Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care familiile care au mai mult de doi copii ar urma să primească o indemnizație lunară pornind de la nivelul unui salariu minim net pe economie (2.000 de lei în prezent).
Proiectul de lege are ca scop luarea unor măsuri de stimulare a natalității în România. Propunerea se adresează părinților care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani.
Indemnizația lunară va fi neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit).
Sumele propuse de senatori pentru a fi acordate sunt:
1 salariu minim net pe economie pentru trei copii;
1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
2 salarii minime nete pentru cinci copii;
2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.
O condiție esențială prevăzută de proiectul de lege pentru acordarea indemnizației va fi ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.
Pentru mamele aflate în concediu de creștere copil, propunerea prevede că aceasta trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii (sau adopției).
O altă condiție este ca părinții sau întreținătorii să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, iar copiii aflați în îngrijire să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.
Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare trebuie să fie aprobat și de Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.