marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATEDan Velicu, primar Ciocăneşti: „Sper să fim sprijiniţi, de-aia am venit la...

Dan Velicu, primar Ciocăneşti: „Sper să fim sprijiniţi, de-aia am venit la primărie să facem ceva”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Noul primar al comunei Ciocăneşti, Dan Velicu, îşi prezintă în materialul de mai jos, bilanţul său de activitate după primele 270 de zile de la instalarea în fotoliul de edil. Prioritatea lui Dan Velicu este depunerea de proiecte, care să ajute dezvoltarea comunei, fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene reprezentând soluţia optimă pentru dezvoltarea localităţii.

Rep: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar şi de ce PSD?

D.V.: Am candidat la propunerea locuitorilor care îmi solicitau acest lucru de câte ori mă întâlneau pe stradă. Am avut o încercare în 2008 eşuată, 2012 aproape de victorie, 2016 retragere totală. În 2020 am fost activ din punct de vedere politic, ceea ce i-a plăcut domnului preşedinte. În urma discuţiilor purtate cu domnia sa, am acceptat propunerea de a candida şi în ciuda faptului că plecam din poziţia de outsider, am învins detaşat.

Rep: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de primar?

D.V.: O vorbă a doamnei Irina Loghin, ex senator, spune cam aşa: „Politica înseamnă să faci bine oamenilor, bine pentru comunitate, bine pentru toată lumea”. Pentru mine, funcţia de primar este o mare mândrie, dar şi un ideal. Primarul aduce lumină, speranţă şi iubire în calea locuitorilor pe care îi reprezintă. A fi primar este, până la urmă, o artă, ca şi meserie vorbind!

Rep: Văd că aveţi vorbe frumoase. V-aş ruga să vă prezentaţi în câteva cuvinte, fiind pentru prima oară prezent în ziarul Obiectiv.

D.V.: În 1995 am intrat în mediul privat, am început de la câteva ha, am ajuns la multe. Am avut 5 proiecte europene câştigate şi implementate. Dacă pentru mine am putut, pot şi pentru comună. Am doi copii, care i-am adus de la Bucureşti şi le-am predat afacerea. Astfel, nu puteam să fac pasul la primărie. Sper ca ei să se ocupe de afacere, eu de primărie. Sunt de profesie economist, am lucrat la fostul IAS Ciocăneşti până la revoluţie şi sunt un familist convins.

Rep: O carte de vizită scurtă dar cuprinzătoare. În ce mod, cum aţi efectuat tranziţia de la administraţia Pavel la Velicu?

D.V.: O tranziţie dificilă, după o guvernare de 20 de ani a unui om. Mi-a venit foarte greu să schimb mentalităţi, să schimb oameni. Lumea m-a catalogat ca un om rău, că o să dau lumea afară. În timp, le-am demonstrat acestora că n-am dat pe nimeni afară, am mers cu toată echipa în continuare, le-am schimbat hard-ul, le-am schimbat cd-ul şi văd că mă ascultă şi facem treabă. Mă bucură acest aspect, reprezentând o bifă albă în cartea mea de vizită, în calitate de primar.

Rep: Politic, lucrurile s-au aşezat bine. Din punct de vedere administrativ, economic şi social cum aţi preluat primăria?

D.V.: Ca şi servicii, primăria stătea relativ bine. Nu dau vina pe vechea conducere, au mai fost şi probleme dar le-am remediat în timp, iar acum se află pe linia de ascendentă.

Rep: Din punct de vedere social, există vreun caz în comună care merită să fie mediatizat, astfel încât să primească sprijin?

D.V.: Avem un caz deja în demersuri către Consiliul Judeţean, un caz mai deosebit cu o familie, un tată cu 4 copii. Datorită ploilor i-a căzut casa şi cu sponsorizări, cu ce putem noi, cu Consiliul Local, Consiliul Judeţean îl ajutăm să îşi repare casa. Doar că, dat fiind faptul că în curtea acestuia se află un monument istoric, o cruce, ne trebuie un aviz de la Direcţia de Cultură să putem să mutăm crucea.

Rep: Ce a putut realiza primarul Velicu în aceste 9 luni?

D.V.: Am implementat sau mai bine zis am definitivat două proiecte ale fostului primar şi anume: extindere străzi 8,5 km şi reabilitare iluminat public stradal prin montarea a 980 lămpi cu tehnologie led. Tot de la fosta administraţie avem un proiect început, dar s-au blocat banii la nivel de C.N.I. Acesta cuprinde reabilitare şi extindere reţea alimentare pe partea de sud a DN 31, de 7.5 km. Acum să vi le fac cunoscute pe ale mele. În sesiunea de primăvară am depus lista sinteză cu următoarele proiecte: construire sală de sport în curtea şcolii gimnaziale, reabilitare apă pe partea de nord a DN 31, a cărei reţea veche de 30 de ani, din fier, vrem să o înlocuim în prima etapă pe o lungime de 3 km; construirea unui nou dispensar în comuna Ciocăneşti; reabilitare cămin cultural la care nu s-au efectuat lucrări de mai bine de 50 de ani şi proiectul meu de suflet, promis locuitorilor în campanie, înfiinţare reţea de gaze naturale. Pentru implementarea acestui proiect s-a muncit foarte mult, s-a făcut un studiu de fezabilitate, s-au stabilit puncte de branşare, iar acum suntem în momentul de a depune documentaţia tehnică.

Rep: La data la care vorbim, ce lucrări sunt în curs de derulare?

D.V.: De 7 luni am făcut, cred, 50 de avize la toate proiectele astea. Deja lucrăm la definitivarea unei grădiniţe cu 3 săli de clasă făcută prin Ministerul Educaţiei, sunt mai multe echipe care lucrează, suntem în curs de finalizare. Partea noastră de cofinanţare fiind montarea unei centrale termice, branşamentul la iluminat, plus construirea unui teren de sport, a unui parc de joacă pentru copii, o magazie de lemne şi o magazie depozitare scule PSI.

Rep: Am văzut lucruri noi în primărie. Sediul a fost extins, modernizat şi dotat cu mobilier şi logistică nouă. La propunerea cui au fost realizate aceste lucrări? Aţi fost implicat în acest proiect?

D.V.: Da, e gândirea mea. Trăim în secolul 21 nu mai suntem în secolul 19. Când am intrat în sediu, mi s-a părut ceva retro. Am renovat biroul taxe şi impozite, am mărit spaţiul de lucru, funcţionarii erau foarte înghesuiţi, l-am iluminat corespunzător, am făcut un ghişeu din geam termopan.  Biroul primarului, sala de şedinţe şi biroul urbanism au fost reabilitate complet şi încă mai avem de lucru. Iar o mare realizare pe care am făcut-o de când sunt primar o reprezintă reabilitarea fostul dispensar, avem mărturie o galerie foto, elocventă, despre cum arăta şi cum este în prezent. Nu vă mai spun cum arătau parcurile în octombrie când am venit şi cum arată acum. Nici acum nu sunt de nota 10, dar cetăţenii, tineretul şi copii beneficiază de curăţenie, linişte şi confort.

Rep: Ce va face Dan Velicu pentru a dezvolta comuna? Va atrage investitori astfel încât aceştia să creeze locuri de muncă şi să aducă venituri suplimentare la bugetul local?

D.V.: Suntem în căutări, ca să zic aşa, cu proprietarii fostului IAS Ciocăneşti. Am o hartă în faţă cu fostul IAS şi vrem să intrăm în posesia lui, fiindcă acolo se depozitau multe gunoaie şi am dori, dacă s-ar putea, să luăm terenul, e vorba de 25 ha, să ne gândim să-l închiriem, să-l concesionăm pentru investitori, se pot face multe lucruri pozitive acolo. Se pot face panouri fotovoltaice, se pot face fabrici, ferme de animale, etc.

Rep: Vă ştiu ca un mare iubitor al sportului şi al actului cultural. Veţi sprijini echipa de fotbal, mai ales că acum este noua deţinătoare a Cupei României, faza judeţeană?

D.V.: Echipa de fotbal va activa în continuare în liga a IV-a a campionatului judeţean de fotbal. Din câte ştiu, nu a mai câştigat un trofeu de foarte mult timp. Ne onorează câştigarea Cupei României şi dreptul de a reprezenta judeţul. N.R. (Pe 28 iulie a întâlnit în turul întâi divizionara

C Înainte Modelu, în faţa căreia a obţinut o surprinzătoare şi frumoasă victorie, scor 4-3, după loviturile de departajare). N-am venit cu altfel de gânduri. Eu aşa ştiu de copil, comuna trebuie să aibă echipă de fotbal, echipă de dansuri, popă, miliţian şi primar. Un alt aspect frumos este faptul că de curând ni s-a confirmat că ansamblul de dansuri populare al comunei, Macii Bărăganului, a fost invitat să participe la festivalul/concursul naţional de la Mioveni, fiind selectat între primele 8 din ţară, şi vom participa cu toată forţa, cu gândul la trofeul cel mare.

Rep: Despre micuţa, dar extrem de talentată fanfară ce spuneţi?

D.V.: Fanfara Ciocăneşti va fi în august la preselecţie la Constanţa la „Românii au talent”. Vrem să participăm exact cum zice la Biblie „mulţi chemaţi puţini aleşi” dar noi vrem să participăm, ne mândrim cu o fanfară cum n-are nimeni în zonă şi chiar aşa este, nişte copii luaţi din punctul zero, ca şi pregătire, au ajuns la performanţe uluitoare, aproape de maxim.

Rep: În afară de ce am discutat mai aveţi ceva de adăugat din planurile dvs. de viitor? Pentru următorii ani, ce priorităţi are primarul Dan Velicu?

D.V.: În următorii ani avem de îndeplinit proiectele pe care le-am propus, pe care le-am depus. Aştept sprijin din partea autorităţilor judeţene pentru a primi finanţare. Am 9 luni la primărie şi nu prea am văzut bani. Banii sunt numai pe hârtie, au fost alocaţi aproximativ 8 miliarde de la Consiliul Judeţean, dar nu i-am văzut nici în ziua de azi. Mai este puţin şi se încheie exerciţiul bugetar, se încheie anul şi n-am văzut aceşti bani. E un joc politic, unul urât. Locuitorii comunei nu au nici o vină pentru disputele astea politice. Noi, eu ca primar şi echipa cu care am venit la primărie, dorim să facem treabă, să se vadă concretizate promisiunile făcute electoratului.

Rep: În cele din urmă cetăţenii comunei vor aprecia faptul că Dan Velicu a venit cu gânduri pozitive şi se zbate pentru a implementa anumite proiecte. Se vede, tranzitând comuna, că sunt modificări radicale din punct de vedere imagistic. E o comună curată, frumoasă, parcurile întreţinute, iluminat noaptea, stadionul arată impecabil, primăria la fel.

D.V.: Sper să fim sprijiniţi, de-aia am venit la primărie să facem ceva. Peste 4 ani, dacă suntem neputincioşi, o să urcăm sculele în pod. Nu suntem bolnavi politic, nu ne agăţăm de scaun. Dacă n-am putut să realizăm într-un mandat nu putem să spunem că dacă n-am reuşit la primul, vom reuşi la al doilea, nu, se vede dacă ai forţă sau nu.

Rep: Am văzut că unii oameni vă cer sprijinul, mă refer la băiatul acela de la stadion. M-a înduioşat faptul că nu aţi ezitat şi i-aţi întins o mână de ajutor imediat. Bănuiesc că aveţi uşa biroului deschisă permanent, nu?

D.V.: Nu există la primăria Ciocăneşti audienţă. Am făcut un banner: „Pentru orice problemă nerezolvată de funcţionarii publici, adresaţi-vă primarului”. Ceva care nu cred că există în vreo primărie. Mesajul a fost ca un bumerang, mi l-am asumat, d-aia am venit aici pentru că lumea mai dă pe la „gioale”, cum se spune pe la noi. Eu sunt un altfel de primar.

Rep. În acest context, care este mesajul dumneavoastră către cetăţeni?

D.V.: Să aibă răbdare, nu se bate din palme. Dacă eu vin din privat, din care plăteam şi rezolvam, la stat e diferenţă mare. Trebuie să ai răbdare, se depun proiecte, te zbaţi să devină eligibile, apoi aştepţi finanţarea lor. Exact ca şi când programezi un copil, doar că aici necesită timp mai mult.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite