Există o deosebită admirație pentru generația trecută, cea vintage, așa cum ne place nouă s-o numim. Dar de unde această admirație? Stilul clasic este cel care rămâne cel mai apreciat în timp, poate pentru faptul că întrunește toate condițiile de a fi elegant, simplu și sofisticat în același timp.
A învăța să ai clasă se referă la a te transforma într-o persoană de cea mai fină clasă.
Clasa se referă la un grup de persoane în funcţie de lucrurile pe care le au în comun, inclusiv banii. – Ginie Sayles
Contrar părerii multora, a avea clasă nu este totuna cu a fi bogat. Poți avea foarte mulți bani și să nu ai clasă, sau poți avea clasă și să nu ai bani deloc.
Dar ce înseamnă mai exact a avea clasă?
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, noțiunea de clásic, -ă provine din limba latină classicus și se referă la ceva de prima clasă, distins, însemnat, ilustru, sănătos, viguros, care poate servi drept model: poet clasic, poezie clasică. Conform regulilor făcute de greci și de romani cuvântul clasic are sensul de distins: frumusețe clasică.
Oamenii folosesc acest cuvânt pentru a descrie o femeie stilată, sofisticată, elegantă.
Clasa este o aură de încredere care înseamnă să fii sigur, fără a fi arogant. A avea clasă nu are nimic de-a face cu banii. Înseamnă să nu te pierzi niciodată; este auto-disciplină şi auto-cunoaştere. Este siguranţa pe care o obţii când ai dovedit că poţi înfrunta viaţa. – Ann Landers
Fii de primă clasă! Clasifică-te!
Evoluția cuvântului clasă este dată de noțiunile: clasificare și a clasifica. De cele mai multe ori, conștient sau nu, clasificăm zilnic totul în jurul nostru – oamenii, lucrurile, situațiile. Însă toți oamenii, indiferent cât de diferiți am fi, vom putea recunoaște o persoană ca fiind clasică, datorită faptului că diferitele trepte ale rafinamentului sunt similare în întreaga lume. Poate vom folosi diferiți termeni, însă sensul este același.
Din această cauză, reginelor aparținând diferitelor culturi, vom atribui cuvinte precum grație, postură, rafinament, educație aleasă, etc.
Fii de primă clasă – Rafinamentul
Dacă vrei să ai clasă, rafinamentul în tot ceea ce faci este important. Să ai gusturi dintre cele mai fine, să dai dovadă de bun-gust atunci când îți alcătuiești vestimentația sau amenajezi casa, să-ți alegi cu grație cuvintele, toate ajută la o îmbunătățire a imaginii pe care o transmiți.
Sunt multe persoane care datorită salariilor lor mari cred în mod eronat că automat sunt și rafinate. Nimic mai greșit ! Rafinamentul nu are nimic de a face cu bogăția. Dacă ai bani încât să-ți permiți o viață luxoasă, nu înseamnă întotdeauna că ai clasă. Trebuie să existe o delimitare între a trăi în lux și a deveni extravagantă. A avea o viață de calitate în care cumpătarea în toate primează este un indiciu al unei persoane care are clasă.
Fii o persoană de calitate
Un lucru important în a-ți trăi viața este felul în care o faci. Trebuie să existe calitatea la baza experimentării vieții. Un prim pas în a începe să ai o viață de calitate este să fii înconjurat de oameni de calitate. Poți începe să socializezi cu cei pe care-i admiri, cei care au succes în viață, cei care au un cuvânt de spus și mai ales a căror fapte sunt demne de laudă.
Caracteristicile unei persoane cu clasă
A avea clasă înseamnă a te preocupa de îmbunătăţirea constantă a personalităţii tale. Auto-îmbunătăţirea trebuie să fie un scop în viaţă.
Pentru a deveni o persoană rafinată trebuiesc îmbunătățite următoarele aspecte:
- Bunăstarea
- Descendenţa
- Apartenența la grupuri
- Educația
- Aprecierea și implicarea în sfera artelor
- Abilități sociale
- Influenţă şi relații
- Călătorii
- Aprecierea anumitor sporturi
- Valori
- Realizare
- Hobby-uri
- Filantropie
- Bune Maniere
- Limbajul corpului și limbajul hainelor
- O foarte bună cunoaștere a limbii native și cel puțin a unei limbi străine
- Exprimare rafinată și accent controlat
- Titluri aristocrate
- Conduită
O persoană de primă clasă are mereu în vedere:
- Stilul clasic al vestimentației: tipul hainelor, stilurile clasice, limbajul culorilor, alegerea bijuteriilor, coafura, make-up permis, cele trei tipuri de manichiură pe care le poate purta: rosul clasic, natural, french, tipurile de genți și pantofi.
- Felul de a vorbi: tonalitatea vocii, dicție, accentul și pronuncția, cunoștințe lingvistice, subiecte clasice de conversație, greșeli în vorbire.
- Manierele clasice: distincția între manierele care te diferențiază de restul claselor sociale, gesturi, care parte a corpului o mișcăm și care trebuie menținută nemișcată, postură și ținută.
Fiecare aspect aduce calitate vieții. Dezvoltând aceste arii ne dă posibilitatea unui început bun pentru a deveni o persoană de primă clasă. Astfel, ne vom dezvolta încrederea în sine și cunoștinţele, vom aduce un aport benefic, în general, în ceea ce numim eleganța clasică la care visăm să ne întoarcem.
Sursa: bunele-maniere.com