În ultimul an, din ce în ce mai multe comune călărăşene s-au bucurat de distruiburea unui microbuz şcolar nou-nouţ din partea Guvernului. Potrivit unor informaţii furnizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, recent au mai sosit în judeţ trei microbuze de 26+2 locuri, şi mai sunt aşteptate alte 5. Prof. Constantin Tudor, şeful învăţământului călărăşean, s-a arătat deranjat de faptul că doar un primar a binevoit să sune conducerea ISJ pentru a anunţa că a intrat în posesia microbuzului, deşi cererile către ministerul de resort au fost făcute de ISJ şi Instituţia Prefectului. Inspectorul şcolar general a mai făcut şi alte declaraţii cu privire la aceste microbuze şcolare, in ele reieşind nemulţumirea că primăriile folosesc microbuzele destinate transportului elevilor şi în alte scopuri în afara localităţilor de „domiciliu”.
„Ca să vă daţi seama că nu am venit aici să fac politica niciunui partid, ci politica naţională a educaţiei, cele trei localităţi care au primit ultimele microbuze, întâmplarea face, să aibă toate primari din formaţiuni politice diferite. Noi dăm microbuzele acolo unde şcoala are nevoie. Mai avem încă şase pe lista pe care am trimis-o împreună cu Prefectura. Avem informaţii că vom mai primi cinci microbuze. Şi urmează lotul acela, destul de important, 15 de 17+1 locuri pe care le aşteptăm. Şi vom ajunge la sută la sută. Ştiţi foarte bine că aceste microbuze se mai defectează şi au şi ele o normă de funcţionare. Spre exemplu, câteva localităţi au promis că dacă vor primi un microbuz de 26+2 locuri disponibilizează un microbuz de 17+1 locuri. Ca să ţii două microbuze în funcţiune costă, deci de ce să le ţii?”, a declarat prof. Tudor.
Şeful ISJ Călăraşi nu a negat informaţiile conform cărora microbuzele cu pricina sunt folosite şi în alte scopuri şi spune că există o soluţie simplă pentru prevenirea acestor lucruri, acordarea, din partea Autorităţii Rutiere Române, de licenţe de transport local adică pe raza localităţilor unde se face transportul elevilor.
„Asemenea constatări le-am făcut şi noi personal. Sunt două lucruri distincte. Problema nu o va rezolva nci primarul, nici ISJ-ul, o rezolvă ARR-ul, care licenţiază şi care are o normă care spune că aceste microbuze şcolare nu pot fi folosite decât pentru transportul elevilor de la şcoală la domiciliu şi invers şi în mod excepţional, cu acordul nostru, la anumite activităţi extraşcolare în care sunt implicaţi elevii şcolii respective, cum a fost Şcoala Altfel. Aici e rezolvarea, să le dea licenţă de transport local şi atunci microbuzul nu mai poate părăsi raza administrativă a localităţii”, a spus prof. Tudor. Acesta a mai completat cu informaţia conform căreia ministerul de resort cere inspectoratelor transformarea posturilor de şofer ale şcolilor în posturi de muncitor, pentru a forţa cumva transferul acestor microbuze şcolare în proprietatea primăriilor, care au în grijă doar funcţionarea lor.