încălzirea lor, sunt lucruri dificil de gestionat atât din punct de vedere logistic cât și costuri.
Intenționez să îi ducem pe toți sub același acoperiș. Lucrul acesta, bineînțeles, că va duce la o activitate didactică mult mai bună pentru că ei vor sta toți acolo, vor avea acces la niște laboratoare de ultimă generație așa cum am gândit noi acest proiect și sunt unul din oamenii care cred cu desăvârșire că singura șansă a României este educația copiilor noștri. Pentru că dacă ei nu sunt educați și nu sunt o variantă mai bună a noastră atunci nu ne putem aștepta la rezultate mai bune.
Rep.: Un mesaj pentru concetățenii dvs. de final de an
C.O.: Să ne dea Dumnezeu să avem un an mai bun, un an frumos!