Consiliul Judeţean Călăraşi a organizat miercuri 21 august 2013, în sala de ședințe a instituţiei, conferința de lansare a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”, care se derulează pe o perioadă de 50 luni, cu finalizare la data de 30 iunie 2015, având o valoare de 140.729.770 lei, din care 103.211.893 lei valoare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi” are ca obiect managementul deşeurilor municipale solide, respectiv, deşeuri menajere şi asimilabile din comerţ, industrie şi instituţii, deşeuri generate de serviciile municipale – grădini, parcuri, pajişti, pieţe, deşeuri stradale, nămolurile de la epurarea apelor uzate, deşeuri din construcţii şi demolări.
Principalele investiţii constau în:
- Construirea unui depozit ecologic judeţean amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Ciocăneşti, inclusiv instalaţii auxiliare, cum ar fi: o staţie de compostare (pentru deşeuri urbane din parcuri şi grădini, impurităţi de la staţii de sortare, deşeuri din pieţe), o staţie de sortare pentru valorificarea deşeurilor reciclabile şi o staţie de tratare a levigatului (lichid rămas în urma gestionării deşeurilor)
- Construirea a două staţii de transfer în municipiile Călăraşi şi Olteniţa şi extinderea staţiei de transfer de la Lehliu-Gară. În cadrul acestora vor fi amplasate şi containere mari unde populaţia din zonă va putea depune deşeuri voluminoase şi periculoase.
- Închiderea celor 4 depozite existente în Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară şi Fundulea.
- Realizarea sistemului de colectare a deşeurilor reziduale şi reciclabile prin construirea platformelor de colectare (în total 3899 de platforme) şi amplasarea containerelor necesare (4337 containere de 1,1 mc), pe raza întregului judeţ în 4 zone de colectare. Se va colecta separat de reziduurile menajere plasticul, metalul şi hârtia/cartonul.
- Realizarea compostării individuale în gospodăriile din mediul rural prin distribuirea de unităţi compost individuale (36120 de bucăţi).
- Realizarea de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei în legătură cu beneficiarii proiectului, reciclarea deşeurilor şi compostarea în gospodărie.
Transportul deşeurilor se va face printr-un sistem centralizat astfel: de la punctele de colectare la cele 3 staţii de transfer şi de la staţiile de transfer la depozitul judeţean de la Ciocăneşti. Colectarea deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE) nu se va face la centrul de primire din cadrul ST, ci se va face la punctele de colectare stabilite de producătorii acestui tip de echipamente.
Conferinţa de lansare a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi” a fost susţinută de Gheorghe Oprişan, director executiv în cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor din cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi. Acesta a făcut precizarea că se estimează ca valoarea deşeurilor colectate să ajungă la suma de 12,6 lei de persoană în mediul urban şi 2,6 lei de persoană în mediul rural.