Consilierii judeţeni au votat în şedinţa de marţi, 29 septembrie 2015, un proiect de hotărâre ce vizează un obiectiv important de investiţii şi anume „Reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii Muzeului Dunării de Jos”, faza – studiu de fezabilitate.
Practic, proiectul constă în realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a corpurilor existente și extinderea acestora cu un corp de clădire cu regimul de înălțime Sp+P+1E destinat activităților muzeale. Corpul nou de clădire se va realiza în cadre de beton armat și șarpantă din lemn ce va prelua elemente de arhitectură comune (registre de ferestre, finisaje, încadramente, etc) ale corpului existent, durata estimată de realizare a investiţiei fiind de 24 de luni.
Iată care este soluţia propusă în expertiza tehnică:
-având în vedere încadrarea în clasa de risc seismic RsII a corpului existent, cât şi faptul că o consolidare a tuturor elementelor structurale existente (fundaţii, pereţi, planşee, şarpanta) ar necesita un efort financiar deosebit, mai mare decât pentru realizarea unei construcţii noi, şi în care ar rămâne înglobate elemente uzate fizic şi moral, se propune ca soluţie de consolidare crearea unei structuri noi, în cadre din beton armat, dispusă pe două direcţii principale. Structura nouă se va realiza în interiorul pereţilor exteriori de faţadă care se vor păstra, după desfacerea şarpantei, planşeelor şi pereţilor interiori.
-pentru corpul propus structura de rezistenţă a fi realizată în sistem spaţial de cadre din beton armat dispuse după două direcţii principale ortogonale cu diafragme din beton armat pentru zona de subsol parţial – 30 cm grosime şi închideri din zidărie cu blocuri ceramice cu goluri vericale în grosime de 30 cm pentru parter şi etaj. Fundaţiile se vor executa continuu, compuse din talpă şi elevaţie din beton armat.
-compartimentările la nivelul subsolului se vor realiza din diafragme din beton armat de 30 cm, zidărie cu blocuri ceramice cu goluri vericale în grosime de 30 cm şi 15 cm. Planşeele se vor executa integral din beton armat.
-compartimentările pentru parter se vor realiza din zidărie şi cu pereţi autoportanţi placaţi cu gips carton iar pentru etaj cu pereţi autoportanţi cu dubla placare cu gips carton cu zone vitrate pentru birouri realizate din sticla securizată.
-acoperişul se va realiza cu elemente din lemn de răşinoase în sistemul de şarpanta pe scaune cu învelitoare din tabla fălţuită culoare gri-închis; se va realiza termosistemul exterior prin placări cu polistiren expandat şi polistiren extrudat.
După realizarea lucrărilor propuse obiectivul propus va forma o construcţie unitară atât din punct de vedere al planului cât şi din punct de vedere volumetric şi arhitectural.
În urma lucrărilor propuse, de reabilitare şi consolidare cât şi de extindere, construcţia simbol a “Muzeului Dunării de Jos” îşi va menţine aspectul iniţial de secol XX, cu o bogată valoare arhitectură şi istorică şi se va încadra în peisajul urban al zonei centrale a municipiului. Câştigul comunităţii nu se va rezuma la menţinerea şi amenajarea unui obiectiv cultural ci şi în obţinerea unui centru modem, în care istoria devine accesibilă şi interactivă, în care vizitatorul prin mijloace modeme de expunere şi prezentare va decoperi evoluţia, tradiţiile şi culturilor din regiunea Dunării de Jos.
Astfel criteriile pentru care proiectantul împreună cu beneficiarul au optat sunt următoarele: menţinerea şi reabilitarea unei construcţii simbol de început de secol XX cu bogată valoare arhitectură şi istorică pentru comunitate, încadrarea propunerii prin menţinerea stilului iniţial în fondul construit existent, fiind o legătură între cele două monumente existente, lucrările pentru corpul existent nu vor avea un impact semnificativ asupra vecinătăţilor (lucrările de construire se vor realiza în interiorul unor ziduri existente), sistemul constructiv şi materialele utilizate duc la un costuri reduse de realizare fata de scenariul 2, folosirea zidăriei din cărămidă prezintă o izolare termică, fonica şi o protecţie contra incendiilor optimă.