Mircea Brândușă. La final de an 2023, Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, prezintă bilanțul primăriei, dar și ce așteptări are de la 2024.
Rep: Domnule Boitan, cum descrieți anul 2023 pentru administrația publică pe care o conduceți în Valea Argovei?
C.B.: Un an extraordinar de greu. Mi-ar fi plăcut să fie cel puțin la nivelul anului anterior. Asta din cauza hățișurilor din legislație. Am făcut două proiecte, pe apă și canalizare în satele Siliștea și Vlădiceasca, pe Anghel Saligny și am reușit, să zic așa, să depun documentația tehnică pe platforma Ministerului Dezvoltării.
Cred ca mi-au cerut de cinci șase ori clarificări până în prezent. Și totuși, nu reușesc să semnez contractul de finanțare. Sper ca după ultimele discuții să semnăm pentru că licitația am organizat-o cu clauză suspensivă, astfel că sper să dau ordinul de începere a lucrărilor.
Avem un alt proiect în derulare pentru reabilitare corp școală, prin ADR Sud Muntenia. La acest proiect am avut neșansa să găsesc un constructor neserios. Asta pentru că la licitații se prezintă tot felul de nepricepuți. Din cauza acestui aspect nu am putut finaliza lucrările în 2023.
Problema este că lucrările neafectate vor fi suportate în 2024 din bugetul local, ori asta îmi este imposibil. Așa că voi solicita sprijinul Consiliului județean, că altă speranță nu am pentru finalizare. Este vorba de câteva miliarde de lei vechi, bani pe care nu îi am în visteria primăriei. Și asta doar că pe piața constructorilor nu mai există meseriași.
Rep: Am înțeles că există probleme cu rețeaua de apă. Despre ce este vorba?
C.B.: Da, recuperăm foarte greu și puțin de la cetățeni contravaloarea serviciilor de mentenanță a rețelei de apă, inclusiv, apa consumată.
Rep: Ce soluții aveți în acest sens?
C.B.: Pentru a reglementa aceste probleme am introdus o solicitare către Ecoaqua Călărași pentru a prelua serviciile de mentenanță. Avem însă o problemă: nu am făcut recepția la rețeaua de canalizare, proiect derulat prin PNDL 2.
Termenul a fost prelungit până la finele lui 2024, însă eu sper să fac recepția finală în martie și să o dau în folosință. La acea dată, poate că Ecoaqua va dori să opereze și pe raza comunei noastre.
O altă soluție ar fi înființarea unui serviciu propriu pentru apă și canalizare. Ca atare, în ultima ședință de consiliu local (20 decembrie) am supus la rubrica diverse înființarea acestui serviciu pe care, să fiu sincer, mi-l doresc din tot sufletul. Sunt conștient că este foarte greu.
Asta pentru că în zona unde ne aflăm, ne va fi greu să găsim specialiști, în special, inginer stații de apă și canalizare, biolog, doi electricieni automatiști, pentru că la nivelul comunei avem 11 stații de pompare automată și 4 foraje cu pompe la o adâncime de 70 / 90 metri adâncime. Și apoi, cel puțin 4 instalatori care să lucreze la mentenanța rețelei de apă potabilă. Greu, dar nu imposibil!
Rep: Taxele și impozitele la ce nivel de încasare se află? Vor fi mărite în 2024?
C.B.: La această dată (20 decembrie 2023), nivelul de încasare este la 75%, unul destul de bun, zic eu. Chiar azi, în ședința Consiliului Local, am propus și a fost aprobată menținerea cuantumurilor pentru 2024 la nivelul celor din 2023. Vom adăuga la apă, doar cota de inflație, conform strategiei de tarifare pe termen lung, stabilită de ANRSC.
Rep: Ce așteptări aveți de la 2024?
C.B.: Dacă am spus că 2023 a fost unul greu, sunt convins că 2024 va fi foarte dificil. Pe lângă administrarea localității la parametri optimi, îmi doresc ca cele patru campanii electorale să decurgă normal și în liniște, fără evenimente neplăcute.
Rep: Cu siguranță veți candida! De ce? Cu ce iese Costel Boitan în fața electoratului său?
C.B.: Da, voi candida pentru un nou mandat. O fac pentru continuarea proiectelor demarate și pentru implementarea altora noi. Ies în fața locuitorilor cu fruntea sus, încrezător pentru că ce am promis în oferta electorală am făcut: apă, canalizare, iluminat, parcuri, instituții de învățământ moderne.
Rep: Ce priorități aveți până la scrutinul din toamnă?
B.C.: Sper din tot sufletul să implementez cele două proiecte accesate prin Anghel Saligny, asfaltare 10 km și canalizare. Cu siguranță vor aduce un plus de confort în rândul locuitorilor din Siliștea și Vlădiceasca.
Rep: Ați reușit să reduceți în prim plan fenomenul sportiv, respectiv fotbalul.
C.B.: Prin programul GAL Mostistea am primit finanțare pentru construire bază sportivă – suprafață de joc, vestiare, utilități tribună, gard împrejmuitor. Ca atare, am organizat selecții în rândul tinerilor din comună, am încropit un lot de 20 jucători, i-am legitimat și am înscris echipa în campionatul Ligii a V-a la AJF Călărași.
Din păcate, anul 2023 a fost precar agriculturii, pricipala ocupație pe raza comunei, astfel că nu am îndrăznit sa solicit sponsorizare agenților economici. Îi aștept în 2024 în număr cât mai mare.
Rep: Domnule Boitan, ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei Valea Argovei?
CB: Să se bucure de sărbătorile de iarnă în pace și liniște! Să aibă un an 2024 plin cu ceea ce își doresc!