La 1 august a.c. a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care plafonează adaosul comercial la alimentele de bază, după ce Executivul condus de Marcel Ciolacu a decis plafonarea adaosului comercial pentru acestea.
Lista alimentelor de bază care vor avea adaos comercial plafonat:
- pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
- făină albă de grâu „000” 1kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăți;
- ulei de floarea soarelui 1l;
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc;
- legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
- fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă;
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1kg.
Plafonarea prețurilor la produsele alimentare de bază a fost rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.
„Protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de inflație, a fost primul obiectiv vizat odată cu preluarea guvernării. De aceea, m-am bucurat să văd că OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-și producă efectele.
Îi asigur pe toți românii că, în perioada următoare, toate autoritățile cu competențe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât prețul coșului zilnic al fiecărui român să fie redus.”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.