Pe 24 ianuarie, românii din toate colțurile țării celebrează Unirea Principatelor Române, moment de cotitură în istoria acestui popor. Călărășenii din acele vremuri au sărbătorit cu mare fast și bucurie evenimentul, arhivele și pasionații de istorie locală consemnând reacțiile acestora.
Profesorul Constantin Tudor redă pe blogul său conținutul telegramei transmise de călărășeni domnitorului Alexandru Ioan Cuza dar și consemnările unui martor la manifestările de bucurie din orașul de pe malul Borcei.
Iată cum își manifestau călărășenii entuziasmul într-o telegramă transmisă domnitorului Alexandru Ioan Cuza:
„Toţi locuitorii acestui oraş venim a felicita cu căldură pe Măria Ta, pentru binefăcătoarea iniţiativă ce aţi luat de a reorganiza Ţara pe Româneşte. La suirea Măriei Tale pe tronul României-Unite entuziasmul a străbătut toate inimile Române; astăzi el este mult mai mare în noi, căci prin acţiunile energice ale Măriei Tale vedem realizându-se speranţele generale şi legitime ale românilor.”
Prefectului judeţului Ialomiţa, a cărui reședință era orașul Călărași, emitea un ordin prin care se oficializa dorinţa locuitorilor Orașului Știrbei (Călărași) de a oferi domnitorului Alexandru Ioan Cuza un TUN, „semn de mulţumire şi recunoştinţă”.
Martor la momentele de euforie de pe străzile Călărășiului, I. Marghiloman scrie, cu emoție, câteva rânduri într-o depeșă.
„D-le Ministru, condeiul nu poate descrie entuziasmul ce am găsit în acest oraş, atât în popor cât şi în funcţionari. Sfârşitul marii manifestaţii a fost prin ridicarea a mai multe toaste în sănătatea Măriei Sale Domnitorului, a Guvernului său şi pentru prosperitatea şi întărirea Statului Român. Oraşul iluminat, torţe aprinse şi lăutari pe toate străzile.”, semnează I. Marghiloman, un martor al evenimentelor prin care Călăraşiul saluta măsurile reformatoare luate de Alexandru Ioan Cuza.