Rodica Zaharia. Ninsoarea căzută în ultima perioadă a făcut ca municipiul Călăraşi să se „îmbogăţească” cu coloşi considerabili de zăpadă. Municipalitatea s-a preocupat în primă fază de degajarea căilor de acces, apoi a început căratul zăpezii, în special fiind vizate intersecţiile, şcolile şi unităţile administrative.
„Datorită cantităţii mari de zăpadă, sunt mai refractar la căratul acesteia. Am constatat că s-a cărat multă zăpadă, mii de tone. Am încercat şi încă lucrăm ca numai la intersecţii să optimizăm vizibilitatea celor care trec prin aceste locuri, iar acum lucrăm la luarea zăpezii din faţa unităţilor de învăţământ şi de la unităţile administrativ-teritoriale din municipiu”, a precizat primarul Drăgulin.
Desigur, cum toate se învârt în jurul sumelor alocate pentru această deszăpezire, edilul municipiului a făcut precizarea că oricât de mulţi bani s-ar cheltui, nu ar fi posibilă luarea întregii zăpezi din tot municipiul Călăraşi. Chiar dacă s-a solicitat operatorului care se ocupă de deszăpezire să ceară firmelor participante la licitaţie să vină cu preţuri mai mici, din cauza ninsorii puternice s-a suplimentat numărul de wolle şi camioane.
„Gândiţi-vă că o să veniţi să mă întrebaţi câţi bani s-au cheltuit. Noi avem prinşi cam în jur de 2.000.000 de lei pentru toată activitatea de deszăpezire. O să vedem dacă aceşti bani ne ajung pentru că numai în şase zile s-a cărat o cantitate enormă de zăpadă şi au fost angrenate mult mai multe utilaje. Comparativ cu anul trecut, cele 34 de utilaje pe care le aveam nu ne-au fost de ajuns, evident anul acesta s-a mărit numărul de utilaje. Pentru a micşora cheltuielile am început treaba, nu din 15 noiembrie, cum era stabilit, ci din 1 decembrie şi nu ne vom opri pe 15 martie, ci pe 1 martie 2014. Am solicitat operatorului să solicite ofertanţilor să vină cu preţuri mai mici decât anul trecut, dar faptul că am avut parte de multă zăpadă, evident ne-a trebuit basculante şi wolle suplimentare pentru cărat. Dar a căra toată zăpada din municipiu este o aberaţie. Eu am fost în Bucureşti şi vă spun, fără să mă laud, la Călăraşi s-a făcut deszăpezire mult mai bună decât în multe alte oraşe. În afară de arterele principale, se pot vedea străzile laterale şi cum s-a luat zăpada de acolo”, a mai menţionat Drăgulin.
Primarul municipiului s-a arătat mulţumit de cum au decurs lucrurile cu deszăpezirea în Călăraşi, mai ales că a supraveghet personal activitatea.
„Eu zic că ne-am descurcat bine pentru că am fost în permanenţă acolo şi nimeni nu are ce să spună, cum că nu a fost o mobilizare corespunzătoare. Putea să se spună că nu s-a făcut treaba, atâta timp cât nu eram eu acolo, dar eu am fost prezent tot timpul şi lucrurile s-au făcut aşa cum trebuie, cât mai profesionist.”
Municipalitatea a luat în calcul şi faptul că, prin topirea cantităţii mari de zăpadă, unele cartiere din municipiu ar putea fi inundate. Vizavi de acest lucru, Drăgulin a spus că situaţia este analizată permanent şi crede că nu vor fi probleme pe acest segment.
„Desigur, avem în vedere şi faptul că existenţa unei cantităţi mari de zăpadă, prin topirea ei se poate ajunge la inundaţii în unele cartiere. Voi vorbi cu cei de la ISU, vom supraveghea situaţia şi sper să nu ajungem acolo. Eu cred că nu o să fie probleme cu inundaţiile, mai ales că în zonele vizate s-a făcut şi canalizarea, pompele electrice funcţionează, deci nu cred că vor fi probleme de genul ăsta. Acum… nu pot fi un prevestitor, noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă, vom analiza periodic situaţia şi vom evalua permanent ce se întâmplă şi vom lua măsurile cuvenite la vremea respectivă”, a mai punctat edilul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.