De la sfârşitul anului 2012, şoferii au posibilitatea de a achita rovinieta şi prin SMS. Dacă la acel moment serviciul era disponibil doar pentru o singură reţea de telefonie mobilă, de la 1 august acesta poate fi folosit de către toţi clienţii celor patru mari operatori de pe piaţa autohtonă.
Începând din 1 august, rovinieta poate fi plătită prin SMS şi de către abonaţii Digi Mobil, a informat recent Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADNR). Până la această dată, serviciul era disponibil pentru reţelele Orange, Vodafone şi Telekom.
Conform comunicatului de presă remis redacţiei noastre, pentru achitarea rovinietei prin SMS, şoferii trebuie să urmeze aceşti paşi:
1. Să transmită prin SMS, la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului şi categoria rovinietei. (Categoria rovinietei este stabilită în funcţie de tipul vehiculului. De exemplu, în cazul unui autoturism, şoferul trebuie să transmită un SMS de acest fel: B01AVN A.)
2. După trimiterea SMS-ului, şoferii vor primi un mesaj prin care vor fi informaţi cu privire la emiterea rovinietei pentru datele furnizate şi costul acesteia.
3. Să confirme emiterea rovinietei prin transmiterea unui SMS cu textul „DA” (tot la numărul 7500).
4. În fine, şoferii vor primi un SMS de confirmare ce va include: seria rovinietei; numărul de înmatriculare al vehiculului; categoria rovinietei; anul, luna, ziua şi ora expirării valabilitaţii acesteia.
Persoanele care vor să afle informaţii suplimentare despre achitarea rovinietei pot trimite un SMS cu textul „INFO” la numărul 7500 sau pot apela numărul unic 1761.
Rovinieta poate fi achitata prin SMS, în reţeaua Orange, din decembrie 2012. În reţelele Vodafone şi Telekom, acest lucru este posibil din mai şi decembrie 2013.
Atenţie! În reţelele Orange, Vodafone şi Telekom, rovinieta poate fi achitata atât de abonaţi, cât şi de cei care au cartela prepay. În cazul reţelei Digi Mobil, doar clienţii cu abonament pot folosi serviciul.
Şoferii care nu plătesc rovinieta risca amenzi de până la 4.500 de lei
Prin intermediul rovinietei, şoferii capătă dreptul de a circula, pe o perioadă de timp determinată, pe reţeaua de drumuri naţionale a României. De aceea, persoanele care n-o achita risca să fie amendate de către autorităţi.
În momentul de faţă, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul vehiculului. Cele mai mici amenzi se dau şoferilor de autoturisme (250-500 de lei), în timp ce şoferii vehiculelor de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare sau egală cu 12 tone se afla la polul opus (3.000-4.500 de lei).
În funcţie de durată de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, rovinieta poate fi valabilă timp de una, şapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful este cuprins, după caz, între 3 şi 1.210 euro.
De exemplu, tariful este de 3 euro (şapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) sau 28 de euro (12 luni) în cazul autoturismelor. Pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, tariful poate fi de 11 euro (o zi), 55 de euro (şapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile) sau 1.210 euro (12 luni). Sursa:avocatnet.ro