joi, noiembrie 28, 2024
AcasăPOLITICADeclaraţie Politică / Deputat PP-DD, Maria Dragomir: „Viscolul - proba cu...

Declaraţie Politică / Deputat PP-DD, Maria Dragomir: „Viscolul – proba cu turnesol pentru bătaia de joc faţă de cetăţenii României!”

- Advertisement -

Nu mai este nici o noutate pentru nimeni- atunci când în România se produce un viscol, întreaga ţară este dată peste cap! În condiţiile în care, din punct de vedere meteorologic, România era considerată o ţară cu o climă temperat-continentală, iarna durează (cel puţin calendaristic) din luna decembrie până în luna martie. Cu o marjă, de plus sau minus, către lunile noiembrie sau aprilie. Dar, oricum, în cele câteva luni de iarnă viscolele sunt (ne-au confirmat meteorologii) întinse pe parcursul a patru-cinci zile. Asta însemnând că media viscolelor, în România, este de două până la trei, într-o iarnă. În mod normal, din 365 de zile, doar câteva zile în care ar apărea probleme nu ar trebui să reprezinte nici o problemă pentru o ţară care are aproape 20.000.000 de locuitori. Dar, când această ţară se numeşte România, iar guvernele (de toate orientările politice) au dovedit incapacitatea de a se descurca în condiţiile dificile ale unei ierni şi ale unui viscol, problemele apar şi ele par foarte greu de depăşit.

Totuşi, ceea ce a devenit aproape o obişnuinţă pentru viscolele din România, consider că nu mai poate fi acceptat! Iar asta o rostim în numele cetăţenilor din România! Cărora nu le mai pot fi încălcate drepturile fundamentale ale omului, care nu mai pot fi consideraţi o anexă a unor interese politice şi atât, oameni care ajung în situaţii extreme, fără a purta vreo vină în această cauză. Să fim şi mai expliciţi: modalităţile de acţiune ale guvernanţilor, în ultimii ani, au fost unele deosebit de simple pentru ei. Desigur, asta la prima vedere- blocarea circulaţiei, pe jumătate din ţară! Neintervenţia, în timp util, în nici una din zonele afectate! Totul fiind lăsat la voia Domnului, într-un haos de nedescris!

Să fim bine înţeleşi, România are o populaţie de aproape 20.000.000 de locuitori (sau câţi om mai fi, pentru că nimeni nu ne-a lămurit, oficial, până la această dată, deşi în doar câteva luni vor fi alegerile europarlamentare în care iarăşi se va vorbi despre numărul real al cetăţenilor şi, implicit, al alegătorilor. Dar asta este altă poveste, acum…). La aproape 20.000.000 de locuitori este imposibil ca pe parcursul a două… trei… chiar patru zile să nu apară probleme reale. Unuia îi moare mama!… Altul are de dus un copil la spital!… Apar probleme de viaţă şi de moarte, ca să nu mai vorbim despre acţiuni foarte bine planificate, acţiuni care trebuie să se desfăşoare într-un timp util! Ce face cetăţeanul din România, în toate aceste condiţii? Păi, nu are decât două posibilităţi: să stea, liniştit, în casa lui şi să aştepte să i se telefoneze dacă i-a murit mama (eventual că a fost şi îngropată!) sau să încerce să ajungă, pe toate căile, acolo unde îl cheamă inima sa! Ce păţeşte în acest caz? Păi, cea mai mare catastrofă pe care şi-o poate imagina cineva: să fie oprit, în plin câmp, şi să fie obligat să stea pe loc o zi… o noapte… încă o zi… şi încă o noapte! Deşi pare incredibil, aşa ceva au păţit mii de locuitori din această ţară, în aceste zile! Păi, asta înseamnă administrarea şi responsabilitatea unei ţări întregi?! Să blochezi circulaţia?! În condiţiile în care, s-a dovedit, pe multe drumuri NU SE IMPUNEAU ASEMENEA RESTRICŢII!

Ca să nu mai vorbim despre lecţia pe care şmecherii din sistemul de deszăpezire le-au predat-o politicienilor, iar aceştia au înghiţi-o pe nemestecate privind lipsa oricărei eficienţe a intervenţiei, în timpul viscolelor, a mijloacelor de deszăpezire! Să fim serioşi, avem şi noi informaţii, am fost şi noi în alte ţări, tocmai asta se întâmplă în toate ţările normale- mijloacele de deszăpezire merg continuu ca să nu se realizeze troiene, să nu se blocheze, iremediabil, drumurile! Iar atunci când se opreşte, în sfârşit, viscolul se merge pe o cale curăţată în care, eventual, se plasează şi substanţele chimice necesare pentru a asigura aderenţa necesară! Nu sunt descoperirile noastre, asta se întâmplă în orice ţară civilizată, mai puţin în România! Unde, mai nou, unele firme încasează banii, iar DESZĂPEZIREA O FACE ARMATA!

Desigur, lipsa de respect pentru cetăţenii României ajunge şi în interiorul localităţilor, nu numai pe şosele şi autostrăzi. Acolo unde primari şi angajaţi ai Primăriei îi ameninţă pe cetăţeni că trebuie să iasă, neapărat, să deszăpezească ei străzile laterale, trotuarele şi aşa mai departe. De ce? Oare aceşti oameni nu şi-au plătit taxele şi impozitele şi atunci administraţia locală are obligaţii faţă de ei?! Cum să-i ameninţi cu amenzile ori să-i chemi la muncă patriotică, în condiţiile în care, în mod normal, fiecare îşi face curat la intrarea în locuinţa sa, în faţa scării de bloc, însă în nici un caz cetăţenii nu trebuie să deszăpezească străzile laterale! Pentru că acesta este obiceiul, de la capitala ţării- Bucureşti, în mai toate oraşele din România: dacă se face deszăpezire, ea se face numai pe drumurile principale, iar cei care locuiesc (majoritatea, în majoritatea oraşelor) pe străzile laterale- Dumnezeu cu mila!

Considerăm că această situaţie nu mai poate continua, iar modul de acţiune trebuie să se diferenţieze, în totalitate, faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum: pentru că acesta este obiceiul la români- mai vorbim două-trei zile, după care ne luăm cu altele şi ne mai aducem aminte de viscol în iarna viitoare! Nu, Parlamentul României trebuie să elaboreze nişte măsuri foarte dure, foarte clare, să oblige responsabilii şi administratorii naţiunii să treacă la nişte proiecte extrem de clare care să prevadă nişte măsuri eficiente, desfăşurate în timpul verii, aprobate de toată lumea, măsuri prin intermediul cărora să se asigure tot ceea ce este necesar pentru ca drumurile să nu mai fie blocate, circulaţia să nu mai fie întreruptă, să existe responsabilitate din partea celor care se implică în acţiunile de deszăpezire. Pentru că, am aflat cu stupoare, dacă adunăm mijloacele de transport pe care le declară fiecare transportator în parte, avem zeci de mii de astfel de instalaţii. Iar când vine iarna nu vedem o freză, în aproape nici un oraş! În condiţiile în care, a văzut o ţară întreagă, acum 50 de ani, pe timpul lui Ceauşescu, deszăpezire, în interiorul oraşelor, se făcea cu freze care aruncau zăpada în basculante, iar acestea aruncau zăpada, la rândul lor, în afara oraşelor, astfel că, într-un timp foarte scurt, se eliberau oraşele! De ce nu se întâmplă toate acestea în România anului 2014? Unii zic că se fură prea mult!

Noi nu ne putem permite astfel de acuzaţii, doar solicităm Parlamentului României să elaboreze nişte legi foarte clare pentru ca „Iadul alb“ (cum a fost denumit) să nu se mai întâmple, niciodată, în România care este, totuşi, o ţară din civilizaţia europeană!

Deputat PP-DD de Călăraşi

MARIA DRAGOMIR

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite