joi, ianuarie 9, 2025
AcasăCOMUNITATECostel Boitan admite că nu este uşor să administrezi o comună de...

Costel Boitan admite că nu este uşor să administrezi o comună de gradul III, cum este Valea Argovei, cu un buget foarte mic

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. În iunie 2012 când a câştigat alegerile locale, Costel Boitan nu a găsit în primăria Valea Argovei proiecte în stadiu de SF sau în curs de derulare, ba dimpotrivă s-a confruntat cu datorii de peste 400.000 lei din care 300.000 lei fiind imputaţi de organele de control comunităţii pe motiv că au fost folosiţi către o altă destinaţie decât acolo unde au fost direcţionaţi. Imediat după investire, Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, şi-a orientat activitatea către îndeplinirea obiectivelor stabilite de administraţia publică locală a comunei Valea Argovei.

Aflat la primul mandat, realizările edilului sunt extrem de semnificative. A început cu infrastructura rutieră, reuşind pietruirea unor drumuri locale de interes public. Şcolile din satele Valea Argovei şi Siliştea au fost reabilitate cu bani din bugetul local, necesitând înlocuirea tâmplăriei şi lucrări de reparaţii la acoperişuri. Prin munca depusă de cetăţenii comunei, beneficiari ai legii 416 s-a reabilitat „blocul” specialiştilor care lucrează în comună, clădire care nu a mai fost reparată dinaintea anilor 90. În satul Siliştea s-a reabilitat drumul de la intrarea în localitate, sediul căminului cultural şi s-a înfiinţat un mic părculeţ de joacă.

În satele Valea Argovei şi Siliştea s-au efectuat lucrări de reparaţii la monumentele eroilor, locaţii unde an de an au loc depuneri de coroane în amintirea celor morţi pe câmpul de luptă. În timpul scurs din acest mandat, primarul Boitan şi-a asumat riscul de a nu mări impozitele şi taxele locale luând în consideraţie nivelul de trai scăzut al populaţiei îmbătrânite şi cu venituri mici, renunţând astfel la realizarea unor posibile lucrări în regie proprie. Pentru colectarea impozitelor şi taxelor, Primăria Valea Argovei a implementat un program electronic şi a angajat prin asociaţia comunelor încă un casier.

Cu toate aceste măsuri procentul de colectare nu se ridică la aşteptările primarului Boitan, asta datorită veniturilor scăzute ale populaţiei pe de-o parte, iar pe de altă parte prin refuzul unora de a-şi achita datoriile. Întrucât criza financiară s-a făcut resimţită şi în Valea Argovei, Costel Boitan „a strâns cureaua” reuşind economii importante la bugetul local. A înscris comuna Valea Argovei într-o asociaţie bursieră, scoţând la licitaţie consumul de curent prin care a obţinut un preţ mai mic cu 17%/kw. Pentru eficientizarea iluminatului public stradal primăria a încheiat un contract de mentenanţă cu o societate de resort care asigură funcţionarea acestui sistem în parametri optimi. Primăria a iniţiat în cursul anului 2015 întocmirea unui proiect de construire cu fonduri europene a unei microcentrale fotovoltaice ce se va întinde pe o suprafaţă de 2 ha în zona satului Ostrov. Această centrală va produce energie electrică pentru toate instituţiile publice din comună şi va furniza energie locuitorilor la un preţ mult mai scăzut. Acest proiect care va crea 10 locuri de muncă va fi cofinanţat de Consiliul Judeţean Călăraşi.

Tot la capitolul realizări putem spune că pentru menţinerea populaţiei tinere în comună primăria a lotizat în apropierea satului Valea Argovei 50 de locuri de casă repartizate tinerilor căsătoriţi care s-au încadrat legii nr.15/2003. De asemenea, conform legii nr. 165/2013 primăria a angajat o societate specializată în cadastru care a inventariat întreaga suprafaţă de teren a comunei. În urma verificărilor s-a constatat erodarea malurilor bazinelor piscicole „Argova” care ocupa o suprafaţă însemnată. Această suprafaţă va fi concesionată şi va crea un venit de cel puţin 13.000 lei la bugetul local.

Ca proiecte de viitor, primarul Boitan are pe agenda sa de lucru următoarele priorităţi: Înfiinţare reţea canalizare în satele Valea Argovei, Vlădiceasca şi Siliştea; Reabilitarea, modernizarea şi dotarea instituţiilor de învăţământ; Asfaltarea străzilor de interes public local; Achiziţionarea unui utilaj care să deservească lucrările de întreţinere a drumurilor şi a sistemului de alimentare cu apă al comunei; Derularea unui proiect prin care se va construi un cămin cultural în satul Valea Argovei.

Odată cu definitivarea bugetului local Primăria Valea Argovei va demara următoarele obiective: Reparaţii curente la Şcolile din satele Valea Argovei şi Siliştea; Îngrădirea bazei sportive şi a cimitirului din satul Valea Argovei; Înfiinţarea a 4 km de trotuare în satul Valea Argovei; Construirea unui teren de sport în curtea şcolii din Valea Argovei, care va avea ca destinaţie orele de educaţie fizică; Lucrări de reparaţie a tuturor drumurilor şi străzilor colaterale din comună; Întocmire SF cămin cultural, satul Valea Argovei. Costel Boitan admite că nu este uşor să administrezi o comună de gradul III cum este Valea Argovei, cu un buget foarte mic. Totodată se declară nemulţumit de cele realizate în cei 2 ani şi jumătate din mandatul său de primar şi va încerca să arate până la viitoarele alegeri locale că se poate şi mai mult, astfel încât locuitorii comunei să poată beneficia de condiţii decente de viaţă.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite