Mircea Brânduşă. Vineri de Izvorul Tămăduirii, praznicul ce-ţi întăreşte credinţa, am vizitat comuna Grădiştea. Constantin Corbu, primarul localităţii, cu calmul său proverbial, a îmbinat utilul cu plăcutul reuşind să mă ţină conectat la treburile administraţiei locale aproximativ 4 ore. Timp în care şi-a aşezat meticulos semnătura pe documentele instituţiei, a primit şi rezolvat audienţe şi a răspuns întrebărilor mele. În interviul de mai jos, Constantin Corbu prezintă un scurt raport al activităţii primăriei din primul an al mandatului său, face cunoscute problemele pe care le are, realizările şi proiectele sale de viitor.
Rep: Care ar fi bilanţul administraţiei locale după un an din mandatul dvs?
C.C.: Aş putea spune că este unul pozitiv. În administraţia locală Grădiştea aparatul de specialitate al primarului lucrează bine. Arierate nu există. Bugetul local a fost aprobat în termeni legali. O parte din suma care îl constituie a fost virată în fondul de rulment şi se va folosi la lucrări de modernizare a străzilor comunale, modernizarea Şcolii din Grădiştea. Economic, primăria Grădiştea face un efort financiar deosebit de mare pentru a asigura salariile asistenţilor personali care se ridică la 600 mii lei. 190 mii lei vin de la bugetul de stat iar pentru restul de 410 mii lei va trebui să găsim soluţii. În opinia mea salvarea ar veni printr-o rectificare bugetară de la stat. Colectarea taxelor şi impozitelor s-a făcut într-un procent foarte bun, 37% până la 31 martie. Sumele încasate vor fi direcţionate către cheltuielile curente ale comunei, respectiv plata facturilor la energia electrică a diferitelor servicii, închirierea lămpilor de iluminat, salubrizarea comunei şi cofinanţarea lucrărilor la Şcoala din Grădiştea.
Rep: Care ar fi principalele probleme cu care vă confruntaţi în prezent?
C.C.: Administrativ, un funcţionar – contabilul şef, Vasile Matei şi-a prezentat la 01.04. demisia invocând motive personale, iar un alt funcţionar – ing. cadastru Constantin Olteanu refuză să se prezinte la serviciu, chiar dacă primarul îi face cunoscut că este aşteptat de cetăţenii comunei pentru a le soluţiona problemele. Lipsa locurilor de muncă reprezintă încă o problemă care îmi dă de gândit. Din punct de vedere social există o multitudine de probleme datorate îmbătrânirii populaţiei. Nu în ultimul rând, deşi a primit sprijin financiar din partea Consiliului Local şi a fost asigurată mentenanţa cu echipamente noi, mă nemulţumeşte profund parcursul slab al echipei de fotbal Dunărea Grădiştea. Ca echipa de fotbal să revină la rezultatele de altădată, trebuie revizuit întreg lotul de jucători.
Rep: Aţi căutat soluţii la toate aceste probleme? Cum vedeţi rezolvarea lor?
C.C.: Întrucât legea nu ne permite să lucrăm mai mult de 90 de zile cu interimat pe postul de contabil şef, am solicitat Guvernului şi ANFP deblocarea acestui post în vederea susţinerii unui concurs pentru ocuparea locului vacant. În ceea ce priveşte posibila vacantare a postului de ing. cadastru, mi-am luat măsuri şi am trimis la specializare un inginer în domeniu. În vederea creării unor locuri de muncă, primăria a iniţiat o serie de oferte investitorilor interesaţi. Pentru populaţia în vârstă, din 3 în 3 luni organizăm întruniri cu pensionarii comunei. Pe 15 mai ora 10 a avut loc în sala Căminului Cultural o astfel de întâlnire unde au fost invitaţi în mod special Nicolae Medeleanu în vârstă de 90 de ani şi Gheorghe Topârceanu care va împlini 101 ani. Acesta va primi din partea Prefecturii o diplomă de veteran de război şi o sticlă cu şampanie.
Rep: Aţi amintit mai sus de investitori. Aveţi cereri din partea lor? Prin ce reuşiţi să-i atrageţi? Primăria ce facilităţi le crează?
C.C.: Primăria a scos la licitaţie, conform legislaţiei în vigoare, două categorii de terenuri: a) terenuri găsite fără proprietari puse la dispoziţia Consiliului Local în vederea aprobării vânzării către cei interesaţi pentru construirea de locuinţe; b) terenuri în vederea dezvoltării investiţiilor noi începute. Conform caietelor de sarcini depuse, doi investitori şi-au manifestat interesul pentru dezvoltarea unor afaceri având ca obiect de activitate creşterea animalelor.
Rep: Spuneţi-ne câte ceva despre realizările de până acum?
C.C.: Cel mai important proiect finalizat a fost dirijarea gunoiului de grajd şi transportul acestuia din zonele unde a fost depozitat neregulamentar de cetăţeni, către platformele ecologice de gunoi ale comunei. Am iniţiat personal întâlniri periodice cu primarii care fac parte din programul Ecosalubris Gălăţui, în care am propus întocmirea unor documentaţii în vederea obţinerii autorizaţiilor necesare pentru înfiinţarea unor platforme de transfer intermediar a gunoiului de grajd şi menajer. Astfel, am putea rezolva din nou marea problemă de colectare şi selectare a gunoiului din cele 7 comune intrate în acest program. Iniţierea şi elaborarea documentaţiei necesare pentru accesarea fondurilor necesare pentru ”Înfiinţare parc tematic în comuna Grădiştea” în cadrul Programului Operaţional de Pescuit 2007-2013, Axa prioritară 4. Atribuirea unor suprafeţe de islaz în concesiune către Asociaţia Crescătorilor de Animale OVIT Grădiştea, cât şi stabilirea unui regulament de păşunare. Cu sprijinul deputatului Dan Ştefan Motreanu am obţinut fondurile financiare necesare demarării lucrărilor la noua Grădiniţă cu 2 săli de curs din satul Rasa. Instalarea centralei termice şi racordarea la energia electrică a acesteia la Şcoala din satul Grădiştea.
Rep: Ce proiecte de viitor se regăsesc pe agenda dvs de lucru?
C.C.: Prin programul SEAP – implementarea unui proiect Master Plan al comunei Grădiştea pe 4 ani cu obiectiv Reparaţii Străzi Comunale şi Podeţe; Înfiinţare Parc Tematic care are ca obiective: Îmbunătăţirea Infrastructurii Locale, Punerea în valoare şi creşterea potenţialului economic şi social al localităţii; Dezvoltarea Durabilă a Mediului Rural şi Dezvoltarea de Spaţii Multifuncţionale – de educaţie şi petrecerea timpului liber; Proiect Asociere cu Eqo Aqua Management pentru semnare acord principiu în vederea obţinerii fondurilor financiare pentru lucrări de potabilizare apă şi canalizare; Proiect Reabilitare şi Modernizare Staţie Autobuz din satele Rasa şi Bogata.
Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor?
C.C.: În primul rând, Hristos a înviat! La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Constantin şi Elena! Le mulţumesc pentru încredere şi le cer să dea dovadă de înţelegere şi răbdare pentru a realiza împreună ceea ce ne-am propus.