joi, noiembrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATEDacă vecinii nu sunt de acord, proprietarii nu mai pot creşte animale...

Dacă vecinii nu sunt de acord, proprietarii nu mai pot creşte animale de companie în apartamente

- Advertisement -

Noul Regulament de Gestionare a Populaţiei Canine din municipiul Călăraşi prevede amenzi de până la 1000 de lei.

Rodica Dohot. Odată cu apariția Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, regulamentul de gestionare a populației canine din municipiul Călărași, aprobat prin HCL19/2012 și ulterior modificat și completat prin HCL 84 /2013 nu mai corespunde prevederilor legale și se impune aprobarea unui nou Regulament de gestionare a populației canine în municipiul Călăraşi.

În acest sens, consilierii locali vor supune votului noul regulament care a fost făcut conform noii legislaţii în vigoare,  ca şi noutate punându-se accent pe reglementarea căţeilor ţinuţi în adăpostul de la Călăraşi în regim hotelier, aflăm de la Alex Drăgulin, directorul SPGCFS Călăraşi.

Aceeaşi sursă mai spune că, în cazul deţinătorilor de animale de companie care locuiesc în apartamente este obligatorie obţinerea acordului asociaţiei de proprietari sau acordul majorităţii locatarilor domiciliati în imobilul respectiv pentru creşterea în apartament a două sau mai multe specii de animale de companie. De asemenea, se interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi pentru animale, deţinerea, hrănirea sau creşterea câinilor pe domeniul public.

Reglementările în noul regulament sunt cu precădere şi pentru persoanele care comercializează, creşte sau adăposteşte în scopuri comerciale câini, ori administrează un refugiu pentru animale. Acestea trebuie să facă o declaraţie serviciului de Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi, în interval de 30 de zile de la adoptarea prezentului Regulament. Nerespectarea prevederilor articolelor din regulement se sancţionează cu amenzi care pot ajunge şi la 1000 de lei, amenzi ce pot fi aplicate de inspectorii Primariei Municipiului Calarasi, reprezentanţi ai Poliţiei Locale sau reprezentanţi ai Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi.

Iată cum arată noul REGULAMENT de gestionare a populaţiei canine din municipiul Călăraşi

Capitolul I. Documentele De Referinţă

  • Legea 205/2004, privind protecţia animalelor, modificată şi completată cu Legea nr. 9/2008;
  • Convenţia europeană pentru protecţia animalelor de comapanie
  • Ordonanţa nr. 71/2002, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local;
  • Hotărârea Guvernului nr. 955/2004, pentru aprobarea reglementărilor cadru de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 71/2002;
  • Legea 258/2013 LEGE pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

Capitolul II. Considerente Generale

Art. 1 Prezentul regulament stabileşte reguli pentru managementul populaţiei canine din municipiul Călăraşi

Art. 2 Managementul populaţiei canine constă în armonizarea acţiunilor de supraveghere şi delimitare a dezvoltării populaţiei de câini, cu scopul obţinerii de beneficii maxime din relaţia cu animalele preferate şi reducerea până la anulare a riscurilor privind sănătatea publică, şi se realizează în următoarele etape:

  • estimarea populaţiei canine şi a ratei de înlocuire;
  • invidualizarea şi înregistrarea tuturor câinilor de pe raza municipiului Călăraşi;
  • supravegherea habitatelor şi controlul reproducţiei;
  • controlul circulaţiei şi al vânzării;
  • capturare, transport, adăpostire, deparazitare şi vaccinare sau eutanasiere;
  • programe de educaţie şi informare pentru cetăţeni.

Art. 3 În cuprinsul prezentului regulament termenii şi sintagmele de mai jos au următoarele semnificaţii:

  1. prin deţinător de animale se înţelege proprietarul, persoana care deţine cu orice titlu valabil, precum şi orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află câinele;
  2. câinele de companie – câinele deţinut sau destinat a fi deţinut de către om, în special pe lângă casă, pentru agrement sau companie;
  3. câinele fără stăpân – orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţii adiacente acestora, în afara proprietatiistapanului sau deţinătorului acestuia, necontrolot, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de ANSVSA;
  4. câine agresiv – orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane sau animale domestice în locuri publice sau private;
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop;
  1. abandonul câinelui – reprezintă lăsarea unui câine, aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical;
  2. metis – câine rezultat din încrucişarea a cel puţin două rase diferite;
  3. sterilizare – suprimarea definitivă, prin metode chirurgicale, a capacităţii de procreere;
  4. procesare – diferitele manopere suportate de câinele ajuns în Adăpostul canin al municipiului Călăraşi, în accepţiunea prezentului regulament cuprinde: deparazitare (internă/externă), vaccinare antirabică, sterilizare, identificare prin crotaliere/tatuaj; când, din diferite motive, una sau mai multe dintre acţiunile enumerate nu se aplică vorbim de „procesare incompletă”.

Capitolul III. Reglementări care privesc managementul populaţiei canine cu deţinători pe teritoriul municipiului Călăraşi

Art. 4 Deţinătorii de câini de companie trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.

Art. 5 Orice persoană care deţine un câine de companie sau care are în grijă un câine de companie este responsabil de sănătatea şi bunăstarea acestuia.

Art. 6 Deţinătorii de câini au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitar veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor.

Art. 6.1„Persoanele fizice sau juridice, proprietari sau detinatori de terenuri aflate pe raza administrativa a municipiului Călăraşi, au obligaţia de a lua măsurile necesare pentru a împiedica intrarea animalelor pe proprietatile acestora.”

Art. 7 Deţinătorii de câini de companie au obligaţia de a asigura acestora următoarele:

  1. un adăpost corespunzător, dar nu pe domeniul public;
  2. să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalul să devină liber;
  3. hrană şi apă suficiente;
  4. posibilitatea de mişcare suficientă;
  5. îngrijire şi atenţie;
  6. asistenţă medicală

Art. 8 Deţinătorii de câini au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de aceştia, fiind strict interzis abandonul şi/sau izgonirea câinilor deţinuţi.

Un câine nu poate fi deţinut ca animal de companie dacă:

  1. condiţiile enumărate la art. 7 nu sunt îndeplinite;
  2. animalul nu se poate adapta în captivitate.

Art. 9 Deţinătorii de câini de companie au obligaţia de a prezenta reprezentantului desemnat al Serviciului Public pentru Grestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi, carnetul de sănătate al câinelui, cu vaccinurile şi rapelurile la zi, eliberat de către medicul veterinar de la Adăpostul Canin sau orice alt medic veterinar autorizat şi de a solicita înregistrarea câinilor deţinuţi în baza de date constituită la nivelul municipiului Călăraşi. Este obligatorie identificarea fotografică a câinelui deţinut, prin aplicarea fotografiei pe carnetul de sănătate.

Art. 10 Deţinătorul animalului are obligaţia de a respecta normele generale de curăţenie, igienă şi întreţinere în condiţii optime a spaţiului de cazare a câinelui deţinut, fără a aduce atingere liniştii şi ordinii publice, precum şi drepturilor celorlalţi proprietari ai imobilelor învecinate.

Art. 11 În cazul deţinătorilor de animale de companie care locuiesc în apartamente este obligatorie obţinerea acordului asociaţiei de proprietari sau acordul majorităţii locatarilor domiciliati în imobilul respectiv, pentru creşterea înapartament a două sau mai multe specii de animale de companie.

Art. 12 (1) Pentru un control al reproducţiei câinilor pe raza municipiului Călăraşi, până la eradicarea populaţiei de câini comunitari, este obligatorie sterilizarea câinilor metişi deţinuţi în proprietate.

(2) Orice sterilizare solicitată, ca urmare a revendicării, serviciului de gestionare al câinilor fără stăpân se va taxa cu suma de 180 lei şi 90lei pentru pensionari.

(3) Sunt exceptaţi de la obligaţia sterilizării câinii de valoare – cu pedigree, ai MAI, MaPN şi cei înscrişi la Asociaţia Chinologică.

(3a) De asemenea pot fi exceptaţi de la obligaţia sterilizării acei câini care au un carnet de sănătate valabil şi din a căror date reiese apartenenţa acestora la una din rasele canine. Dacă datele prezentate contravin realităţii, medicul veterinar al serviciului de gestionare al câinilor fără stăpân poate decide sterilizarea respectivului animal.

(4) Revendicarea câinilor ce au fost capturaţi din haitele formate în cadrul ritualului de împerechere („nunţi”), pe lângă taxele stabilite va conţine şi o taxă suplimentară în valoare de 50 lei.

(5) Deţinerea, pe domeniul privat, a mai mult de două animale (câini) va obliga proprietarul la plata unei taxe speciale de disconfort, taxă anuală în valoare de 20 lei ce se aplică pentru fiecare animal în plus.

(6) Se interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi pentru animale, deţinerea, hrănirea sau creşterea câinilor pe domeniul public.

Art. 13 (1) În cazul refuzului de a steriliza câinele/câinii deţinuţi, proprietarul său va fi sancţionat contravenţional. (2) Nedeclararea numărului de câini deţinuţi, neplata „taxei speciale de disconfort” odată cu plata taxelor şi impozitelor anuale va fi sancţionată contravenţional.

Art.14 Accesul câinilor de companie pe domeniul public este permis doar dacă se îndeplinesc următoarele condiţii:

  • câinele este însoţit permanent, pe întreaga perioadă în care acesta se află pe domeniul public, de către deţinătorului acestuia sau de către o altă persoană cu vârstă de minim 18 ani;
  • o persoană nu poate însoţi mai mult de doi câini, câinii vor avea zgardă şi lesă individuală.

În cazul în care condiţiile prevăzute la acest articol nu sunt îndeplinite, câinii se consideră a fi câini fără stăpân.

Art. 15 Cu privire la comportamentul deţinătorilor de câini în locurile expuse publicului se instituie următoarele obligaţii ale acestora:

  1. câinii de companie sunt însoţiţi în public, obligatoriu, de către o persoană cu vârsta de minim 18 ani;
  2. Pentru orice pagubă produsă de animalul deţinut răspunderea o poartă proprietarul acestuia;
  3. Accesul câinilor de companie în localurile publice, mijloacele de transport în comun, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice şi căile de acces, este permis numai dacă aceştia sunt ţinuţi în lesă. Şi doar dacă nu există alte interdicţii care să interzică accesul animalelor.
  4. Se interzice accesul câinilor de companie în locurile de joacă pentru copii, pe plajă sau în portul turistic;
  5. Însoţitorii vor avea în mod obligatoriu, pe timpul plimbării sau scoaterii în spaţiul public a câinelui, actul de identitate şi carnetul de sănătate al câinelui. Fac excepţie câinii de însoţire ai persoanelor cu dizabilităţi şi câinii de serviciu ai M.A.I sau M.Ap. N;
  6. Însoţitorii câinilor de companie au obligaţia de a purta asupra lor materialele necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea excrementelor animalului (pungă şi mănuşi de unică folosinţă sau pungă şi mătură cu făraş);
  7. Însoţitorii câinilor de companie au obligaţia să cureţe în urma animalului şi să arunce resturile rezultate la gunoi;

Art. 16 Orice persoană care comercializează, creşte sau adăposteşte în scopuri comerciale câini, ori administrează un refugiu pentru animale trebuie să facă o declaraţie serviciului de Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi, în interval de 30 de zile de la adoptarea prezentului Regulament.

  • persoană responsabilă şi cunoştinţele acesteia în domeniu;
  • descrierea instalaţiilor, echipamentelor sau altele asemenea utilizate.

Capitolul IV. Reglementări care privesc managementul populaţiei canine fără stăpân pe teritoriul municipiuluiCălăraşi

Art. 17 Unitatea care va presta serviciul public de ecarisaj în municipiul Călăraşi este Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi.

Art.18 Compartimentul de Control şi Protecţie Animală din cadrul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi este singurul administrator al populaţiei de câini fără stăpân de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Călăraşi.

Art.19 Procesul aflat în desfăşurare urmăreşte controlul reproducţiei în vederea stabilizării numărului de câini fără stăpân, pentru că ulterior numărul acestora să scadă pe cale naturală până la extincţie. Toate acţiunile desfăşurate de către Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi au ca scop împlinirea acestui deziderat.

Art.20 Sunt interzise încercările de intimidare sau orice alte activităţi ce au drept scop perturbarea sau blocarea bunei desfăşurări a acţiunilor întreprinse de angajaţii Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi.

Art.21 Se recomandă ca locuitorii municipiului Călăraşi să dea dovadă de spirit civic şi să sprijine eforturile făcute de municipalitate pentru un oraş curat.

Art.22 Câinii fără stăpân cu potenţial ridicat de adopţie pot fi tinuti pe o perioadă de maxim 30 de zile lucrătoare în adapostulcanin al Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi.

Art.22.1. Adăpostul canin al Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi, poate găzdui în limita locurilor disponibile pe baza unui contract de prestări servicii, câini cu proprietari pe o perioadă nedeterminată numai cu condiţia ca aceştia să fie sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi intern şi extern la data înregistrări în adăpost, contra unei taxe lunare de 150 lei, taxa include hrănirea câinilor cu 400 de grame hrană uscată/zi, adăparea acestora, curăţirea cuştii şi a padocului zilnic, dezinfectarea zilnică a bolurilor de hrană şi apă, asistenţă veterinară permanentă (consultaţii veterinare), cheltuieli de energie şi utilităţi, cheltuieli administrative, tratamentele ulterioare (rapelurile pentru deparazitare interne şi externă, dar şi alte tratamente) rămân în sarcina proprietarilor, acestea fiind obligatori.

Capitolul V. Reglementări care privesc organizarea activităţii serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân

Art. 23 Serviciul public de gestionare al câinilor fără stăpân va asigura protecţia câinilor conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protecţia cetăţenilor.

Art. 24 Prin serviciul public de gestionare al câinilor fără stăpân se realizează următoarele activităţi:

  1. strângerea câinilor fără stăpân, pe baza reclamaţiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice,
  2. angajaţii serviciului public de gestionare al câinilor fără stăpân se pot autosesiza şi acţiona în consecinţă în situaţiile în care se constată că prezenţa sau activitatea câinilor fără stăpân impune acest lucru. Astfel de situaţii pot apărea când se crează disconfort cetăţenilor, se stinghereşte circulaţia autoturismelor, există pericolul de a produce pagube pe spaţiul verde sau sănătatea cetăţenilor este pusă în pericol.
  3. eliberarea animalelor contra unei taxe de revendicare/adopţie sau cu scutire de taxă pentru organizaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi sau refugii pentru câinii fără stăpân;
  4. 4.    îngrijirea câinilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi înregistrarea tuturor câinilor din municipiul Călăraşi, separat în registre de evidenţă a câinilor cu deţinător şi, respectiv a câinilor fără stăpân;

Art. 25 Activitatea de capturare a câinilor fără stăpân se efectuează permanent, în tot cursul anului, conform programelor de activitate stabilite de directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi, de către personalul serviciului, dotat cu echipament de lucru şi dispozitive speciale.

Art.26 În cazul reclamaţiilor scrise, pentru ca acestea să fie luate în consideraţie, este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii:

  1. reclamaţiile ce nu se referă la o situaţie concretă nu vor fi luate în considerare;
  2. redactarea trebuie făcută cu un scris inteligibil, aşa încât să nu se creeze confuzii;
  3. reclamaţia va conţine obligatoriu datele de contact ale reclamantului (numele, adresa de domiciliu, număr de telefon) dar şi date explicite cu privire la evenimentul reclamat (situaţie existentă, adresă, elemente de identificare a câinilor ce fac obiectul reclamaţiei etc.);
  4. la data şi ora convenită, de comun acord, pentru intervenţia echipajului specializat, reclamantul are obligaţia de a fi prezent sau să delege o persoană care să-l reprezinte;
  5. la finele intervenţiei, reclamantul său persoana delegată de acesta, va semna un proces verbal din care să reiasă rezolvarea reclamaţiei şi felul în care aceasta s-a soluţionat.

Îndeplinirea condiţiilor stipulate în prezentul articol, se consideră a fi obligativitatea reclamantului.

Serviciului Public pentru GrestionareaCainilorFaraStapanCalarasi va răspunde reclamaţiilor în ordinea dată de gravitatea situaţiei reclamate dar şi de alte activităţi aflate în desfăşurare.

Art. 27 Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăpostul pentru câinii fără stăpân, unde vor fi cazaţi pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare, cu respectarea prezentului regulament şi a normelor legale.

Art. 28 Cazarea câinilor se va face la biobază, în padocuri separate, după următoarele criterii:

  1. stare de sănătate;
  2. vârstă;
  3. sex;
  4. grad de agresivitate.

Art. 29 În perioada cazării în cadrul adăpostului li se va asigura hrană după cum urmează:

– Căţeii în vârstă de 6- 12 săptămâni vor fi hrăniţi de 3 ori pe zi cu hrană pentru câini în cantitate de 100 grame/zi;

– Câinii în vârstă de peste 12 săptămâni până la 12 luni vor fi hrăniţi de 2 ori pe zi cu hrană pentru câini în cantitate de 250 grame/zi;

– Câinii peste 1 an vor fi hrăniţi o dată pe zi, cu hrană pentru câini, în cantitate de 400 grame/zi.

Art. 30 Evidenţa pentru gestionarea câinilor fără stăpân se va face prin următoarele înregistrări, vizate de către medicul veterinar:

  1. registrul de capturare: în care se vor menţiona: numărul de câini prinşi, data capturării, data şi ora cazării în adăpost, caracteristicile individuale ale animalului.
  2. registrul de adopţie şi gestionare a câinilor comunitari în care se vor menţiona: numărul de câini revendicaţi, adoptaţi, eutanasiaţi, substanţa utilizată şi numele persoanei care realizează eutanasia, numărul de crotal, numărul fişei de adopţie, data vaccinării antirabice, data sterilizării, data predării cadavrelor la societăţile ce vor executa incinerarea, precum şi persoanele care au instrumentat manoperele respective.
  3. raportări lunare la direcţia Veterinară, conform prevederilor art. 12/OUG 155/2001.

Art. 31 Depozitarea materialelor şi substanţelor de tratament se face în spaţiu special amenajat, în condiţii de maximă securitate, şi gestionarea va fi făcută în registre de evidenţă a substanţelor,

Art. 32 Acţiunile de capturare, adăpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie se pot efectua şi în prezenţa reprezentanţilor societăţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicită acest lucru, în baza unui program orar prestabilit.

Art. 33Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu câini şi abandonarea sau inducerea de suferinţe câinilor.

Art. 34 Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe străzi vor fi incinerate sau predate catreunitati de colectare a cadavrelor autorizate de către D.S.V.S.A, interzicându-se folosirea lor pentru obţinerea de piei, grăsimi, carne, faina proteică şi alte produse.

Art. 35 Capturarea câinilor

  1. Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens.
  2. Capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care capturează câinii fără stăpân dar şi salariaţii Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic.
  3. Persoanele care capturează câinii vor lucra în echipe de câte trei, plus şoferul mijlocului de transport şi vor purta echipament de protecţie adecvat.
  4. Personalul calificat poate captura câinii cu sarbacane, crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să-l poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea animalului în cuşcă.
  5. Câinii foarte agresivi şi cei de talie medie si mare, situaţi în spaţii inaccesibile sau suspecţi de a fi turbaţi, pot fi imobilizaţi cu ajutorul sarbacanelor pentru captură cu săgeată care permit injectarea câinilor cu produse imobilizante
  6. Se vor utiliza hidroclorură de ketamină şi xylazina (ori substanţe cu efecte similare). Injectarea pe cale intramusculară a celor două produse în asociere este recomandată pentru câini, având un efect rapid, aproximativ 5 minute, şi fiind puţin periculoasă pentru trecători.
  7. O alta asociere de produse foarte eficientă – etorfina cu acepromazina – poate fi folosită cu respectarea legislaţiei în vigoare.
  8. Armele de captură nu pot fi utilizate pentru capturarea căţeilor, aceştia putând fi răniţi grav.

Art. 36 Transportul Câinilor

  1. Câinii docili pot fi transportaţi până la adăposturi în vehicule închise de tip camionetă. Ei pot fi legaţi cu o lesă de colier, dar în interiorul unei cuşti puse în vehicul. Animalelor li se pot pune şi botniţe din nailon.
  2. Se va utiliza un sistem care să reducă la minimum manipularea directă a animalului.
  3. Cuştile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcţie de talia animalului. Cuşca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului. Aceste cuşti trebuie să fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzura. Se pot utiliza şi cuşti din material plastic.
  4. Vehiculele trebuie să fie bine ventilate şi să protejeze animalele împotriva intemperiilor naturii.

Art. 37 Revendicarea, adopţia şi încredinţarea câinilor

  1. Încredinţarea câinilor revendicaţi sau ceruţi spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizaţi, vaccinaţi antirabic, deparazitaţi şi identificaţi prin aplicarea de crotali.
  2. Revendicarea se va face numai dup ace persoanafizicasau juridical face dovadacaesteproprietarul de drept al caineluisiachitareauneisume care reprezintăcheltuielilemedicaleşi de întreţinere (20 lei/zi).
  3. Adopţia se poate face numaidupaexpirareacelor 7 zilelucratoare de candcainele a fostinregistrat în adapostulcanin, pentruincheiereadeclaratiei– angajament de adopţie, persoanele fizice sau juridice sunt obligate să facă dovada spaţiului de creştere a câinelui, dovada venuturilor pentru a permite crestereacainilor, iar în cazul în care sunt adoptaţi doi sau mai multicaini, acordul asociaţiei de proprietari sau acordul majorităţii vecinilor domiciliaţi la adresa respectivă.

Pentru câinii care au fost încredinţaţi anterior în baza declaraţiei angajament, ridicaţi de către echipajul specializat de pe domeniul public, taxa de revendicare este de 100 lei la prima abatere şi de 300 lei la cea de a doua abatere sau mai multe, precum şi următoarele.

  1. Respectarea în totalitate a declaraţiei de adopţie/revendicarea de catrepersoanelefizicesau

Juridicepenumelecarora au fostintocmite de catrereprezentantiiServiciului public pentrugestionareacainilorfarastapanCalarasi.”

Capitolul VI. Dispoziţii finale

Art.38 (a) Nerespectarea prevederilor de la articolele 7,8,9 şi 10 din prezentul regulament se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 400 lei;

(b) Nerespectarea prevederilor de la articolele 15, 16, 20 şi 35 din prezentul regulament se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 600 lei;

(c) Nerespectarea prevederilor de la articolele 12(2), 6.1. Şi 13 din prezentul regulament se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 şi 800 lei;

(d) Nerespectarea prevederilor de la articolele 12(5,6), 11 şi 14 din prezentul regulament se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 şi 800 lei şi direcţionarea câinilor către Biobază.

(e) Nerespectarea prevederilor de la articolul 39 (3) din prezentul regulament se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1 000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi întocmirea proceselor verbale de contravenţie se face de către inspectorii Primariei Municipiului Calarasi, reprezentanţi ai Poliţiei Locale sau reprezentanţi ai Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călăraşi.

Art. 39 (a) Accesul în incinta adapostului de către persoane fizice, juridice, fundaţii şi O.N.G. în vederea adoptiilor şi a donaţiilor, se poate face de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00, însoţiţi de personalul autorizat al adăpostului.

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite