În data de 8 iunie, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, s-a desfășurat etapa judeţeană a concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa” – ediţia 2016. La finalul concursului, organizatorii au premiat echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii. Locul I la faza judeţeană a concursului cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Cu viața mea apăr viața”- ediţia 2016 – categoria licee – a fost câştigat de Colegiul Național Barbu Știrbei Călărași, pe locul al doilea s-a clasat Liceul Teoretic Mihai Eminescu Călărași, pe locul al treilea Grupul Școlar Danubius Călărași, iar premiul Fair-play a fost acordat echipajului Liceului Dan Mateescu din Călărași.
Locul I la faza judeţeană a concursului cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Cu viața mea apăr viața”- ediţia 2016 – categoria școli gimnaziale – a fost câştigat de Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din Călărași, pe locul al doilea s-a clasat Școala Gimnazială Gălbinași, pe locul al treilea Școala Gimnazială nr. 1 Unirea, iar premiul Fair-play a fost acordat echipajului Școlii gimnaziale nr.1 din Plătărești.
La această etapă au participat elevi din 4 licee şi 9 şcoli gimnaziale din județul Călărași. Competiția a reprezentat o activitate extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal şi s-a organizat cu următoarele scopuri: dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar; cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte; adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgență; formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.
Concursul presupune parcurgerea a trei probe distincte: o probă teoretică (scrisă – text grilă cu 30 de întrebări) şi două practice: transportul asistat al unei persoane accidentate, aşezată pe targă, pe distanţa de 50 de metri, care presupune şi trecerea peste un obstacol (gard); iar cea de-a doua probă practică presupune deplasarea unui concurent cu masca pe figură (cu vizorul obturat) într-un raion contaminat şi cu obstacole, care este dirijat de un coechipier.
Această competiţie a fost organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, cu sprijinul financiar al Consiliului judeţean Călăraşi.
Concursul cu tematică de protecţie civilă are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează anual cu elevii de şcoli şi licee, fiind compus din trei probe, care urmăresc cunoaşterea actelor normative privind activitatea de protecţie civilă şi formarea deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor, cât şi cunoaşterea modului de folosire a mijloacelor de protecţie individuală.